Oslo

Valgsirkus på hjemmebane

På Oslo Handelsgymnasium er skolevalgresultatet gitt på forhånd: Høyre vinner. Som alltid.

Nicolai Øyen Langfeldt fra Unge Høyre gikk ut som elev fra Handelsgym før sommeren. Han legger ikke skjul på det. Foto: Rolf Øhman

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

I skolegården til Oslo handelsgymnasium ligger løpesedlene strødd. Det samme gjør sukkertøypapiret og halvfulle flasker med Ap-brus. Rødbrus falt ikke i smak på den blå skolen.

For knapt ved noen skole i Oslo får Høyre bedre resultat enn her, valg etter valg. I 2013 la 62 prosent av elevene Høyre-seddelen i urnen. I 2011 var det 66 prosent.

 • LES OGSÅ: 12 ting du bare får høre i skoledebatter

Vest er best

90 minutter tidligere: Skolens aula er fylt til randen. Nicolai Øyen Langfeldt fra Unge Høyre er på hjemmebane på mer enn én måte. Han var nemlig avgangselev på Handelsgym i vår. Det lar han også elevene få vite.

— Kjære, kjære Handelsgym. Jeg heter Nicolai, og jeg kommer fra Unge Høyre, er alt han rekker å si før applausen avbryter ham.

Også Stig Harlem Harris, AUFs mann, er tidligere elev.

— Jeg heter Stig, og jeg må si én ting: Det er så deilig å være tilbake på Norges beste skole! Og jeg elsker Oslo. Men det er et problem: Byen er styrt av et Høyre-byråd i 18 år, like lenge som dere har levd.

Det setter tonen, og temaene er kjente: Eiendomsskatt, nynorsk, øl i parken, snus, fritt skolevalg.

Det var mange om ordet (f.v.): Luka Dyrnes (SV), Martin Rognlien (MDG), Bastian Winde Harbo (Liberalistene), Tomine Sandal (Rødt), Nicolai Øyen Langfeldt (Høyre) og Petter Melsom (Frp). Foto: Rolf Øhman

— Nå må sosialistene svare på hvorfor de vil skattlegge barnsdomshjemmene våre, sier Nicolai Øyen Langfeldt.- Er det noen her som tror de vil få bruk for nynorsk noen gang, spør Petter Melsom fra FpU.

«NEI», runger det fra salen.

— Hvis vi ikke gjør noe med klimaendringene, vil det snart regne like mye i Oslo som i Bergen, sier Tor Frøytvedt Dahl fra Unge Venstre.

— For to år siden sa de det samme: Alkoholprisene skulle ned, bompengene bort, eksamen flyttes før russetiden og Krekar skulle ut av landet. Nå har alkoholprisene gått opp, bompengene økt, Krekar og eksamen er fortsatt her, sier Stig Harlem Harris.

Det er først da alvoret med syriske flyktninger blir tema, at det blir stille i salen.

— Det er litt rart å snakke om eiendomsskatt og skolepolitikk. For det skjer noe som er viktigere nå, begynner Nicolai Øyen Langfeldt.

Til tross for at han holder dagens suverent lengste innlegg, blir ikke den følelsesladede appellen om å hjelpe flyktninger både i Norge og i nærområdene avbrutt av de andre i panelet.

Kjappe kontringer

Etter terrorangrepet mot AUF i 2011 ble skoledebattene satt på vent. De ble byttet ut med stands for de ulike partiene. For to år sidene begynte det å rulle igjen.

Etter debatten sto ungdomspartiene på stand i skolegården. Ingen hadde møtt så mannsterkt opp som Unge Høyre. Foto: Rolf Øhman

Men først ved årets valg er det tilbake til normalen i alle fylker, unntatt Akershus.Knapt noe format er mer krevende enn det som møter unge, lovende fra landets partier. Taletid med stoppeklokke, kjappe replikker, enda kjappere kontringer, slag under beltestedet, forhåndspuggede morsomheter.

Ikke noe publikum kan være så nådeløst som en sal 17-åringer.

Scoring på overtid

— Kan jeg få synge en sang, spør Stig Harlem Harris fra AUF.

Han begynner før elevene rekker å svare. Til tonene av «Hurra for deg» synger han om de borgerlige partienes feilslåtte politikk. Men teksten er ikke egenskrevet. I ti år har sangen vært brukt av ungdomspolitikere fra Ap, SV og Rødt om hverandre.

«Si meg så hva vil de mere... privatisere» , avslutter AUFeren – til stor applaus.

Debatten er over, men Nicolai Øyen Langfeldt fra Unge Høyre kontrer kjapt.

— Kan jeg få si én ting?

— Nei, svarer ordstyrerne.

Han tar mikrofonen likevel: - Søsteren min, som går her, har bursdag i dag. Kan dere være med på allsang for henne?

«Hurra for deg...» fyller aulaen.

Hjemmeseier.

(Tirsdag kveld kl. 20 ble resultatet klart. Høyre fikk 52,7 prosent av stemmene.)


 1. Les også

  LES OGSÅ: 12 ting du bare får høre i skoledebatter

 2. Les også

  LES OGSÅ: Her er ti valgkamptabber som er verre enn Raymond Johansens trikkefeil

 3. Les også

  LES OGSÅ: 15 ting som røper at det er valgkamp

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 2. NORGE
  Publisert:

  10.-klassinger i Oslo har dobbelt så høyt timefravær som resten av landet. – Alvorlig, sier kunnskapsministeren om høye fraværstall.

 3. OSLO
  Publisert:

  Halv pris på månedskort utenom rushtidene, foreslår Høyre. Urealistisk, svarer MDG.

 4. OSLO
  Publisert:

  Oslo Høyre: – Ikke en kommunal oppgave å betale for å reparere syklene til folk som har jobb

 5. KULTUR
  Publisert:

  Høyre og Frp ber Christian Ringnes la være å legge gondolbane på is

 6. KULTUR
  Publisert:

  Skal Oslo kommune velge mellom Billie Eilish og Bruce Springsteen? Nye festivalregler vekker reaksjoner.