Slik kan du hjelpe flyktningene

Nesten daglig kjører folk til Refstad transittmottak for å levere leker og klær til de nyankomne flyktningene. Her er rådene fra hjelpeorganisasjoner og andre aktører om hvordan du som privatperson kan hjelpe.

Balasubramaniam Venkatasamy er mottaksleder på Refstad transittmottak som har 400 plasser. Han får daglig flere henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe flyktningene. Her viser han frem noen av gavene som har kommet inn på et par dager. Asylsøkerne bor her i fire-fem dager før de blir sendt videre til andre mottak.

Mange nordmenn tar kontakt med hjelpeorganisasjoner for å spørre hvordan de kan hjelpe flyktningene i sitt nærområde. Slik svarer de:

Balasubramaniam Venkatasamy, mottaksleder på Refstad transittmottak:

— Frem til klokken 13 fredag hadde vi fått over ti telefoner fra folk som ønsket å hjelpe beboerne på mottaket. I tillegg kommer folk nesten daglig innom med leker og klær til beboerne. Vi kan ikke ha frivillige i jobb hos oss fordi vi håndterer sensitiv informasjon. De som jobber her, må ha politiattest, men vi tar gjerne imot leker og klær som vi deler ut et par ganger i løpet av uken. Det har hendt at folk har tømt garderoben og gitt oss klær som ikke egner seg til gjenbruk. Derfor oppfordrer vi folk til å gi ting som kan brukes. For øvrig får alle beboerne mat tre ganger daglig, og en startpakke med klær og andre nødvendige ting, sier Venkatasamy.

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors:

— Vi ser nå at det norske folk henter frem det beste fra vår humanitære kultur. Alle våre 42.000 frivillige er rustet til å bistå myndighetene. Vanlige folk kan bidra økonomisk til vårt arbeid. Det er også mulig å melde seg som frivillig. Vi har mange frivillige som er flyktningeguider som hjelper nyankomne flyktninger til å bli kjent med det norske samfunnet. Vi har også folk som kan hjelpe til på våre sentre som driver med norskopplæring og leksehjelp. De unge kan engasjere seg gjennom Røde Kors ungdom som besøker ungdom på mottak for å ta med dem på turer og andre aktiviteter.

  • Røde Kors har opprettet en infosentral der alle som ønsker å bidra kan henvende seg. Nummeret hit er 22054400, og Røde Kors koordinerer henvendelsene til ulike organisasjoner og private initiativ.
    Vanja Vujadin, avdelingsleder i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS):

— De som kommer nå har med seg veldig lite. Det beste ville vært at folk tok en tur til mottakene for å levere klær og sko. Flere av våre ansatte har allerede levert klær, sko og leker til mottakene. Ring gjerne mottaket i forkant for å høre om de har et apparat for å ta imot.

Tom Hjertholm, enhetsleder i Norsk Folkehjelp:

— Akkurat nå har vi stor pågang av folk som vil hjelpe. Vi oppfordrer dem til å donere penger til vårt arbeid i blant annet Syria, Trykia og Irak. På lokalt nivå kan folk oppfordre kommunen sin til å bosette flyktninger som har fått opphold, men bor på mottak fordi de ikke har bolig. Norsk Folkehjelp driver åtte mottak som er åpne for å ta imot hjelp og gaver.

Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna:

— Da flyktningesituasjonen ble forverret i Hellas i sommer, tok mange som var på vei til Helles kontakt med oss for å spørre hvordan de kunne hjelpe flyktningene der. Vi har nå startet innsamlingsaksjon der folk kan gi penger via SMS. De som har ekstra hybel eller plass i boligen, bør ta kontakt med kommunen for å opplyse om dette, slik at flere flyktninger kommer ut av mottak. Det er også viktig at velgerne utfordrer ordførerkandidatene i sine kommuner med tanke på bosetting av flyktningene.

Ragnhild Toyomasu, markedssjef i Kirkens Nødhjelp:

— Folk er veldig engasjerte i situasjonen som har oppstått, og ønsker å hjelpe. Siden vi ikke jobber i Norge, oppfordrer vi folk til å støtte oss økonomisk. Vi er blant annet til stede i flyktningemottak i Libanon. Det er også mulig å dele budskapet vårt om at det er stort behov for hjelp, slik at enda flere blir engasjert til å hjelpe.

Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen:

— Vi får daglig flere telefoner og e-poster fra folk som ønsker å hjelpe. Det mest hensiktsmessige er å gi økonomisk støtte til organisasjoner som driver med hjelpearbeid i Europa og i nabolandene til Syria. Og så er det valg snart. La stemmeseddelen gå til politikere som er positive til å ta imot flyktninger.