Oslo

Da mennene ble sendt i krigen, måtte kvinnene ta over på trikkene. Nå er disse to identifisert.

Barnebarn og oldebarn dro kjensel på sin bestemor og oldemor da de så bildet av trikken tatt på Sagene i 1916. De to kvinnene var konduktører på trikken i Kristiania under første verdenskrig.

Dette bildet er fra 1916, under første verdenskrig. Mange menn ble sendt på nøytralitetsvakt. Dermed ble det behov for å fylle på med kvinnelig arbeidskraft. Sporveien etterlyste navn på kvinnene på bildet i forrige artikkel, og har fått napp.
  • Astrid Løken
    Astrid Løken
    journalist

Sara Teresia Karlsson (til venstre på bildet øverst i saken) ble etter hvert kjæreste og gift med vognfører Hans Adolf Stenersen. Kvinnen til høyre het Åsne Berdahl og kom flyttende fra New York til Kristiania i 1916.

Aftenposten publiserte i begynnelsen av mars en artikkel om den første dagen med elektriske sporvogner i Kristiania for 125 år siden.

Sporveien har opprettet et digitalt museum i anledning jubileet. I den forbindelse har ønsket de innspill fra folk som kan dra kjensel på de kvinnelige konduktørene på to av bildene.

Nå har oldebarn og barnebarn tatt kontakt med Sporveien med informasjon om de tre kvinnelige konduktørene på bildene fra tidlig på 1900-tallet.

  • Les også: Kaos herjet da de første elektriske trikkene inntok Kristiania for 125 år siden
Konduktøreleven til høyre på dette bildet, som er tatt ved Sagene kirke, het Åsne Berdahl. Hun hadde bodd i New York i noen år, men reiste til Kristiania i 1916, der hun fikk en stilling på trikken. Kvinnen til venstre er Sara Teresia Karlsson. Hun giftet seg senere med vognfører Hans Adolf Stenersen, og tok navnet hans. Sporveien ønsker også navn på de to herrene på bildet. Ta kontakt på presse@sporveien.com dersom du vet hvem de kan være.

Fra New York til Kristiania

Sporveien har nå fått vite at unge Berdahl bodde noen år hos slektninger i New York før hun returnerte til Kristiania i 1916, der hun fikk en stilling på trikken.

Åsne Berdahl gikk til fotograf for å få bilde av seg selv i den staselige uniformen. Bilde er fra 1916.

Berdahl giftet seg med svenske Eric Swahn og stiftet familie i 1918. Berdahl gikk til fotograf og fikk tatt et staselig portrett, som ifølge påskriften stammer fra 1916. Det var trolig kort tid etter at hun ble ansatt, forteller pressekontakt Jan Rustad i Sporveien.

Om Aftenpostens lesere har mer informasjon om konduktører og vognførere på bildene, vil Sporveien gjerne ha kontakt.

Denne kvinnelige konduktøren het Svanhild Aurora Nielsen Fjæraasen. Hun jobbet som konductrise, som det visstnok het på folkemunne tidlig på 1900-tallet. På dette bildet er hun under opplæring.

Svensk arbeidskraft på trikken

Åsne Berdahls kollega het Sara Teresia Karlsson, og ble født 19. desember 1889. Etterkommerne kjenner henne som Therese.

– Sara Teresia kom fra en husmannsplass i Askum kommune i Sverige, litt nord for Uddevalla. Hun flyttet til kommune ved Halden i 1912, trolig fordi det var arbeid å få der, forteller Rustad.

Hun giftet seg med Hans Adolf Stenersen som ble født på en gård som het Fangekas i Berg i Østfold.

– Han var Sporvognsfører. De bodde på to adresser i hovedstaden før de flyttet til gården Blåsop i Berg i Østfold, som de overtok etter Hans Adolf Stenersens onkel. Gården ligger helt inn mot svenskegrensen ved Svinesund, forteller Rustad.

Dette bildet er tatt like etter at trikkene begynte å gå i hovedstaden, trolig i 1895. Trikken var utstyrt med reklame den gangen også. Her har Pellerins Margarin kapret en fin plassering. Trikken står på hjørnet av Bogstadveien og Kirkeveien med fronten mot byen. Ta kontakt med Sporveien på presse@sporveien.com om du drar kjensel på de to herrene.

Svanhild Aurora Nielsen Fjæraasen, som står oppstilt i stigetrinnet på trikken på bildet, ble født i Trondheim høsten 1893. Hun flyttet til Kristiania sammen med mann og barn rundt 1915, ifølge opplysninger Sporveien har fått. Hun jobbet som konduktør fra 1916 og trolig frem til 1921.

Den røde linjen viser hvor den første trikken i Oslo gikk i 1916. (Klikk på bildet for å forstørre det.)

Les mer om

  1. Sporveien
  2. Oslo
  3. Trikk