Oslo

De er blitt minoritet i eget lokalmiljø

 • Stein Erik Kirkebøen

Eva og Stein Berg har bodd i Groruddalen i 60 år, og har tenkt å bo noen år til. De trives selv om dalen har endret karakter og de er blitt en minoritet i egen dal. Foto: Stein Erik Kirkebøen

 • Hvordan du takler innvandrere tror jeg henger sammen med hvordan du selv er mot dem, sier Eva Berg. Hun har 60 års fartstid i Groruddalen.

Tirsdag publiserte Aftenposten kronikken Hjemløs i eget lokalmiljø av Halvor Fosli.

Han har skrevet en ny bok der 20 personer forteller om hvordan det er å være etnisk norsk i den stadig mer innvandrertunge Groruddalen. Både boken og kronikken har skapt debatt.

Vi hadde ikke vært lenge på Stovner Senter før det ble åpenbart at forholdet mellom hvite, etniske nordmenn og beboere med annen etnisk bakgrunn er et betent tema. Få ville snakke om hvordan det er å være etnisk norsk i en bydel hvor innvandrerandelen er stor og økende, og enda færre vil gjøre det med navns nevnelse i avisen.

— Et sted å flytte fra

— Dette er et sted å flytte fra! Jeg gleder meg til jeg blir pensjonist, da skal vi flytte vekk. Nordover, sier en kvinne som slett ikke vil i avisen, men som synes det er vanskelig å leve i et nabolag hvor nesten alle er innvandrere. - De vil bestemme, men de kjenner ikke reglene, er ikke med på vedlikehold og de forsøpler. Jeg gleder meg til å flytte, sier hun.

— Dette er et tema hvor du skal være forsiktig med hva du sier, jeg vil ikke si noe, sier en mann som også får det veldig travelt når vi tar frem blokk og kamera.

- Glad for boken

Nettopp på grunn av slike uttalelser og holdninger er verdens fremste groruddalsentusiast, stortingsrepresentant Jan Bøhler, glad for Halvor Foslis bok om nordmennene som føler seg hjemløse og fremmed i sitt eget nærmiljø.

— Flere har kommet til meg og sagt det samme. Jeg er glad for at de som opplever seg som stemmeløse har fått en stemme gjennom boken. For det som kommer frem der, er holdninger som jeg stadig møter i den innvandrertunge Groruddalen. Det er fint at de kommer frem, sier stortingsrepresentanten (Ap) som har bodd i dalen hele livet og i dag bor i en oppgang hvor det bor innvandrere i åtte av ti leiligheter.

60 års fartstid

Vi kommer tilbake til Bøhler, men først Eva Berg og ektemannen Stein. De kom til Kalbakken midt på 50-tallet, og har siden bodd forskjellige steder i Groruddalen. De har fulgt utviklingen og innvandringen gjennom 60 år og sett hvordan dalen på mange måter har endret karakter. Og de vil ikke flytte.

— Nei, det er jo så flotte omgivelser og turmuligheter og mye som er veldig fint her. Det er riktig at det har kommet voldsomt mange innvandrer hit, alle er slett ikke like fornøyde med det. For meg er det greit. Hvordan du takler dem tror jeg har med hvordan du selv er mot dem, sier Eva.

Men hun synes godt vi kan stille krav til nye landsmenn.

— Så lenge jeg ser ansiktet deres, er det det samme for meg hvordan de kler seg og hva de spiser. Men de må lære seg språket. Vi har en nabo som ikke vil lære seg norsk, og jeg synes det er helt uakseptabelt å nekte å lære seg språket når du kommer til et nytt land, sier hun.

Må lære seg norsk

Stortingsrepresentanten er helt enig:

— Innvandrerne må akseptere at hvis de skal bo her, så er norsk språket som brukes på skolene, i barnehagene og i alle fellesmiljøer. Det er vårt felles språk på tvers av alle nasjonaliteter. Vi, hvite nordmenn, må på vår side klare å se lenger enn til hudfarge, som er helt uvesentlig. Mitt inntrykk er at de aller fleste innvandrere ønsker å bli integrert og fungere i Norge. Vi har et lite, men synlig, unntak i noen fundamentalistiske islamister som vil isolere seg i den «vantro staten». Det er holdninger som selvfølgelig er helt uakseptable og som vi må konfrontere og ikke la vokse seg sterkere, sier Bøhler

Han peker også på at alt langt fra er negativt i Groruddalen.

— Det ytre miljøet, parker, turveier og andre ting, er blitt mye bedre, og dalen har ikke vært tryggere siden jeg vokste opp, kriminaliteten er på et historisk lavt nivå.

 1. Les også

  Mobbet av «moralpolitiet»

 2. Les også

  Problemet er ikke innvandring

 3. Les også

  Ungdom er mindre opptatt av etnisitet enn de eldre på Stovner

 4. Les også

  En innvandrerforskers hvite flukt

 5. Les også

  Ingen flukt fra Grorud

 6. Les også

  «Vi ser at ressurssterke familier busser ungene ut av Groruddalen»

 7. Les også

  «Det ville blitt feil å bo resten av livet i Groruddalen som et ideologisk statement»

 8. Les også

  18.000 færre etnisk norske i Groruddalen

Relevante artikler

 1. SID

  Vi er ikke hasjrøykende gjengmedlemmer med pistoler hjemme

 2. OSLO

  Oslo blir en mindre segregert by, men her øker forskjellene

 3. OSLO

  Åtte rundt dette bordet var Frp-velgere. Nå er det ingen.

 4. OSLO

  Disse nabolagene tømmes for beboere med norsk bakgrunn

 5. KULTUR

  Jan Bøhler er bekymret for kriminaliteten i Groruddalen. Men han vil ikke skylde på innvandring.

 6. OSLO

  Sharma valgte annerledes enn andre innvandrerbarn