Oslo

Eminem-konserten får kritikk for dårlig lyd og mobildekning - men arrangørene er stolte av arrangementet

Arrangør Atomic Soul møter kritikk fra flere hold etter lørdagens show, men av politiet får de skryt.

Det var ikke helt uproblematisk å samle hele 55.000 publikummere på Voldsløkka lørdag kveld.
  • Julie Berg Melfald
    Journalist
  • Eirik Husøy
    Journalist

«Hva skjedde med lyden under konserten? Den var krisedårlig. Skuffende!»

Til tross for jevnt over gode stemningsrapporter, var det ikke alle som var like fornøyde da raplegenden Eminem stod på Voldsløkka-scenen. På Facebook-siden til konserteventet «Oslo Sommertid» var det flere publikummere som var svært kritiske til lyden under konserten.

  • Kveldens trekkplaster leverte imidlertid et show som «holdt akkurat», ifølge vår anmelder: Et ekte, men aldri viktig Eminem-show

Daglig leder Peer Osmundsvaag i Atomic Soul, arrangør av utekonserten som samlet 55.000 på Voldsløkka lørdag kveld, har forståelse for at noen av publikummerne var misfornøyd med lydkvaliteten.

Han mener likevel at utstyret fungerte godt, arealstørrelsen tatt i betrakning.

Flere konsertdeltagere var svært misfornøyde med lydkvaliteten. Arrangørene mener Voldsløkkas størrelse kan være noe av årsaken.

Det store området gjorde lyden uforutsigbar

– Det er et stort området og når vi er utendørs må vi også holde oss innenfor regelverk på lydnivå. Jeg gikk selv rundt på hele området. Noen steder fungerte lyden ekstremt bra og andre plasser var den litt dårligere, mener Osmunsdvaag.

– Hvor god lyden var kom litt an på hvor man stod, rett og slett.

Arrangøren forteller at lørdagens konsertanlegg nå har blitt sendt til Danmark for å brukes på den kommende Roskilde-festivalens nest største scene.

Dårlig mobildekning

Et annet frustrasjonsmoment for flere publikummere var den ofte manglende mobildekningen i løpet av dagen. Flere hadde problemer både med å motta meldinger og komme igjennom med telefonsamtaler, samt manglende internettdekning.

Osmundsvaag forteller at de har varslet alle mobilleverandørene om problemet.

– Telenor hadde en egen forsterkningsmast, men jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg merket selv den dårlige dekningen på min egen mobil, men det var ikke noe vi som arrangør kunne gjøre noe med dessverre. Heldigvis hadde vi et eget billettsystem ved inngangen, så innslippet gikk veldig bra, sier Osmundsvaag.

Daglig leder Peer Osmundsvaag i Atomic Soul, arrangør av Eminem-konserten, var alt i alt godt fornøyd med gjennomføringen av konsertdagen.

Manglende kommunikasjon til Golden Circle-billettholdere

Av de 55.000 menneskene som befant seg på Voldsløkka lørdag kveld, var det et visst antall som hadde betalt nesten 1500 kroner per billett for å få tilgang til det såkalte «Golden Circle»-området. Disse publikummerne var nærmest rapikonet på scenen.

Av sikkerhetsmessige årsaker var området imidlertid delt opp av en ekstra barriere som skulle forhindre for mye press konsertdeltagerne imellom. Den slapp bare de første 2000 ankomne gjennom.

Flere uttrykte skuffelse over å betale en så høy sum for likevel ikke å ha mulighet til å komme helt nærme scenen.

– Vi kunne nok ha kommunisert bedre at det var førstemann til mølla. Men vi opplevde likevel at alle som hadde Golden Circle-billett fikk gode plasser uansett hvor de befant seg, mener Osmundsvaag

Misfornøyde naboer

Til NRK har også naboer uttrykt frustrasjon over høye lydprøver og nattlig rigging av utstyr på konsertområdet i forkant av arrangementet. Til avisen høster Atomic Soul kritikk fra bydelsoverlege på Sagene, Marit Kamøy.

– Det er ikke søkt om dispensasjon fra støyforskriften i noen tidsperiode i tilknytning til arrangementet. Dette på tross av at det er gjennomført støyende arbeider både på dagtid og om natten den siste tiden, sier Kamøy til NRK.

Bydelsoverlegen mener det også er gitt feilaktig informasjon til naboer.

Osmundsvaag er uenig i mye av kritikken.

– Vi har aldri gjort så mye opp mot naboer som det vi har gjort. Vi har hatt en egen nabolagskontakt med egen nabotelefon og vi har holdt nabolagsmøter.

Han sier også at alle målinger av lydprøvene ligger innenfor grenseverdiene. Osmundsvaag understreker imidlertid at de vil se på interne rutiner på hvorfor dispensasjon fra støyforskriften for støyende arbeid ikker er søkt om.

Det var bare de 2000 første publikummere med Golden Circle-billett som fikk komme helt nærme scenen.

Men av politiet får arrangørene skryt

Politiet i Oslo var imidlertid strålende fornøyd med jobben arrangørene gjorde konsertdagen.

Innsatsleder Magnus Strande skrøt av organiseringen til minifestivalen, det største lukkede arrangementet i Norge noensinne (utenom gratiskonserter), til Aftenposten lørdag kveld.

– Organiseringen har vært ganske optimal. Det har vært noe mangelfull skilting fra kommunen, men at læringspunktet er skilting, sier vel noe om hvor bra det har gått, sier Strande.

Også søndag morgen kunne politiet rapportere om lite bråk i etterkant av konserten.

Ifølge operasjonsleder Marianne Heidenstrøm var det kun noen mindre trafikale problemer rett etter konsertslutt. De kom som et resultat av at mange hadde tatt beina fatt fra Voldsløkka og brukte store deler av veibanen.

– Det var litt kø, men ingen store hendelser å rapportere om, forteller Heidenstrøm.

– Følte vi nådde målene våre

Osmundsvaag understreker at de alltid har rom for forbedringer og at en grundig evaluering av arrangementet vil bli gjort de neste dagene.

– Men vi er virkelig stolte. Vi hadde lyst til å levere en fin, trygg og hyggelig kveld for folk, og jeg føler vi nådde de målene, sier han til Aftenposten.

Les mer om

  1. Eminem
  2. Konsert