Oslo

Presteprotest i Sofienbergparken gikk rolig for seg

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist
Mange møtte opp, og rundt 150 personer overnattet i Sofienbergparken natt til tirsdag. Aksjonen ble gjennomført etter et initiativ fra prest Kari Veiteberg.
  • Når byen hardner til er det ikke vanskelig å få mange ut for å si «slik vil vi ikke ha det», sier initiativtageren.

Natt til tirsdag overnattet flere prester og andre i Sofienbergparken. Det var en spontan aksjon satt i gang av prest Kari Veiteberg i Kirkens Bymisjon i Bergen, som er i Oslo på seminar.

— Det er tydelig at folk har engasjement. Jeg tror det er noe som ligger hos mange i Oslo etter rosemarsjen, slik jeg tolker det. Når byen hardner til er det ikke vanskelig å få mange ut for å si «slik vil vi ikke ha det» på en fredelig måte, sier Veiteberg til Osloby tirsdag morgen.

— Vi er en del av Europa, og kan ikke være den hardeste byen.

Foruten noen regndråper forløp natten rolig.

— Vi sov natten gjennom og våknet til en utrolig duekurring, sier Veiteberg.

Selv om det er uklart nøyaktig hvor mange som møtte opp, var det flere som kom til på kvelden mandag for å vise sin støtte til aksjonen. Omtrent 150 personer overnattet i parken, anslår Veiteberg. Rundt klokken ti mandag kveld kom flere romfolk til. — Vi så at folk pratet og diskuterte på tvers av språk og kultur. Det var en salig blanding av all slags folk, sier Veiteberg.

På spørsmål om det vil komme flere slike aksjoner fremover, svarer hun at dette var en spontan aksjon i forbindelse med pinsen.

Politiet valgte å ikke aksjonere

Endringen i politivedtekten som ble vedtatt 15. mai har ennå ikke trådt i kraft. Det skjer først etter at Politidirektoratet har tatt en juridisk vurdering av den nye vedtekten og vil trolig ta noen uker. Men selv om endringen ikke har trådt i kraft er det ulovlig å overnatte i byens parker.

Det ble tidlig klart at politiet ikke ville prioritere preste-aksjonen. Prest Birte Sandum overnattet selv i Sofienbergparken.

- Hva tenker du om at politiet ikke ville prioritere den ulovlige overnattingen?

Les også

Nå er det forbudt å sove ute

— Det får politiet svare på selv. Jeg er glad for at vi fikk være i fred, og jeg håper de også kan la andre som sover ute være i fred, sier Sandum.Hun trekker frem solidaritet som en av årsakene til aksjonen.

— Det er viktig å vise solidaritet. Vi ønsker å belyse en litt uggen tendens vi synes vi ser med tanke på å være villig til å legitimere en kriminalisering av fattigdom, sier Sandum.

Klokken 13 tirsdag skal prester som deltok på aksjonen og representanter for flere organisasjoner møte byråd Ola Elvestuen (V).

Les også

  1. Presteprotest uinteressant for politiet

  2. Soveforbudet i Oslo kan også gjelde billettkøer

  3. Sov i Sofienbergparken i protest mot overnattingsforbud