Oslo

Ransofferet sporet selv opp den mistenkte. Det tok to timer. Politiet hadde ikke kapasitet.

Frode Nicolaysen-Bye anmeldte to menn for å ha dopet ham ned på fest i hans eget hjem og rundstjålet ham, men politiet henla saken av kapasitetshensyn. Da tok han og arbeidsgiveren saken i egne hender.

Politiet henla anmeldelsen. Men etter at Frode Nicolaysen-Bye sporet opp den han mener er gjerningsmannen, som tidligere er dømt for et brutalt ran, gjenopptok politiet etterforskningen.
  • Frode Sætran

— Politiet sa de måtte henlegge saken av kapasitetshensyn, sier Frode Nicolaysen-Bye.

Men etter at han selv identifiserte den han mener er gjerningsmannen, gjenopptok politiet etterforskningen. Mannen som nå har status som mistenkt, ble i 2011 dømt for å ha mishandlet og ranet en annen mann på et nachspiel etter en kveld på homsestedet London Pub.

Ble med på nachspiel

På årets første fredag var Frode Nicolaysen-Bye (30) en tur på byen. Klokken var rundt 03.30 da han gikk innom kebabkiosken ved London Pub i Rosenkrantz' gate. Der kom Nicolaysen-Bye i kontakt med to unge karer som han inviterte med hjem på et nachspiel.

— Jeg skjenket opp noe å drikke til alle tre. Kort tid etterpå ville én av dem ut på terrassen og røyke, og jeg viste veien. Den andre karen satt igjen i stuen. Da jeg kom tilbake, drakk jeg opp det jeg hadde i glasset. Det slo meg ut, jeg ble dopet ned, mener Nicolaysen-Bye. Det ble aldri tatt blodprøve.

Han våknet etter en times tid. Da var gjestene borte, det samme var to PC-er og en del kostbare parfymeflasker.

Gjenkjent

Natten etterpå satt Nicolaysen-Bye og en kamerat og ventet på motsatt side av gaten for London Pub. Rundt klokken 03 dukket én av de to opp, som hadde vært med ham hjem natten før.

— Han var på vei mot London Pub, men la merke til meg og snudde og løp. Jeg løp etter, opp Grensen, inn til høyre ved Bondeheimen, tvers over Karl Johans gate ved Lille Grensen, forbi Stortinget og over Stortingsgaten. Jeg mistet ham ved nedkjøringen til Stortingsgarasjen, sier Nicolaysen-Bye.

Saken ble henlagt

Han leverte en detaljert anmeldelse på Sentrum politistasjon mandag 6. januar etter. I tillegg hadde han ført opp navnene på to vitner og opplysninger om at de han mener er gjerningsmennene skal være godt kjent av dørvaktene på London Pub.

Les også:

Les også

Løslater kriminelle og henlegger kriminalsaker

Men det var ikke nok for politiet. Tirsdag 14. januar ble Nicolaysen-Bye orientert om at anmeldelsen ble henlagt av kapasitetshensyn.

Da tok Nicolaysen-Bye og hans arbeidsgiver Morten Rygg i firmaet Premium Haus A/S saken i egne hender. Og i løpet av kun to timer hadde de klart å finne frem til den antatte gjerningsmannens identitet.

Voldskriminell

Det viste seg å være en 22 år gammel mann som tidligere er dømt flere ganger, blant annet til tre års fengsel for å ha ranet og mishandlet en annen mann som han ble med hjem fra London Pub. Det var i juni 2010.

Sammen med en annen gjerningsmann bandt de fast sitt offer på sengen. De satte seg over ham og begynte å slå mannen i ansiktet så han brakk kjeven og knuste tennene. De ville at mannen skulle gi dem PIN-kodene til bankkortene sine, men mannen fikk jernteppe og fikk dermed flere slag i ansiktet.

Ved ett tilfelle presset de en kniv mot halsen hans og mot håndleddene og truet med å drepe ham.

22-åringen ble dømt til tre års fengsel, der ett av årene ble gjort betinget. Prøvetiden utløper først i juni i år, hvilket betyr at han risikerer å måtte sone det siste året i tillegg til en eventuelt ny straff om han blir dømt for det han nå er mistenkt for.

Mistenkte meldte seg for politiet

22-åringen som er blitt utpekt av Frode Nicolaysen-Bye som gjerningsmann, meldte seg frivillig for politiet mandag.

— Han er uenig i beskrivelsen og sier han ikke har gjort noe galt. Han har forklart seg om dette til politiet, sier 22-åringens forsvarer, advokat Annette Bettina Christine Barlinn.

Les også:

Les også

Justisministeren bekymret over henleggelser

Politiet gir ingen opplysninger om det 22-åringen har forklart, men bekrefter at han har status som mistenkt og at han selv møtte opp for å avgi forklaring. Deretter ble han dimittert.

På spørsmål om hvorfor 22-åringen ikke ble pågrepet, vil politiadvokat Erik Hansen kun uttale seg på generelt grunnlag:

— Hvis vi ikke har fremstilt ham for varetekt, så er det fordi vi har gjort en vurdering, sier Hansen.

— For å fengsle en person trengs det skjellig grunn til mistanke og at det enten skal være grunn til å tro at det er fare for unndragelse, bevisforspillelse eller gjentagelse. Det sistnevnte kriteriet er det strengeste. Det er ingen automatikk i å fengsle selv om det er grunn til skjellig mistanke, sier Hansen.

Les også

  1. Henlegger meldinger om overgrep mot barn uten å følge opp

  2. Mitt bidrag til mørketallene