Oslo

Lege drev alternativ medisin: Pasient tok fyr

Mens flammene slikket opp over hals, lepper og satte håret i brann, forsøkte Odd-Inge Haagensen å slukke med hendene.

Odd-Inge Haagensen ble kraftig forbrent i hendelsen på legekontoret.
  • Forf>liv Berit Tessem Knut A. Nygaardper Annar Holm (foto)
  • <forf>per Annar Holm<

Legen drev alternativ medisin – Haagensen fikk andregradsforbrenning.

Resten av sommeren må 44-åringen tilbringe i skyggen, etter at han onsdag formiddag fikk kraftige brannskader inne på et legekontor på Grønlandsleiret legesenter.

Haagensen forteller at han bare skulle innom for å bestille time for en stiv nakke, da legen sa det var ledig nå og bare å legge seg ned på benken:

– Jeg har fått hjelp på senteret tidligere, og den aktuelle legen er flink som akupunktør. Han har også gitt meg kopping før med bra resultat, forteller 44-åringen fra Grua i Lunner kommune.

Spriten tok fyr

Med behandlingsmåten kopping benyttes sugekopper på pasientens kropp for å øke blodsirkulasjonen. Denne gangen gikk det imidlertid fryktelig galt.

Legen, Thuong Nguyen, har fortalt til Aftenposten.no at han vasket Haagensen med sprit, og at det

Les også

Brannskadet på legesenter

. Haagensen har en annen versjon.

– Det er feil når legen sier at det var medisinsk sprit som selvantente. Når han driver med kopping er det legen som tenner på spriten for å skape et undertrykk som skal «suge» energi ut av muskulaturen, sier han.

Kort før brannen merket han at det rant sprit nedover halsen og ryggen. Da legen tente på glasset som skulle brukes, tok også han fyr, beskriver Haakensen.

Store brannsår

Han forteller hvordan han fikk åpent brannsår på leppen og andregradsforbrenning på halsen, under haken, øverst på ryggen og i hårfestet rundt ørene:

– Det behøver ikke å ha vært mye sprit som rant, men jeg følte at det rant en betydelig mengde væske. Så kom flammene. Smerten var voldsom. Jeg hoppet ut av sengen, rev opp døren, og veltet meg ned på gulvet mens jeg hylte av smerte. Først da sekretæren løp og låste døren til venteværelset, reagerte legen som hadde stått som paralysert, forteller Odd-Inge Haagensen.

Det siste han husker var at legen sa han skulle sende ham en sykemelding mens ambulansefolkene trillet ham ut.

Etterbehandling

Ambulanse, politi og brannvesen kom raskt frem til Grønlandsleiret 31, som ligger rett over gaten for Politihuset på Grønland.

Haagensen ble skrevet ut fra Rikshospitalets hudavdeling i går ettermiddag, men må regne med minst én måneds etterbehandling før brannskadene er helet.

Ved Grønland politistasjon får Aftenposten opplyst at det foreløpig bare er skrevet en rapport om branntilløp, og at Sentralvakten valgte ikke å rykke ut.

Patruljen varslet heller ikke Arbeidstilsynet, noe som trolig vil skje i dag.

Taus lege

I går ville ikke legen kommentere saken.

– Stemmer det at spriten antente selv slik du sa til oss i går?

– Beklager, ingen kommentar, sier legen.

Etter råd fra sin arbeidsgiver vil Odd-Inge Haagensen i dag ta kontakt med advokat:

– Legen kom med blomster på Rikshospitalet og var oppriktig lei seg, men jeg reagerer på at saken ikke blir etterforsket av politiet og at det ikke er meldt fra til Arbeidstilsynet, sier Haagensen.

Ukjent for bydelsoverlege

Saken er ukjent for fungerende bydelsoverlege i Gamle Oslo, Finn Bowim.

– Kopping er ingen anerkjent medisinsk metode og jeg synes det er underlig hvis en fastlege driver med denne type paramedisinsk behandling.

— Uten å kjenne saken, vil jeg på et generelt grunnlag si at behandling som medfører innleggelse på Rikshospitalet med annen grads forbrenning burde rapporteres til Helsetilsynet, sier Bowim.

Les også

Brannskadet på legesenter

Her får Odd-Inge Haagensen hjelp av ambulansepersonell rett etter hendelsen.