Oslo

Medlem av Josef-familien siktet for drapsforsøk på Karoli

42-åringen, som er sentral i Josef-familien, ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud samt medieforbud, hvorav de to første ukene i fulllstendig isolasjon.

Fungerende seksjonssjef for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid, og visepolitimester Roger Andresen forventer flere pågripelser i saken. Foto: Sveinung Berg Bentzrød

 • Nina Selbo Torset

Har du tips om denne eller lignende saker? KontaktAftenpostens journalisteller bruk vårkrypterte varslingstjeneste.

En 42 år gammel mann tilknyttet Josef-familien er siktet for drapsforsøket på René «Roma» Karoli og hans sønn Nove Kaikoni (23) på Torshov Bingo i Oslo 2. påskedag.

Torsdag ettermiddag ble han fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker med brev— og besøksforbud samt medieforbud, hvorav de to første ukene i fulllstendig isolasjon.

Politiet mener det er fare for bevisforspillelse og unndragelse. Like før klokken 17.00 torsdag opplyser politiet at det så langt ikke er noen nye pågripelser i saken.

Nekter for drapsforsøk

En gruppe menn angrep Karoli og sønnen da de spilte bingo på Torshov tirsdag. Mennene skal ha stormet lokalet med kniver, sverd, slagvåpen og skytevåpen. Karoli skal ha fått et tyvetalls knivstikk i ryggen, og begge ligger alvorlig skadet på Ullevål sykehus.

42-åringen som er pågrepet og siktet heter nå Jan Normann, men gikk under navnet Marko Josef frem til 2003.

Det eneste jeg vil si i denne saken er at han ikke erkjenner straffeskyld. Siktedes forsvarer, Marianne Darre-Næss.

Han nekter for å ha forsøkt å drepe mennene, og politiet er ikke kjent med om den siktede selv var aktiv under angrepet eller om han var bakmann.

- Det eneste jeg vil si i denne saken er at han ikke erkjenner straffeskyld, sier hans forsvarer Marianne Darre-Næss til Aftenposten.

Politiet leter fortsatt etter flere navngitte personer og forventer flere pågripelser i saken.

Knivstakk Karoli-gutt (15)

Jan Normann har vært i konflikt med nøkkelpersoner i Karoli-familien i mange år. Han er tidligere dømt til ett års fengsel for å ha knivstukket et annet medlem av Karoli-familien.

I januar 2010 knivstakk han barnebarnet til Alex «Dolla» Karoli under en romfolkemesse i Sinsen Kirke i Oslo. Gutten var da 15 år gammel.

Les også

Karoli i 2008: De vil drepe meg 2013: Én siktet for drapsforsøk

Alex «Dolla» Karoli er selvutnevnt rom-leder og henholdsvis bror og onkel til de to som ble knivstukket 2. påskedag.

— Det har bygget seg opp en konflikt i rom-miljøet mellom tiltalte og hans familie på den ene siden og Karoli-familien på den andre siden, heter det i dommen.

Bakgrunnen for konflikten var at Normann påsto at René Karolis sønn skal ha kidnappet og voldtatt Normanns datter. Han skal også ha vært opprørt på grunn av Alex Karolis manglende involvering i dette.

Normann skal også ha forfulgt og kollidert med bilen til Alex Karolis datter i et forsøk på å slåss med kvinnens mann.

Siktede ble selv beskutt

Jan Normann har ikke brukt navnet Josef siden 2003, men er fortsatt sterkt tilknyttet familien. Både hans kone (56) og åtte barn bruker fortsatt familienavnet.

Det var deres leilighet i Heimdalsgata i Oslo som ble beskutt om kvelden 18. mars i år. Flere av barna skal ha oppholdt seg i leiligheten mens skuddene ble avfyrt.

Politiet vet ikke om denne episoden er knyttet drapsforsøket 2. påskedag.

Normann er registrert som utvandret til Sverige siden 2006, men oppholder seg fortsatt i Oslo sammen med sin kone og barn.

Forsøkte å drepe sin fetter

Normann er tidligere domfelt flere ganger, blant annet for svindel, overtredelser av våpenloven og for å ha utøvd vold både mot Karoli-familien og sin egen bror og fetter. Han er også dømt for å utøve vold mot en kvinne i samme familie.

I april 2005 skal han ha forsøkt å drepe sin egen fetter ved å avfyre tre rettede skudd med en pistol fra sin leilighet i Heimdalsgata. Han bodde i første etasje og fetteren befant seg bak Normanns bil på motsatt side av gaten.

Ett av prosjektilene traff husveggen på motsatt side av gaten, mens de to andre gikk gjennom et vindu og traff en TV og en lenestol inne i leiligheten på andre siden av gaten.

Les også

Politiet etterforsker knivstikking som drapsforsøk

I Borgarting lagmannsrett ble han dømt til fengsel i fire år for drapsforsøket, hvorav to år og seks måneder ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

Da han fortsatt gikk under navnet Marco Josef, i 2001, ble han dømt til 120 dager betinget fengsel for å ha slått den samme fetteren med et balltre.

Normann ble i tillegg dømt til nitti dagers fengsel som i sin helhet ble ansett som utholdt i varetekt i februar 2010. Da sto han blant annet tiltalt for å ha angrepet sin bror med slåsshanske med pigger, ha løsnet skudd i en kirke og kjørt inn i brorens bil med vilje.

«Miljøet har tidvis og i lang tid vært preget av interne stridigheter og konflikter med en rivaliserende familie. I tillegg var tiltalte i konflikt med sine egne brødre» heter det i dommen fra 2010.

 1. Les også

  René Karoli knivstukket

 2. Les også

  René Karoli fryktet drapsforsøk allerede i 2008

René Karoli ga uttrykk for at han fryktet for sitt eget og barnas liv da han satt i vitneboksen i Oslo tingrett i 2008. Foto: Hans O. Torgersen

Nove Kaikoni (23), René Karolis sønn, ble knivstukket tirsdag. Her på tiltalebenken i Oslo tingrett i 2008. Foto: HANS O. TORGERSEN

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  René «Roma» Karoli er død

 2. OSLO
  Publisert:

  «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler

 3. OSLO
  Publisert:

  19 års fengsel for ti år gammelt drap

 4. OSLO
  Publisert:

  Et våpentyveri, en nynazistisk gruppe og to henrettelser på en øde skogsvei. Slik ble Hadelandsdrapene en av Norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Lille julaften 1955 kom norsk politi og barnevern og tok med seg moren

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  I 1999 dro Christian René Wold på fest. Han kom tilbake syv år senere med en fengselsstraff i vente.