Oslo

Enstemmig ja til nye Jordal amfi, men full krangel om hvor stort det skal bli

Bystyret har sagt ja til å bruke 553 millioner kroner på ny hockeyarena i Oslo. Men enigheten stopper der.

Slik ser den nyeste tegningene for nye Jordal amfi ut.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

– Det har vært en rar diskusjon. I stedet for å diskutere hva vi trenger, diskuterer vi hvor mange kvadratmeter som bør bygges, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Onsdag la et enstemmig bystyre tidenes gavepakke på bordet til Vålerenga hockey da de behandlet revidert budsjett for Oslo kommune i 2016.

Kommunen skal fullfinansiere en ny hockeyarena på 11.500 kvadratmeter og med plass til 5500 tilskuere. Den skal stå klar høsten 2018 og blir landets dyreste.

Hansen ramser opp følgende punkter som begrunnelse for at nye Jordal blir bra nok:

 • Oslo idrettskrets mener anlegget er stort nok.
 • Alle Ishockeyforbundets krav oppfylles, og på mange områder ligger hallen over.
 • Alle elitekravene oppfylles.
 • Alle kravene til breddeidrett oppfylles.
Rina Mariann Hansen (Ap)

– Dette er ikke noen OL-arena, men det har det heller aldri vært meningen at det skal være. Vi ivaretar behovene vi trenger å ivareta. Jeg er sikker på at det vi bygger, er noe alle vil være stolte av når det står ferdig i 2018, sier Hansen.

Les også

Vil bygge skøytehall på Valle Hovin - Kupper'n jubler

Synes ikke 553 mill. er nok

Men hverken Vålerenga selv eller den borgerlige opposisjonen er særlig fornøyd. De ønsket seg 2500 kvadratmeter ekstra, blant annet til større publikumsarealer.

Slik blir det ikke.

– Det var en stor skuffelse. Jeg opplever at det sies ting som ikke henger på greip i det hele tatt. Jeg fryktet at dette skulle skje, sa styreleder Tor-Helge Eikeland i Vålerenga til TV2 da vedtaket var klart.

Klubben har protestert høylytt siden forslaget til nytt amfi ble lagt frem. Onsdag brukte den borgerlige opposisjonen anledningen til å tale østkantklubbens og hockeysportens sak.

Eirik Lae Solberg (H)

– Det er en dårlig dag for ishockey. Jeg frykter at det vil bli et maveplask, eller i alle fall en nedtur for sporten i Oslo. Det vil bli bygget et anlegg som er for lite, for trangt og gammeldags den dagen det står ferdig, sier gruppeleder Eirik Lae Solberg i Høyre til VG.

Solbergs forslag om å bruke millioner kroner ekstra for å bygge større, vekket anklager fra Bjørnar Moxnes (Rødt) om økonomisk uansvarlighet. Heller ikke det er hverdagskost.

– Byens innbyggere skal betale regningen i mange år fremover. Da er det ikke likegyldig om vi slenger på 150 millioner ekstra, sa Moxnes fra bystyrets talerstol.

Selv mener Høyre og Solberg at det er snakk om inntil 115 millioner, basert på kommunens beregninger.

Slik ser foreløpig siste tegning fra innsiden av nye Jordal amfi ut.

Døren på gløtt for noe større arena

Først stemte de rødgrønne byrådspartiene - sammen med Rødt - ned et forslag fra Høyre om at det skal bygges 14.000 kvm, samt bevilges millionene ekstra som trengs.

så stemte de for å ikke låse størrelsen til 11.500 kvm. De vedtok også at gjennomføringen må skje i samarbeid med Vålerenga og Ishockeyforbundet.

Dermed mener de at døren står på gløtt for å bygge noe større arena enn byrådet hadde foreslått, for å komme Vålerenga i møte. Siden det ikke følger penger med vedtaket er mulighetene likevel begrensede.

– Det er ikke satt noe punktum og to streker under svaret. Så om det blir nøyaktig 11.500 kvm, eller noe mer, det vet vi ikke nå. Men det er ikke sånn at vi kan bygge mange tusen nye kvadramteter. Det blir det ikke, konstaterer idrettsbyråd Rina Mariann Hansen.

Les også

 1. Den nye skolen blir ikke oppkalt etter VIF

Les mer om

 1. Jordal amfi
 2. Oslo