Oslo

Visste du at det finnes tam rev på Hovedøya?

Reven på Hovedøya lever det søte liv. Den blir fôret opp med is og kjeks av badegjester, og noen er til og med blitt håndtamme.

  • Sol Sigurjonsdottir

— Vi ble litt overrasket, den var så tam! Den er tydelig vant til folk, sier Nina Hage, som filmet den tamme reven på Hovedøya torsdag.

Hun var på badetur med døtrene da de plutselig oppdaget reven som stjal hele pølsepakken fra dem.

— Den tok pølsene, og stakk av gårde! Han skjønte vel at vi skulle grille. Vi kom tilbake fra sjøen og satt småfurtne og spiste lomper med sprøstekt løk og ketchup da den kom tilbake. Da satt den seg ned på grillen og tisset på den!

Reven var så søt at den sjarmerte dem i senk, forteller hun.

Pølsetyven på Hovedøya

— Man kan ikke være sur for at den tok maten når den var så søt. Dette var en opplevelse og et sommerminne for livet. Jentene var helt euforiske, sier hun.Reven kom tilbake en tredje gang for litt kjeks til dessert.

— Den lever nok herrens glade dager her ute på øya. Vi var såpass gira over det hele at vi ikke rakk den planlagte båten tilbake, så det ble en lang og fin dag ute på fjorden, forteller hun.

Reven holder øya ren

At det finnes rev i Oslofjorden, kan Lars Tore Ruud bekrefte. Han jobber i Statens naturoppsyn, avdeling for Oslomarka.

— Det har vi, og vi ønsker at det skal være rev ved flere av øyene. På Hovedøya skal det være rev, den rydder opp og holder fuglebestanden nede. Reven er en naturlig predator på sjøfuglene, og det er ønskelig at den skal være her fra forvaltningens siden, sier Ruud.

Hva skjer i buskene? Det er reven som tisser på engangsgrillen.

Reven er med på å rydde opp for å holde øya ren og pen for badegjestene, forteller han.— Vi har hatt mye gjess ute på Hovedøya, som har kommet i konflikt med badegjestene. Gjessene er aggressive, de kan faktisk dytte små barn over ende. De provoserer mange og gjør fra seg over alt. Det er et krav om at kommunen skal rydde opp, men det blir en krevende oppgave. Derfor ønsker vi at naturen skal gå sin gang, og at reven holder bestanden av gjess nede og dermed holder strendene ryddige. Det er en naturlig utvikling, forklarer Ruud.

- Ikke overrasket over at den er tam

Se video av den tamme reven på Hovedøya øverst i artikkelen.

- Men nå er reven rett og slett blitt tam?

- At den er tam overrasker meg ikke. Den lever av å bli fôret opp på softis og kjeks. Den koser seg på øyene med all maten den får. At de blir håndtamme skjer fra tid til annen. Det er mange som ser reven og får en naturopplevelse som er unik på øyene.

Noen er litt redd for den, og det er en kjent sak for Statens naturoppsyn at folk har slått reven med pinner. Til tross for softis og annen god mat kan det være et brutalt liv ute på øya.

Må avlive rev hvert år

Hvert år må det også avlives rev i Oslofjorden for å verne om sjøfuglene.

— Reven er en ønsket art i naturen, men ikke på det vi kaller for sjøfuglreservatene ute i fjorden. Vi avliver rev om de kommer seg til de gale øyene, som Nakholmen og Bleikøya. De kommer seg over på isen hvert år. Foreldrene jager bort ungene når de blir store, og ungene kommer seg av gården på isen, sier Ruud.

Revene på øyene i Oslofjorden har som regel er kort liv. Gjennomsnittlig lever de bare mellom fire og fem år, og det er derfor et stort gjennomtrekk på øyene, opplyser naturoppsynet.

Ruud anslår at det pr. dags dato finnes rundt fem-seks rever på hovedøya.

— Det er ett foreldrepar som holder til på øya, som har fått hvalper. Hvalpene kommer til å stikke av til naboøyene så fort isen kommer for å finne sine egne steder, sier han.

Les også

  1. 10 tips til helgen

  2. Denne ørneungen kan overleve deg og meg

  3. 90 prosent av hettemåkene i Oslo er blitt borte de siste 30 årene