Oslo

Rødt og Venstre i Oslo hardt ut mot byrådet. Truer med ikke å støtte budsjettet til høsten.

Rødt og Venstre truer med ikke å støtte høstens budsjett. Årsaken er byrådets overraskende hestehandel med Frp.

Byrådsleder Raymond Johansen kan få det strevsomt når han til høsten skal skaffe flertall for Oslos budsjett. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

– Å inngå to avtaler uten at det ene partiet vet om det, er politisk svindel. Det er å holde den ene parten for narr, sier Venstres Hallstein Bjercke om Oslo-byrådets overraskende hestehandel med Frp.

– Jeg konstaterer at byrådet har puttet «hva som helst i potten» for å kvitte seg med et prosjekt bystyres flertall hadde vedtatt, sier Rødts Eivor Evenrud.

Som Aftenposten har skrevet, har det rødgrønne byrådet i Oslo og Frp inngått en avtale som innebærer at byrådet får skrotet en sving på T-banen. Mot tjue millioner kroner til Frps hjertesaker, bl.a. ti millioner kroner til asfalt, har Frp snudd og gått med på å droppe Ensjøsvingen.

Avtalen med Frp, er én av to som er inngått om det reviderte Oslo-budsjettet. Den andre avtalen er inngått med Rødt, som i bystyrets møte onsdag, omtalte avtalen med Frp som overraskende.

  • Les også: Byrådet ble påtvunget T-banetunnel mot sitt ønske. Nå tar de omkamp.

Avhengig av Venstre og Rødt

På onsdagens møte kom både Rødt og Venstre med krass kritikk av hestehandelen og resultatet.

Byrådet i Oslo har ikke flertallet i bystyresalen bak seg og er avhengig av støtte fra andre partier for å få politikken sin gjennom. Venstre og Rødt er de to partiene det er mest nærliggende for byrådet å hente støtte fra.

Uttalelser som gruppelederne i de to partiene kom med i debatten om det reviderte Oslo-budsjettet onsdag, kan tyde på at det kan bli vanskeligere å hente støtte derfra til høsten. Dermed kan det være duket for vanskelige budsjettprosesser i Oslo-politikken fremover.

Det kan bli vanskelig for byrådsleder Raymond Johansen å få støtte fra Venstres Hallstein Bjercke og Rødt etter vårens hestehandel med Frp. Foto: Olav Olsen

To avtaler – oppsiktsvekkende

Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke uttalte at hans parti ikke vil «akseptere hverken utfallet for T-banen eller fremgangsmåten byrådet har valgt i denne saken.»

– Vi er nå i den merkelige situasjon at byrådet har gjort opp halve budsjettet med Rødt og halve budsjettet med Frp, uten at Rødt og Frp er med på samme avtale. Det er en oppsiktsvekkende måte å få gjennom revidert budsjett i bystyret på, og det er en uklar parlamentarisk situasjon, sa Bjercke.

Også Eivor Evenrud, gruppeleder i Rødt, gikk svært hardt ut.

– Jeg er glad for budsjettenigheten med Rødt, men så har de fått til en enighet med et annet parti også. Det er litt overraskende for mange i byen vil jeg tro, sa hun og minnet om at et flertall i bystyret vedtok Ensjøsvingen for et år siden. Hun påpekte at Frp var tilhenger av Ensjøsvingen i valgkampen, etter valget og for en uke siden.

– Men i dag er de ikke for den lenger. Det er for det første kjipt for kollektivtilbudet. Det betyr at vi aldri får en Ensjø-sving, og for det andre er det kjipt for tilliten folk har til politikerne.

Eivor Evenrud gikk hard ut mot byrådets avtale med Frp. Foto: Stein Bjørge

Aksepterer ikke slik fremgangsmåte

Hun ga uttrykk for at det hadde vært en uheldig fremgangsmåte for å få gjennom et budsjett og sa at «vi i Rødt skal gjøre vårt for at folk ikke skal få flere slike prosesser i en så viktig sak senere.»

– Det kommer ikke vi til å gå med på, sa hun og uttalte at Rødt «ikke kommer til å akseptere samme fremgangsmåte» til høsten.

Bjercke fulgte opp og konkluderte enda tydeligere:

– Som Rødts gruppeleder redegjorde for i sitt innlegg, kan heller ikke Venstre akseptere hverken utfallet for T-banen, eller fremgangsmåten byrådet har valgt i denne saken. Venstres gruppe har derfor funnet at vi ikke kan danne flertall med byrådspartiene om budsjettsaker denne høsten, med mindre byrådet sikrer muligheten for at Ensjøsvingen på T-banen kan bygges i fremtiden, sa han.

Han sa Venstre var bekymret for at byrådet i fremtiden kan komme til Frp for å få flertall for å skrote andre kollektivsatsinger.

– Vi er kjent med at byrådet heller ikke er for Volvat-svingen, og jeg håper byråden i løpet av denne debatten kan garantere bystyret at han ikke vil foreslå å oppheve dette vedtaket også, med støtte fra Frp, sa han.

Flertall for ett år siden

For ett år siden gikk flertallet i bystyret i Oslo å bygge to nye «svinger» i Oslos T-banesystem: Ved Volvat i vest og ved Ensjø i øst. To korte tunneler skulle føre til at alle linjer østfra og to av fire vestfra kunne kobles på dagens T-banering.

Men byrådspartiene Ap, SV og MDG vil ikke ha dem. Tilhengerne av Ensjøsvingen mener den vil bidra til et mer fleksibelt T-banenett i Oslo. Motstanderne mener løsningen koster svært mye og vil forsinke nytt Tøyen-bad.

Les mer om

  1. T-banen
  2. Byrådet (Oslo)
  3. Venstre (V)
  4. Rødt (R)