Oslo

Natteravnene stopper patruljering i Oslo-bydel etter hendelser

Politiet i Oslo vil nå vurdere om det er trygt for Natteravnene å patruljere på Vestli og Stovner.

John Roger Lund, sjef for politiets enhet øst i Oslo.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist

John Roger Lund, sjef for politiets enhet øst i Oslo, sier til Aftenposten at det er to hendelser sist helg som er grunnen til at natteravnen nå slutter å patruljere i Stovner- og Vestli-området.

Litt over klokken 23 fredag 20. april ble det kastet stein og ropt ukvemsord mot natteravnene på Stovner og Vestli fra et 20-tall ungdommer. Det samme gjentok seg lørdag kveld fra seks-syv personer.

Aftenposten kjenner til at angrepene skjedde like etter at Natteravnene hadde hatt en matpause. Ungdommene var ifølge det Aftenposten får opplyst maskerte og ifølge meldingene politiet fikk, virket de organisert.

Ingen skal ha blitt skadet som følge av hendelsene.

– De følte seg utrygge, og vi hadde et møte med dem onsdag kveld. Ut ifra det møtet tok vi en beslutning om at vi ønsker å se an situasjonen før vi gjennopptar vandringen i det området, sier Lund til Aftenposten.

Det var VG som først omtalte saken søndag.

Lager ny trusselvurdering

Lund sier at de nå kommer til å lage en trusselvurdering for å se an bildet før de sier at det er greit å starte vanlig ravning igjen i området.

– Vi setter inn ekstra politifolk i området både for å hente inn informasjon og skape stabilitet, sier Lund.

Han sier de er avhengig av at natteravnene som skal jobbe oppsøkende mot barn og unge, skal være trygge.

– Vi er 100 prosent avhengig av at deres sikkerhet blir ivaretatt, sier Lund. Han understreker at det er snakk om en svært liten gruppe ungdommer som ikke forholder seg til det politiet ønsker de skal gjøre.

Les også: Politiet rykket ut til Vestli i Groruddalen lørdag kveld etter skyting og bråk mellom ungdommer.

Leder for Natteravnene, Lars Norbom, bekrefter at de er blitt enige med politiet om å avvente trusselvurdering av området før de fortsetter vandringer i Vestli-området.

Midlertidig timeout

– Det stemmer at vi er blitt enige med politiet om å ta en midlertidig timeout for patruljering i Vestli-området, sier Lars Norbom, generalsekretær i Natteravnene til Aftenposten.

Han vet foreløpig ikke hvor lang tid det vil ta før de kan gjenoppta vandringene i området, men sier de er i dialog med politiet om dette.

– Foreløpig er det bare denne helgen vi har måttet innstille der, og nå avventer vi politiets trusselvurdering før vi tar stilling til videre aktivitet, sier Norbom.

Uholdbart og farlig

– Situasjonen vi ble utsatt for forrige helg var uholdbar og farlig. Derfor har vi dessverre måttet ta en pause etter samråd med politiet, forteller Annstein Garnes, leder for Natteravnene på Vestli og Stovner.

Han forteller at de var ni natteravner ute og patruljerte de to aktuelle kveldene. Natteravnene består av engasjerte foreldre bosatt i nærområdet. Mange har vært med i mange år, andre er nye i bydelen og ønsker å bli kjent og gjøre en innsats.

Garnes forteller at angrepet har satt en støkk i de rutinerte natteravnene, men at de likevel ønsker å komme i gang igjen så fort som mulig.

– Vi er nok mer motiverte enn noen gang og vet at vi trengs i miljøet. Det store flertallet av ungdommene ønsker mer voksenpersonell ute. Vi ønsker ikke å la oss skremme bort, men nå må vi la politiet vurdere trusselbildet før vi fortsetter, sier Garnes.