Oslo

Oslo kommune innfører forbud mot hagevanning

For første gang på 22 år innfører Vann- og avløpsetaten i Oslo vanningsforbud. Årsaken er problemer med leveranse av CO₂ til renseanleggene. Om det blir tomt, kan hele byen bli nødt til å koke drikkevannet.

Dette vil ikke lenger være lov i Oslo.
 • Henning Carr Ekroll
  Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Vann- og avløpsetaten har hatt problemer med å få levert nok karbondioksid (CO₂) til renseanleggene. Dette brukes i vannrenseprosessen, og mangelen fører til at kapasiteten blir redusert – samtidig som temperaturene i Oslo-området har nådd 30 grader.

Forbudet som nå innføres, gjelder hagevanning med vannslange/spreder, opplyser Oslo kommune, som tirsdag vil sende SMS til alle i hovedstaden for å gi beskjed om forbudet.

– Kombinasjonen av større forbruk som følge av varmt vær og mangel på karbondioksid gjør at vi nå må gjøre dette, sier fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten. Han understreker at de er helt avhengig av karbondioksid for å få renset vannet.

– Vi har aldri før vært i en så kritisk situasjon, sier han.

Ber folk begrense all vannbruk

Vann- og avløpsetaten har folk ute som vil følge med på at folk overholder forbudet.

– Dersom disse observerer misbruk, har vi adgang til å plombere vannkranene. Men vi håper at byens innbyggere forstår alvorlighetsgraden, sier Hult.

 • Bekymret for plenen? Dette er gartnerens tips til hva du kan gjøre – uten å vanne den

Selv om forbudet eksplisitt gjelder hagevanning, ber han folk begrense vannforbruket så mye som mulig. Det kan bety å redusere tiden man dusjer, droppe bilvasken og slå av vannet mens man pusser tennene.

Forrige gang Oslo kommune innførte et tilsvarende forbud, var i 1996, opplyser Hult. Den gang var det en langvarig tørkeperiode som var årsaken.

Oset vannrenseanlegg ved Maridalsvannet er rammet av CO₂-leveranseproblemene.

Situasjonen er nå blitt så kritisk at Oslo kommune har satt i gang reserveanlegget. En konsekvens er at drikkevannet får lavere pH-verdi, og at det brukes en større mengde klor enn normal.

Hele byen kan bli nødt til å koke vannet

Dersom renseanleggene går helt tomme for CO₂, vil alle hovedstadens innbyggere bli bedt om å koke vann som skal drikkes eller brukes til matlaging.

– Slik det ser ut nå, har vi nok CO₂ til mandag, men dersom vannforbruket er større enn normalt, vil denne perioden minke, sier Hult.

Vann- og avløpsetaten har fått en skriftlig bekreftelse på at de skal få en større CO₂-leveranse, men leverandøren er rammet av utfordringer i produksjonen som ifølge Vann- og avløpsetaten rammer vannbehandlingsanlegg i store deler av Europa.

Vann- og avløpsetaten understreker at det fremdeles er trygt å drikke vannet, men forholdene gjør at det er nå er blitt nødvendig å innføre et vanningsforbud.

«En vannspreder med normalt trykk bruker rundt 1000 liter i timen. Når en gjennomsnittlig innbygger i Oslo forbruker 160 liter i døgnet forstår man at bruken av vannspredere gir et stort ekstraforbruk av vann», poengterer avdelingsdirektør Sigurd Grande i Vann- og avløpsetaten på kommunenes nettsider.

Saken oppdateres.

Les også

 1. Oslo kommune ber folk bruke mindre vann i rekordvarmen

Les mer om

 1. Sommer
 2. Oslo kommune
 3. Oslo
 4. Vann og avløp