Oslo

Gjør ti narkopågripelser i døgnet

For to uker siden karakteriserte Oslo-politiet dette som et av hovedstadens farligste steder, i går forsøkte de å rydde opp.

Her pågriper to politimenn i sivil en mann ved Grønland T-banestasjon under onsdagens aksjon mot narkomiljøet i Oslo.
  • Eivind Sørlie

— Vi gjør gjennomsnittlig 10 pågripelser i døgnet i dette området, sier politiet. Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon har tidligere i juli advart publikum mot å gå i enkelte områder av Oslo sentrum om natten. Onsdag denne uken gikk Oslo-politiet til aksjon mot miljøer knyttet til kjøp og salg av narkotika, hovedsaklig i området rundt Vaterlandsparken og Akerselva. - Dette er ett av flere områder i Oslo som vi følger nøye med på. Vi har slitt med dette området i flere år, og gjør også daglig pågripelser her. Dessverre har vi ikke kapasitet til å være overalt, sier fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon Karsten Fossum til Aftenposten.no. Syv ble innbrakt for brudd på narkotikalovgivningen under aksjonen onsdag. Uteseksjonen er ute med flere patruljer hver dag hele året. Sosialarbeidere herfra melder at stadig flere unge under 25 år med minoritetsbakgrunn står for både kjøp og bruk av narkotika på Oslos to store åpne narkotikaområder. (Saken fortsetter under kartet.)

Her er områdene politiet advarer mot:

Gjør ti pågripelser om dagen

Fossum vil ikke vedgå at onsdagens aksjon var en større aksjon utenom det vanlige, men etter det Aftenposten.no erfarer, var aksjonen koordinert og planlagt flere uker i forveien. — Grønland politistasjon gjør i gjennomsnitt ti narkotikarelaterte pågripelser i døgnet. Området ved Vaterlandsparken er et av de som krever vår tilstedeværelse, både i sivil og i uniform. Her slår vi ned på all ulovlig virksomhet, sier Fossum. Fossum vil ikke gå i detalj om hvordan politiet følger området og miljøet. Politiaksjonen onsdag involverte fra politiets side i all hovedsak sivile spanere.

Jaget - kom tilbake

Etter at politiet i juni 2004 slo til mot det tyngste narkomane miljøet på Plata og jaget de narkomane fra området rundt Oslo S, er langerne og brukerne igjen tilbake, både ved Østbanehallen og i «Pusher Street» ved Akerselva. Her har tre av fire selgere og brukere under 25 år minoritetsbakgrunn.

Takket nei til hasj - ble slått ned

I mai i år ble en 23 år gammel mann slått ned på åpen gate utenfor Grønland T-banestasjon, like ved Vaterlandsparken. - De spurte om jeg ville kjøpe hasj, men da jeg svarte nei takk, slo de meg rett ned, fortalte den unge mannen til Aften. Etterpå ble han ranet for andre gangen på fire dager. Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon presiserte i sin advarsel at den gjaldt sent om natten og tidlig om morgenen, og først og fremst for unge menn. Klokken var imidlertid bare seks om ettermiddagen da 23-åringen ble overfalt og ranet etter å ha takket nei til hasj.

Les også

  1. Ikke gå her!

  2. «Pusher street» ved Akerselva

  3. Lae vurderer privat vakthold i Oslo

Rusmisbruken i Oslos offentlige byrom er mer åpenbar enn noen gang. Sjøsiden av Oslo S, gamle Østbanehallen. Vaterlandsparken på Grønland er de to største åpne rusmiljøene i Oslo.