Eivor Evenrud inn på ti på topp på Oslo Aps liste

Den tidligere Rødt-toppen i Oslo hoppet nylig over til Ap. Det blir hun godt betalt for i sitt nye parti. Men den mest kjente politikeren på Oslo Aps nominasjonsliste står på sisteplass.

Fra Rødt-dronning til Ap-topp. Eivor Evenrud blir satset på i sitt nye parti.

Evenrud er foreslått til tiendeplassen på nominasjonslisten. Hun er dermed blant de ti som får et stemmetillegg av partiet, og er med det så godt som sikret en plass i bystyret etter valget neste høst.

Evenrud har de siste årene vært gruppeleder i Oslo Rødt, men forlot sitt gamle parti på dramatisk vis tidligere i høst.

Den tidligere barnehagelæreren og bloggeren ble hentet inn til Rødt i 2015 og klatret lynraskt i Oslo-partiet. I et portrettintervju i Aftenposten i helgen fortalte hun at hun etter hvert skjønte at hun befant seg i feil parti.

Rina Mariann Hansen blir Oslo Aps ordførerkandidat. Hun har vært byråd i over sju år. – Hun er veldig nær og hands-on på de utfordringene folk i byen har. Vi mener hun er en solid, kunnskapsrik og god representant for oss, sier leder i nominasjonskomiteen Trine Lise Sundnes.

Hansen vs. Lindboe

Førsteplassen på listen går som ventet til byrådsleder Raymond Johansen. Han drøyde lenge med å si om han ønsket gjenvalg og var tydelig på at han var usikker på om han ønsket fire nye år.

Komiteen foreslår Oslo Ap-veteranen Rina Mariann Hansen som partiets ordførerkandidat og utfordrer til Høyres Anne Lindboe. Hansen er i dag byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester.

Men listens desiderte mest profilerte politiker dukker opp helt sist på listen, på 65. plass. På denne «honnørplassen» er tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland (83) plassert.

Som 83-åring gjør Gro Harlem Brundtland et comeback politikken – i Oslo.

Forhåpentlig kan den tidligere «landsmoderen» bli en stemmesanker for partiet, som sliter tungt på målingene både nasjonalt og i hovedstaden.

– Jeg svarte ja da nominasjonskomiteen tok kontakt for to dager siden. Jeg tenkte jeg får gjøre mitt lille bidrag. Thorvald (Stoltenberg, red.anm.) gjorde det samme på min alder. Nå må vi alle trå til i forkant av det kommende valget. Det skriver Brundtland til Aftenposten.

Selv om Brundtland står sist på listen, kan hun fort ende med fast plass i bystyret dersom nok velgere «krysser» henne oppover på listen. Det er ikke uvanlig at kjente kandidater opplever å bli løftet opp og inn på den måten.

Helsebyråd Robert Steen er foreslått langt nede på nominasjonslisten.

Vraker Steen og halve bystyregruppen

Nominasjonskomiteen foreslår å skifte ut store deler av dagens bystyregruppe. Hverken Ubah Aden, Kafia Hashi Mohamud, Lina Oma, Farukh Qureshi, Mansoor Hussain eller Warsame Fawzi er på topp-ti-listen.

Det er heller ikke helsebyråd Robert Steen. Han er plassert helt nede på 19. plass.

Leder i nominasjonskomiteen Trine Lise Sundnes sier Steen gjør og har gjort en strålende jobb i Oslo, men at det er mange hensyn å ta knyttet til kjønnsbalanse, mangfold og at alle bydeler skal være representert.

Når det gjelder utskiftningene i bystyregruppen, sier Sundnes at komiteen fra dag én har vært tydelig på at de også ønsker å få nye personer inn.

Line Oma skriver på sin Facebook-side at hun har valgt å trekke seg fra nominasjonsprosessen etter at hun har falt ut av ti-på-topp-listen. Også Ubah Aden trekker seg av samme grunn, opplyser hun til Aftenposten.

Line Oma trekker seg fra politikken etter å ha falt ut av ti-på-topp-listen til Oslo Ap. «Med tre små barn blir det for tøft å gå fra fulltidspolitiker til fritidspolitiker der alt av møter og lesing av sakspapirer skal skje på ettermiddagstid etter en full dag i ny jobb», skriver hun på Facebook.

Nye navn

Nominasjonskomiteen løfter frem flere nye navn. Blant dem AUFs ungdomskandidat Shila Khayrollahzadeh, som er foreslått på 6. plass, og Tamina Sheriffdeen Rauf på 8. plass.

Komiteen henter også tilbake tidligere byråd Marthe Scharning Lund. Hun er foreslått til fjerdeplassen på listen.

Ifølge Oslo Aps vedtekter skal det stå annenhver mann og kvinne på bystyrelisten. Partiets kvinneandel er imidlertid blitt rammet ved flere valg av at velgerne setter kryss og dermed gir ekstrapoeng til mange av mennene på listen på bekostning av de kvinnelige kandidatene.

– Vi kan bare appellere til velgerne om at de skal respektere den rekkefølgen partiet endelig lander ned på. Men samtidig er velgernes kumuleringer en del av den demokratiske prosessen, påpeker Sundnes.

Komiteen står enstemmig bak listen. Endelig liste blir vedtatt 21. januar.