Uvisst hvor hvalrossen Freya befinner seg

Fiskedirekortatets fartøy er på vei inn mot Oslo for følge hvalrossen Freya, men først må de finne henne.

Hvalrossen Freya har besøkt flere av båtene i Frognerkilen. Dette bildet er fra tirsdag 19. juli.

Torsdag kunne Fiskeridirektoratet opplyse at de fredag formiddag sender ut fartøyet «Rind» for å forhindre uønskede hendelser og mindre forstyrrelser rundt Freya.

Hensikten å informere og bidra til at folk ikke kommer for nær hvalrossen.

Farlige situasjoner

Fartøyet, som er sendt fra Egersund, ankommer Oslo fredag ettermiddag. Problemet er at Fiskeridirektoratet ikke er sikre på hvor hvalrossen befinner seg.

De siste dagene har kjendishvalrossen Freya oppholdt seg i Frognerkilen i Oslo. Her har hun hatt flere tilskuere og mange har kommet svært tett innpå hvalrossen.

Onsdag oppsto flere potensielt farlige situasjoner, blant annet for en mann på kajakktur og en 17-åring på padlebrett.

Fiskeridirektoratet har sendt fartøyet «Rind» for å passe på Freya. Dette arkivbildet viser fartøyet i Lødingen i 2019.

Skal undersøke hvordan Freya beveger seg

«Rind» ankommer Oslo klokken 13.00 fredag. Deretter skal de rekognosere og finne ut hvor hvalrossen beveger seg nå, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Aase.

– Det kan se ut som Freya har beveget seg videre, og vi vet ikke hvor. Det beste er om naturen går sin gang, og at hun har beveget seg vekk fra områder med mye mennesker, skriver Aase i en e-post.

Videre skriver hun at de skal se på om hvalrossen har et bestemt bevegelsesmønster.

– Det kan være tidspunkter og geografiske områder. Dette er nyttig informasjon dersom vi skal innføre ytterligere tiltak.

Aase informerer også om at det enda ikke er tatt noe avgjørelse når det gjelder å flytte hvalrossen.

Observert torsdag ettermiddag – men hvor er hun nå?

Torsdag rundt klokken 18.00 la VG ut en video av en vannscooter som kjørte svært nærme hvalrossen. Etter det har ingen medier meldt om at Freya er observert.

Biolog Kjell Isaksen har fulgt flittig med på hvalrossen gjennom de siste dagene, men er også usikker på Freays posisjon.

«Jeg er ikke kjent med observasjoner av Freya hverken i dag eller i går», skriver han i en tekstmelding til Aftenposten.

Hvalrossen dukket først opp i Oslo søndag. Natt til mandag tilbrakte hun på en brygge ved Kongen Marina. Senere har hun flyttet seg frem og tilbake mellom brygger i Frognerkilen.

Bryggevakten i Frognerkilens båtforening opplyser at de ikke vet hvor Freya er. De har ikke sett henne siden tirsdag.