Oslo

Vil spre rustiltak ut i bydelene

Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon mener hjelpetiltakene må ut av sentrum og ut der de narkomane bor. Og har støtte i byrådet.

Stasjonsmester ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, vil ha rut av sentrum. De må hjelpes der de bor.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Politiet griper inn dersom for mange narkomane er samlet på ett sted. De bortviser folk fra sentrum på mistanke om at de skal kjøpe eller selge narkotika.

Men stasjonssjef Kåre Stølen mener at det er ulogisk at hjelpetiltakene for rusmisbrukere ligger i sentrum, når man jobber for å unngå at mange narkomane samler seg der. Derfor vil han spre dem ut i bydelene.

— De andre byene i Europa har gjennomført det, og det har fungert veldig bra, sier Stølen.

Naboene klager

Stølen frykter ikke protester fra naboene i boområder utenfor sentrum.

— Det er jo der de narkomane også bor. De må jo få oppholde seg der. Det er ikke noe fristed i sentrum, sier Stølen. Men leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener desentralisering av hjelpetilbudet er en dårlig idé.

- Det mener jeg er totalt feilslått politikk. Det er ikke hjelpetiltakene som gjør at narkomane kommer til sentrum. De er uønsket i bydelene der de bor. Folk ringer politiet så fort se ser en narkoman, sier Knutsen.

Han mener hovedproblemet er at de narkomane jages fra sentrum, uten at de blir jaget til noe.

— Politiet burde heller bryte opp grupper av narkomane og kjøre dem direkte til hjelpetiltakene. Det er det som fungerer, sier Knutsen.

Brukerutstyr utenfor sentrum

Konsentrasjonen av lavterskelhjelpetiltak i sentrum har vært en diskusjon i bystyret. Helsebyråd Anniken Hauglie (H) mener tilbudene bør desentraliseres.

— Både jeg og byrådet har signalisert overfor hjelpeorganisasjonene at vi ønsker flere hjelpetiltak utenfor sentrum. Bydelene ønsker også flere lavterskeltilbud, sier Hauglie.

Nå i 2013 og i 2014 holder kommunen på med desentralisering av utdeling av brukerutstyr. Oslo kommune deler årlig ut 2,5 million rene sprøyter til narkomane.

Ingenting å frykte

10.000 rusmisbrukere ble vist bort fra Oslo sentrum i fjor, skrev Aftenposten tirsdag.

Stasjonsmester Kåre Stølen mener naboene ikke har noe å frykte.— De narkomane ser litt skumle ut, men det er ikke det samme som at det er utrygt, sier Stølen.

Han mener de narkomane raner og kan være voldelige innad i miljøet, men ikke mot personer utenfor miljøet.

— Jentene selger kroppen sin, og det er noen innbrudd i bil, men ikke lommetyver. De har nok med seg selv, sier Stølen.

Og han mener operasjon åpne rusmiljøer har skapt flere gode ringvirkninger, som færre utenlandske selgere.

- Dette blir bra på sikt, sier han.