Norges første mumie skal undersøkes for første gang på 140 år

Da den ble stilt ut i åpen kiste etter ankomsten i 1838 tok besøkende med seg tekstilbiter fra mumien som en suvenir.

Egyptiske Dismutenibtes levde i Luxor ca 700 år før Kristus, og kom til Norge i 1838. Her ble hun først utstilt i åpen kiste, men folk ville gjerne ha med seg en suvenir, og rev derfor av små biter av balsameringstekstilene.
  • Nicoline Haugsvær

I Egypt-salen på Historisk museum ligger Norges første mumie. Nå skal den flyttes til konserveringslaboratoriet og undersøkes for første gang siden 1875. Blant annet skal den gjennom røntgen og CT-skanning.

— Kanskje vi får se om det var en kvinne. Da de undersøkte den i 1875 sa de det, men nå kan vi få det bekreftet. Vi kan også finne ut mer om alder og sykdommer, og hvordan akkurat hun ble balsamert, forteller konservator Anne Håbu. Hun skriver en blogg om mumien på Kulturhistorisk museums temasider.

Vi har også skrevet om en spedalsk kvinne som ble funnet på Sørenga:

Les også

Disse bildene forteller om en fryktelig sykdom

2700 år gammel

Noe vet de allerede. Kvinnen — hvis det er en kvinne - heter Dismutenibtes og kommer fra en familiegrav i Luxor i Egypt. Ifølge skriften på kisten var hun prestedatter, og levde ca 700 år før Kristus. Mannen hennes, Padiamenet, er på British Museum, og kistene til hennes sønn, Usermose, er delt mellom Liège og Brussel i Belgia.

Men hvordan havnet Dismutenibtes i Oslo?

Konservator Anne Håbu skal undersøke Dismutenibtes. Hun skriver en blogg om mumien på Kulturhistorisk museums temasider.

Kulturhistorisk museum har den eldste og største samlingen av egyptiske gjenstander i landet. Håbu forteller at folk hadde hatt en fascinasjon for Egypt helt siden Napoleon tok med seg gjenstander og tegninger fra Egypt på slutten av 1700-tallet. I Norge var man opptatt av å bygge egne museer og samlinger. — Kong Oscar II var selv en ivrig amatøregyptolog. Han fikk gave fra khediven i Egypt som han delte mellom Stockholm og Oslo, sier hun.

Dette var i 1893, men allerede i 1838 fikk vi «vår» første mumie.

Les også om dette historiske bildet:

Les også

Slik tror arkeologene at Oslo så ut for 400 år siden

Folk forsynte seg av bandasjen

Grekeren Giovanni Anastasi var en kjent antikvitetshandler som sendte gjenstander til blant annet British Museum i London. I en periode var han også norsk-svensk generalkonsul i Alexandria, og sørget for at Norge fikk flere gjenstander. Dismutenibtes ble skjenket som gave til «Det Kongl. Norske Universitet», og mumien kom til Oslo august 1838 med et marineskip som hadde vært på øvelsestokt i Middelhavet.

Her ble mumien pakket opp og undersøkt av to professorer, før den ble stilt ut — men da i åpen kiste. Det ble for fristende for de mange som besøkte utstillingen. Mange plukket med seg tekstilbiter fra mumien, antagelig som en suvenir. Til slutt var bandasjene så redusert at kistelokket ble satt på.

- Vi vet ikke hvor mye som mangler. Da mumiene ble balsamert fikk de først bandasjer, så gjerne tøymasse som fungerer som fyll, og til sist store svøp, forklarer Håbu.

Dismutenibtes har mange små løse tøylapper rundt hodet, som nok har vært brukt som fyllmasse.

— Det kan se ut som om noen av de store svøpene mangler, og at folk har forsynt seg av tøymassene, sier hun.

Fant gullring fra 1300-tallet:

Les også

Hvem mistet denne i Bjørvika for 700 år siden?

Dårlig stand

Håbu har ikke funnet noen rapporter fra professorene som undersøkte mumien i 1838. Men da den igjen ble undersøkt i 1875, av professor Daae, skrev han at mumien var i dårlig stand. Den består mest av ben og skjelett, men med rester av hud, hår, harpiks og tekstiler.

Kisten ble konservert og undersøkt av en egyptolog i 2002. Da ble det avdekket at mumien mangler føtter. På museet har de et par andre mumieføtter, men de hører ikke til Dismutenibtes.

Håbu tror ikke de var så forsiktige da mumiene ble solgt, fraktet og pakket opp på 1800-tallet. Blant annet viste det seg at skjelettet som lå i Usermoses kiste i Belgia, altså Dismutenibtes sønn, tilhørte en kvinne. Derfor blir det ekstra spennende å undersøke landets første mumie.