Oslo

Kjente tenkere og vitenskapsfolk ble til mosekunst

Ved Forskningsparken i Oslo støter man fort på kloke hoder, nå også en rekke mosegrodde. Hvorfor er de der?

Kunstnere fra atelierfellesskapet Påfuglen har bidratt til portrettgalleriet med kjente tenkere i Forskningsparken.
  • Edel Bakkemoen
    Edel Bakkemoen
    Journalist

Oslo kommune ønsket seg et kunstverk med mose på den 40 meter lange betongveggen i Forskningsparken i forbindelse med nyåpningen av Gaustadbekken. Den renner i friluft nedover Gaustadbekkdalen og forbi Forskningsparken, like ved Blindern T-banestasjon.

Påfuglen – med kunstnere fra det store atelierfellesskapet i Oslo sentrum – fikk i oppdrag å lage en utsmykning som også kan bidra til å hindre tagging.

Les også

Les mer om Påfuglen: Landets største kunstnerkollektiv flytter inn hos Olav Thon

Et kunstverk i stadig endring

– Påfuglen engasjerte dyktige kunstnere innen botanikk og visuell kunst. Nå er veggen prydet med store tenkere og kjente vitenskapsmenn og -kvinner med hår av levende mose. Mosen kommer til å fortsette å gro. På denne måten utvikler og endrer kunstverket seg stadig, forteller Ask Rosseland, som har vært prosjektleder for Påfuglen.

Gabriel Bøen fra Oslo husgartnere har stått for mosen. Jonathan Chedeville og Jonathan Varcoe fra SOW har malt portrettene. I tillegg har de fått god hjelp av Jesse Enqvist og Rasmus Lyche Iversen.

– Hvem er de mosegrodde?

– Albert Einstein, Nelson Mandela, Marie Curie, Nicolas Tesla, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Camilla Collett, Sitting Bull, Fridtjof Nansen, Frida Kahlo, Ole Johan Dahl, Isaac Newton, Gregory Bateson og Stephen Hawking.

Kunst i det grønne skiftet

– Kommer vi til å se mer til Påfuglen i bybildet?

– I forbindelse med «Bilfritt Oslo» og det grønne skiftet, skaper vi kunstverk som kombinerer det kreative med levende materialer fra naturen. Vi har blant annet vært på mange møter med byråd og kommune for å høre om videre fremtidsplaner, og hva Påfuglen kan formidle kunst og kunstnere til. Vi søker stadig nye måter å glede Oslo-folk på og vil gjerne utsmykke byrom, forteller Ask Rosseland.

Han mener mer synlig kunst fra lokale kunstnere på offentlige steder er en enkel måte å skape mer kultur i byen på.

Les også

Les om Påfuglen på Grünerløkka: Da rusmisbrukerne flyttet ut, flyttet kunstnerne inn

Et prøveprosjekt mot tagging

– Her har Påfuglen fått mer eller mindre frie tøyler, men har vært i samråd med vann- og avløpsetaten og andre representanter fra kommunen underveis. Dette er også et prøveprosjekt for Oslo kommune for å se om mosekunsten kan virke preventivt mot tagging. Vi ser at barn fra skoler og barnehager stadig er bortom og kikker på veggen.

Hvordan ble portrettveggen til?

– Vi prøvde å lage noe som kunne være til glede og inspirasjon for mange og gjorde et utvalg av enestående og kjente mennesker innen forskning og teknologi. De har hatt stor innvirkning på menneskeheten. Lett gjenkjennbare ansikter bidrar til at kunstverket får en bred appell, og gjør at man kanskje tenker på hvor viktig det er med vitenskap og innovasjon for å ha fremgang. Måten vi har valgt å vise dem på, blant annet med hår av mose, vitner litt om tiden vi lever i, og at det å ta vare på planeten er et svært aktuelt tema, forteller Rosseland.

«Living street art»

Veggen ble planlagt og malt i løpet av tre sommermåneder.

– Er den laget for å vare?

– Mosen er allerede tre år gammel. Den ble dyrket i Tyskland og gror på et lag av filt. Den tåler flere måneder uten vann. Forhåpentlig varer den i mange år.

– Kaller dere dette gatekunst eller noe annet?

– Mosekunst. Eller kanskje «living street art» kan bli et nytt begrep. Vi ser på dette kunstverket som en ny måte å formidle inntrykk, historie og ideer på. Vi har oppdrag på gang, men ønsker gjerne flere som dette. Vi synes det er fint at kunstnere fra byen vår gjør grå og triste fasader om til noe vakkert, noe som inspirerer og viser veien fremover, sier prosjektleder Ask Rosseland i Påfuglen.

Les mer om

  1. Gatekunst