Oslo

Lover å følge opp Stortingets krav til Doga

Næringsminister Monica Mæland krever at Design og arkitektur Norge (Doga) må samarbeide tettere med tilsvarende miljøer i hele landet.

Næringsminister Monica Mæland. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Rett før jul sendte Cecilie Myrseth (Ap) spørsmål til Næringsministeren, hvor hun ba om svar på hvordan statsråden ville følge opp Stortingets vedtak om at Norsk design og arkitektursenter bør legge til rette for mer samarbeid med tilsvarende miljøer i resten av landet.

Bakgrunnen var at en enstemmig næringskomité på Stortinget i sitt tildelingsbrev til Doga for 2018 la med en tilleggsmerknad. Her ble Regjeringen bedt om å vurdere å flytte stillinger som i dag ligger i Oslo ut i landet for å styrke regionale fagmiljø innenfor design.

Nå har statsråden svart, hun lover å følge opp.

«Jeg er enig i komiteens merknad om at Design og arkitektur Norge bør legge til rette for samarbeid med tilsvarende miljø i resten av landet, skriver statsråden.

I tilskuddsbrevet for 2018 vil hun derfor legge inn en føring om at Design og arkitektur Norge må styrke sin nasjonale rolle.

«I den videre dialogen med stiftelsen vil jeg derfor forutsette at stiftelsen tydeliggjør sine tjenester til næringslivet i hele landet og fremmer bruk av design for innovasjon, særlig der vi har nasjonale fortrinn», skriver Mæland.

LES OGSÅ: Konflikter ved Doga koster dyrt

Når det gjelder spørsmålet om å flytte stillinger ut fra Oslo, mener hun dette er opp til Doga selv å avgjøre.

 • Les hele svaret her: Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til næringsministeren

Samarbeider bredt

Tor Inge Hjemdal, konstituert administrerende direktør i Doga, ønsker ikke å kommentere om de vil flytte stillinger ut av Oslo. Han understreker at de allerede har en omfattende nasjonal aktivitet.

Tor Inge Hjemdal er konstituert administrerende direktør i Doga Foto: Doga

– Doga er til stede i alle deler av landet gjennom ulike aktiviteter og pilotprogrammer i en lang rekke byer. Samtidig samarbeider vi med en rekke nasjonale aktører, ulike departementer og direktorater, sier Hjemdal.

Han viser til at Doga også jobber tett med blant annet Innovasjon Norge og Norges forskningsråd, samt ulike nasjonale bransjeorganisasjoner og utdanningsinstitusjoner.

– Vi vil fremover se på hvordan det nasjonale arbeidet kan struktureres, videreutvikles og tydeliggjøres ytterligere i tråd med nylig vedtatte strategi og føringer i kommende tildelingsbrev fra næringsdepartementet. Vi ser at mange av bransjeorganisasjonene, nasjonalt og regionalt, gjør mye som gir god effekt og som er i tråd med vårt mandat, sier Tor Inge Hjemdal.

Skuffet

Ruth Grung (Ap) i næringskomiteen mener svaret fra næringsministeren er altfor passivt.

– Jeg er overrasket over at statsråden ikke er mer kritisk til bruken av fellesskapets midler. Jeg ønsker ikke å snakke ned Doga, de har sine fortrinn. Likevel mener jeg at det vil være bedre å styrke de miljøene vi har på designfeltet rundt i landet, ved å flytte stillinger ut fra Oslo, sier Grung.

Les mer om

 1. Arkitektur
 2. Meland

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Vil flytte ut designarvbeidsplasser

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Harald Stanghelle: «Ingen seriøs styreleder kan akseptere å bli overkjørt av næringsministeren»

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Sterk misnøye med toppsjefen i Innovasjon Norge – statsråden stanset styrebehandling av saken

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Harald Stanghelle: Det er gjerne slik makten viser seg frem

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Eksdirektør beskylder Traaseth for en splitt- og hersk-ledelse. Men Kina-sjefen sier «hun er en dynamisk leder som nyter stor tillit internt »

 6. NORGE
  Publisert:

  Dyb om Innovasjon Norge-striden:–Statsråden og jeg har tydeligvis oppfattet dette helt motsatt