Oslo

Oslo før: Vinterferiens skøyteparadis

I vinterferien er det viktig å «tune inn» på Oslos mange ski- og skøytemuligheter. Og ikke minst den gamle VM-arenaen Frogner stadion i disse VM-tider.

Hvorfor ikke ta fri en dag i vinterferien og få en hyggelig skøytedag for hele familien på Frogner stadion, slik familien Smestad gjorde det i 1910?
  • Leif Gjerland
    Historieformidler

Da interessen for friluft og sunt uteliv i Kristiania vokste seg sterk på slutten av 1800-tallet, ble det arrangert konkurranser i skøyteløp på isen i Frognerkilen.

Da økt skipstrafikk etter hvert trengte plass til flere og bedre isfrie anløpsmuligheter, ble det bygget opp en helårs idrettsarena på Frogner, rett ved stedet der tennisbanene ligger i dag. Den sto ferdig ved hundreårsskiftet med fotballmuligheter om sommeren og skøyteis om vinteren.

De første årene ble det også arrangert både NM og landskamper i fotball på den første Frogner stadion. Her en lagoppstilling fra 1905 med managerne til stede.
Les også

Oslo før: Også forslaget om 13 etasjer på Egertorget utløste i sin tid storm

Frogner stadion i to utgaver

Den første Frogner stadion ble raskt Kristianias hovedarena. Der arrangerte man blant annet tre skøyte-VM, Norges første friidrettsstevne og både NM og landskamper i fotball.

Da Frognerparken i 1914 skulle bygges opp til å huse den store jubileumsutstillingen for grunnloven, ble det vedtatt å nedlegge den første Frogner stadion og bygge opp et nytt stadionanlegg rett ved. Det er det anlegget vi kjenner som Frogner stadion i dag.

Les også

Oslo før: Da snøplogen hadde fire ben

Den nye stadion ble byens og landets viktigste arena for skøytesporten frem til en ulykksalig brann satte stopper for all videreutvikling. For etter at tribuner, klubbhus og garderobeanlegg brant helt ned i august i 1948, overtok Bislett som byens hovedstadion og sto ferdig ombygd til OL-arena i 1952.

På 1980-tallet førte imidlertid en rekke dårlige vintre med ismangel til at Valle-Hovin kunstisbane ble byens aller nyeste baneanlegg.

Det at garderobebygning og tribuneanlegg brant ned i 1948, ble dødsstøtet for Frogner stadion som skøytesportens hovedarena i Oslo.

Det nyeste nye Frogner stadion

I løpet av 1950-tallet fikk Frogner stadion et nytt klubbhus med garderober og tribuner i betong, der tribuneanlegget også gjorde tjeneste for det nybygde Frogner bad. I 1995 ble dette revet og erstattet med dagens jordvoller og trær.

Men selv om storhetstiden definitivt var over, holdt Oslo Skøiteklub i alle år liv i arenatradisjonen med sitt årlige «Oscarløp» på Frogner stadion. Klubben klarte også å gi skøytemuseet et skikkelig løft i 1985.

Heldigvis fikk selve Frogner stadion reise seg igjen som en Fugl Fønix. For i 2009 ble anlegget rehabilitert og utstyrt med en kunstisbane som ble tatt i bruk til NM i hurtigløp i desember 2010. Kunstisbanen står klar også denne uken, til vinterferierende oslobarns skøyteglød og -glede.

Neste Oslo før-spalte handler om Frogner stadions to verdenshelter.

Les mer om

  1. Oslo før
  2. Skøyter
  3. Oslo