Politiet: Ikke lenger eksplosjonsfare på Alfaset i Oslo

Situasjonen fremsto en periode som dramatisk etter at en lastebil med gassflasker veltet på Alfaset i Oslo. En periode vurderte politiet å skyte hull på gassflasker for å unngå risiko for en ukontrollert eksplosjon. Torsdag kveld er situasjonen avklart.

Politiet har sperret av et større område rundt åstedet. Her fra Østre Aker vei, som er stengt.

Kl. 19.30 melder NTB at det ikke lenger eksplosjonsfare på Alfaset i Oslo.

– Eksplosjonsfaren er avklart, opplyser politiets innsatsleder på stedet.

VG skriver at politiet har vært inne i bilens lastecontainer med robot og fløyet over med drone. Konklusjonen er at de ikke fikk utslag på gass.

Dramatikken startet rundt klokken 17. En lastebil med gassflasker, blant annet acetylen veltet da på Alfaset, skrev Oslo-politiet på Twitter klokken 17.02. Acetylen er en brennbar og eksplosiv gasstype.

– Det er en helt reell eksplosjonsfare på stedet, sa operasjonsleder Vidar Pedersen til Aftenposten litt før klokken 19 torsdag kveld.

Han fortalte at situasjonen da ikke var avklart. Politi og brannvesen jobbet på stedet med droner og roboter for ikke å utsette redningsmannskapet for unødig fare.

Advarsel på sms

Politiet sendt ut SMS til de som befant seg i nærheten av åstedet. Ulykken har skjedd i et industriområde.

Politiet viste pressen et dronebilde av lastebilen med gassflasker.

Acetylen er en fargeløs gass. Væskeforming acetylen er meget eksplosiv og kan ikke transporteres. Gassen blir derfor løst i aceton under trykk og fraktet på spesielle stålflasker. Slik kan acetylen transporteres trygt og relativt ufarlig, heter det hos Store norske leksikon.

Skarpskyttere på plass

VG opplyste tidligere i kveld at politiets skarpskyttere var på plass og at de vurderte å skyte hull i flaskene for å for å begrense skadeomfanget og unngå en eventuell eksplosjon.

Pedersen bekrefter dette overfor Aftenposten i 19-tiden.

– Vi har skarpskyttere på stedet, men de er ikke satt i aksjon. Årsaken til at vi har dem på plass er for eventuelt å skyte hull på flaskene for å få ut gassen. Dermed fjerner vi faren for eksplosjon, sier han.

Støtteben brakk

Ulykken skjedde mens lastebilen sto stille på støttebein.

Nødetatene har store ressurser på stedet.

– Et av støttebeinene knakk, og bilen og lasten forskjøv seg. Det var en stund frykt for at bilen skulle rase ned på toglinjen like ved, og trafikken her ble stanset. Det ble etablert en sikkerhetsavstand på 300 meter ved ulykkesstedet.

En periode ble den viktige hovedveien Østre Aker vei stengt.