Oslo

Sommerjobb: Stoppe rekrutteringen til rusmiljøet

Ungdom under 18 år henger på Oslo S. Noen oppsøker det etablerte rusmiljøet. I kriker og kroker på Oslo S og området rundt, der det ikke er kameraovervåking og vekterne er sjeldne å se, leter Lars André Sveberg og Kristoffer Svaland.

Kristoffer Svaland (t.v.) og Lars André Sveberg er ansatt av Kirkens Bymisjon i sommer for å hindre at unge som oppholder seg på Oslo S blir en del av det etablerte rusmiljøet.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Både på dagtid, kvelden og natten er stasjonen et samlingspunkt for ungdom, hjemløse og rusmisbrukere. Lars André Sveberg og Kristoffer Svaland er ansatt i Sporet, et tiltak i regi av Kirkens Bymisjon, i sommer for å snakke med unge mennesker som oppsøker rusmiljøet rundt Oslo S, og hindre at de blir en del av det.

Begge har en fortid som rusmisbrukere, men er friske nå. De mener at erfaringene de har gjort gjør det lettere å komme i kontakt med målgruppen.

Kristoffer Svaland (t.v.) og Lars André Sveberg er ansatt av Kirkens Bymisjon i sommer for å hindre at unge som oppholder seg på Oslo S blir en del av det etablerte rusmiljøet. Fra broen over ankomsthallen kan de enkelt se hvem de vil snakke med.

— Ungdom som kommer i faresonen har mistet mye og misbrukt tillit. Her finner de en tilhørighet og folk de kan henge med, sier Svaland. Aftenposten ble med de to på jobb onsdag formiddag.

— Det er vanskelig å få kontakt med de yngste. Det er viktig at de ser at vi er der. Vi går forbi, hilser og neste gang vi ser dem, kan vi slå av en prat. Men det er noe som tar tid, sier Sveberg.

De i det etablerte rusmiljøet er lettere å ta kontakt med.

Svaland anslår at unge helt ned i 14-årsalderen oppholder seg på og rundt Oslo S. Hva de er ute etter varierer, men blant dem som ruser seg, kan det være alt fra amfetamin, hasj, piller, GHB eller ecstasy. De etablerte bruker som regel heroin.

— Jeg var mye i dette området selv, men trodde aldri jeg skulle begynne med sterkere stoffer. Det er lett å falle inn i det, sier Sveberg.

Utkikkspost

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan Oslo S er blitt et samlingssted for mange grupper på kveldstid. Mange mennesker passerer gjennom stasjonen hver dag, men det er ikke alltid like lett å skille mellom dem på gjennomreise og de som ikke har noe annet sted å være. Broen over ankomsthallen som går fra Café Opus til Starbucks fungerer som utkikkspost.

Også området rundt sentralstasjonen er belastet. Bak Posthuset har noen forsøkt å rydde opp etter å ha satt seg et skudd.

— Jeg ble overrasket over hvor mange bostedsløse som ikke har noe annet sted å være som oppholder seg her. De ser oppegående ut, men har ikke noe sted å bo, sier Sveberg. - Det viser hvor stor nøden her er, skyter Svaland inn.

Det krever et trent øye for å se alle stedene som kan fungere som gjemmesteder for å sette et skudd. Som mellom skapene med bagasjeoppbevaring på sentralstasjonen, eller bak gjerdene i byggeområdet på sjøsiden. De to er også rundt Oslo S. Bak Posthuset ligger restene etter mange doser heroin. Mellom menneskelig avføring, sprøytespisser og matrester har noen laget et provisorisk sovested.

Stopper kjøp

— Hit kommer det ungdom fra hele Norge. Det er viktig at vi får tak i dem. Det er ikke alltid et apparat som fanger dem opp, sier Sveberg.

Det er Rom Eiendom og Avinor som i samarbeid med Kirkens Bymisjon har startet prosjektet. For Sveberg og Svaland er sommerjobben også en mulighet til å tette hullene de har fått på CV-en. Og selv om de nettopp har kommet i gang, kan det se ut som om prosjektet allerede har hatt en effekt.

— På plassen foran Østbanehallen la vi merke til tre-fire ungdommer som fulgte etter en fra det etablerte rusmiljøet. Vi tror de var ute etter å kjøpe noe, sier Svaland. Men da de så de to fra Kirkens Bymisjon, snudde de og gikk en annen vei.

— De så oss. Jeg liker å tro at vi hindret dem i å kjøpe noe.