Kjendishvalrossen Freya er død: – Menneskers liv og helse kunne komme i fare

Myndighetene mener at de ikke hadde annet valg. Tidlig søndag morgen endte kjendishvalrossens ferd i Oslofjorden.

Freya har svømt oppover kysten i Sør-Norge i sommer. Den siste tiden har hun oppholdt seg i Oslofjorden.

– Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom frem til at menneskers liv og helse kunne komme i fare.

Det sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding søndag formiddag.

Tidlig søndag avlivet Fiskeridirektoratet Freya.

– Godt trent personell gjennomførte aksjonen etter gjeldende rutiner for avliving av sjøpattedyr. Aksjonen forløp uten dramatikk, opplyser Bakke-Jensen.

– Farlige situasjoner

Den siste tiden har Freya oppholdt seg langs kysten utenfor Asker og Bærum. Mange skuelystne har møtt opp for å se henne.

Risikoen for farlige situasjoner for mennesker og dyr var svært høy, mener Fiskeridirektoratet. De har fulgt hvalrossen på hennes ferd.

– Til tross for gjentatte oppfordringer fulgte ikke publikum anbefalinger om å holde avstand til hvalrossen, melder de i pressemeldingen.

Det oppsto flere ganger farlige situasjoner.

MDGs nestleder Ingrid Liland krever svar fra fiskeriministeren på hvilke vurderinger som ble gjort før Freya ble avlivet.

Må svare Stortinget

MDG kommer til å følge opp saken i Stortinget.

– Vi vil stille spørsmål til fiskeriminister Bjørnar Skjæran om hvilke vurderinger som er gjort. MDG forventet at fiskeriministeren ville komme på banen og finne et annet alternativ enn avliving, og er skuffet over at det ikke skjedde, sier nestleder Ingrid Liland.

Liland mener Freya er et symbol på hvordan regjeringen forholder seg til naturvern og truede dyrearter.

– Hvalrossen er en av 289 truede arter i Norge, og Freya var et dyr mange i Norge brydde seg om. Da burde regjeringen tatt signalene og beskyttet henne istedenfor å avlive, sier Liland.

Rune Aae reiste til Frognerkilen da Freya kom til Oslo tidligere i midten av juli. Han har også laget et kart med observasjoner av hvalrossen.

– Uendelig trist

Biolog og hvalross-entusiast Rune Aae har fulgt Freya tett de siste årene.

– Det oppleves uendelig trist at de valgte å avlive et så flott dyr bare fordi vi ikke greide å oppføre oss skikkelig rundt henne. Det er jo ikke annet enn en fallitterklæring at vi ikke greide å håndtere dette bedre, sier han til Aftenposten.

Fiskeridirektoratet vil ikke kommentere utspillet til Aae.

– Freya har vært en berikelse for alle oss som har sansen for ville dyr, tilføyer biologen.

– Bra at Freya ble avlivet

Mange har reagert sterkt på at Freya måtte bøte med livet, men biolog Per Espen Fjeld sier til VG at det var bra Freya ble avlivet. Fjeld mener kjendishvalrossen kostet alt for mye, og at Freya ikke hadde noen betydning for artens fremtid.

Fjeld mener myndighetene handlet rett.

– Du kan ikke forvente at 1,6 millioner mennesker dresseres til ikke å bade i Oslofjorden, sier Fjeld til VG og viser til at hvalrossen dukket uventet opp ved diverse strender og båthavner.

– Dyr forårsaker skade og av og til er det helt nødvendig å ta dem ut så lenge de ikke er en fare for artens overlevelse og hele bestanden. Av de 30 000 hvalrossene i Nord-Atlanteren betyr denne null og niks for hvalrossbestanden, sier Fjeld som tidligere har jobbet i Statens naturoppsyn.

– Det er flaut at norsk forvaltning for ofte tyr til gevær, sier Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen. Han mener avlivningen av Freya er en fallitterklæring.

– Tyr for ofte til gevær

Naturvernforbundet mener avlivningen av Freya var unødvendig.

– Det er en fallitterklæring for norsk naturforvaltning og føyer seg inn i et flaut mønster der forvaltningen altfor ofte tyr til gevær når løsningen finnes andre steder, sier leder Truls Gulowsen.

I Freyas tilfelle mener Naturvernforbundet løsningen burde vært god oppfølging og vakthold rundt hvalrossen.

– Freya har vært i flere andre land, og både der og andre steder i Norge har man håndtert dette på en utmerket måte. Da er det merkelig og flaut at vi ender med å avlive henne i Indre Oslofjord, sier Gulowsen.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF, Verdens naturfond, mener det er trist at myndighetene ikke forsøkte å flytte Freya istedenfor å avlive henne.

Må lære av vår egen dumskap

– Dette er bare trist. Trist at Freya nå måtte ende sine dager fordi folk ikke har klart å høre på alle de klare oppfordringene om å holde god avstand – og trist fordi myndighetene ikke har forsøkt å flytte henne istedenfor å avlive, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF, Verdens naturfond.

Andaur håper i det minste at arven etter Freya blir at vi lærer av vår egen dumskap og tar bedre vare på dyrene og leveområdene rundt oss i fremtiden.

– Vi mennesker er helt avhengig av naturen for alt vi er og gjør.

Politiet måtte gripe inn

Fiskeridirektør Bakke-Jensen forstår at beslutningen skaper reaksjoner hos publikum.

– Men jeg er trygg på at dette var den riktige avgjørelsen. Vi er opptatt av dyrenes ve og vel, men menneskers liv og helse må gå foran, sier han.

To politipatruljer satte opp sperrebånd rundt stupetårnet på Kadettangen fredag for en drøy uke siden.

Spesielt på det populære badestedet Kadettangen i Bærum har hun tiltrukket seg mye folk. I forrige uke gikk det så langt at politiet truet med å stenge hele området.

– Det er konsekvensen hvis dere fortsetter å komme nær denne hvalrossen. Vi ønsker ikke det, og dere ønsker ikke det, uttalte en politibetjent på stedet.

Vektere ble også satt inn for å holde skuelystne på avstand. Hundrevis av personer strømmet til langs sjøkanten.

Ingen mennesker skadet

Aftenposten har spurt hvordan Freya ble avlivet. Det vil ikke Fiskeridirektoratet si. De ønsker heller ikke å hvor, når eller hvem som avlivet hvalrossen.

– Har Freya skadet noen mennesker?

– Nei, ikke som vi vet. Men det har oppstått farlige situasjoner der det er tenkelig at det kunne oppstått, svarer kommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini.

I Bærum gikk det så langt at flere måtte svømme for livet. Da hun var i Frognerkilen i Oslo, måtte en tenåring reddes etter å ha falt i vannet bare meter fra hvalrossen.

Flytting for komplisert

Tidligere i sommer avviste myndighetene at det var aktuelt å avlive Freya. Nå har de altså snudd.

– Vi har vurdert alle mulige tiltak svært grundig. Vi kom frem til at vi ikke hadde anledning til å ivareta dyrevelferden på en god nok måte med andre tiltak, sier Bakke-Jensen.

Flytting har vært utredet sammen med blant annet Havforskningsinstituttet.

– En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, slik at dette alternativet ble valgt bort, sier Bakke-Jensen.

Direktør i ​​​​Fiskeridirektoratet Frank Bakke-Jensen.