Drepte kona med over 30 knivstikk. Nekter straffskyld.

For 11 måneder siden stakk han kona en rekke ganger med kniv i parets bolig på Manglerud. Deretter skar han over halsen hennes og dro til politistasjonen 300 meter unna. Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett.

Politiet rykket ut til Manglerud i Oslo i mars i fjor etter at en kvinne ble funnet død.

Ifølge tiltalen ble kona drept i parets bolig rundt kl. 11.30 for 11 måneder siden. Boligen ligger 300 meter fra Manglerud politistasjon. Ved 12-tiden møtte ektemannen i 30-årene opp på politistasjonen. Der fortalte han om drapet.

Politiet dro raskt til boligen. Der fant de den jevnaldrende kvinnen død. Ifølge tiltalen «stakk og skar han NN over 30 ganger i hodet, halsen og brystet med kniv».

Tirsdag startet rettssaken mot 37-åringen i Oslo tingrett.

Etter at aktor Anne Christine Stoltz Wennersten hadde lest tiltalebeslutningen, ble mannen spurt om han innrømmet straffskyld eller ikke. Da svarte han:

– Nei.

Mannens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, la da til at han vedgår det faktiske forholdet.

Paret hadde tre mindreårige barn. Ingen av dem var hjemme da drapet skjedde.

Tiltalte: Handlet i nødverge

I sitt innledningsforedrag redegjorde statsadvokaten om sakens bakgrunn.

– Tiltalte oppsøkte selv Manglerud politistasjon ved 11.50-tiden 21. mars. Der sa han at han hadde kommet til politiet på grunn av et drap, sa aktor Wennersten.

Han hadde skiftet klær før han møtte opp på stasjonen. De blodige klærne kastet han i søppelet på vei til politistasjonen.

Politiet dro da til stedet og fant avdøde liggende på gulvet i leiligheten. Det var ingen andre i leiligheten.

Det var store mengder blod ved avdøde. Tre kniver ble funnet i nærheten av liket.

I et avhør 31. mars forklarte mannen at han handlet i nødverge.

Han nekter å forklare seg i retten og har bedt aktor spille videoopptak fra avhøret han ga til politiet.

– Vi vet lite om hans motiv utover det han har forklart om at det var nødverge, sa aktor.

Forsvarer: Ikke æresdrap

Derfor har politiet etterforsket om det kan være andre motiver. Blant annet om det kan være snakk om et såkalt æresdrap. Ifølge aktor var paret fetter og kusine med pakistansk bakgrunn.

Aktor sa også i retten at den avdøde ønsket å skille seg fra den tiltalte. Den tiltalte ble i politiavhør spurt en rekke ganger om ekteparets samtaler om mulig skilsmisse og hvordan paret håndterte konflikter. Den tiltalte husket kun deler av disse samtalene.

Professor i sosialantropologi, Unni Wikan, er sakkyndig vitne i saken. Hun skal blant annet gi sin vurdering av punktet om æresdrap.

Da mannens forsvarer, Aase Karine Sigmond, fikk ordet, avviste hun at det var snakk om et æresdrap.

– Hadde det ikke vært en etnisitet som ikke var norsk, så ville man aldri ha kommet til at det var et æresdrap, sier Sigmond.

Hun mener at det var et angrep fra kona som utløste hendelsen som førte til at hun til slutt ble drept.

Aase Karine Sigmond forsvarer den drapstiltalte 37-åringen i Oslo tingrett.

Reagerte på lydopptak

Etter den første rettspausen ble mannens forklaring til politifolkene på stasjonen spilt av i retten. Dette fordi han ikke vil gi forklaring i retten.

Da hadde han nettopp kommet inn på Manglerud politistasjon og fortalt en politibetjent om drapet.

På en svært rolig måte svarer den tiltalte på innledningsspørsmål fra politiet, men nekter etter hvert å svare på flere spørsmål.

Etter at det første korte avhøret ble spilt, spurte tingrettsdommer Endre Skjelbred Refsdal om den tiltalte ønsket å forklare seg. Også da svarte han nei. Dermed ble mannens avhør fra 31. mars i fjor spilt i retten.

Der forklarte han om en samtale med kona.

– Vi hadde en samtale. Plutselig fikk jeg øye på telefonen hennes. Der var det et lydopptak. Jeg tok telefonen. Hun klemte rundt halsen min med begge armene. Jeg husker ikke helt, men jeg sa noe sånt: «Prøver du å drepe meg?» Men hun slapp ikke taket.

– Jeg stakk henne og ville bort derfra, men etterpå angrep hun meg igjen. Jeg husker ikke hva som skjedde etterpå, og hvordan det skjedde.

– Hva er grunnen til at du tar telefonen? ble mannen spurt i avhøret.

– Jeg så at den gjorde lydopptak. Så jeg tok den bare, svarer 37-åringen.

Krevde skilsmisse

Mannen forklarte seg delvis via tolk i avhøret som ble spilt i retten. Han forklarte om krangler mellom ektefellene i perioden før drapet.

– Da vi kranglet, så gikk det så langt at hun noen ganger krevde skilsmisse. Da sa jeg at det var OK for meg, men så ble vi venner igjen, forklarte 37-åringen.

Han fortalte videre at kona flere ganger hadde bedt om å skilles i månedene før drapet, men situasjonen roet seg ned hver gang. Men ekteskapet var preget av dette. Blant annet fordi de hadde redusert kommunikasjonen seg imellom.

På drapsdagen hadde ektemannen kommet hjem fra jobben på formiddagen. Da ble skilsmisse igjen et tema mellom ektefellene. Mannen gjentok gang på gang at han ikke husket alle detaljene fra den dagen. Etter hvert oppdaget mannen at telefonen til kona gjorde lydopptak.

– Da jeg fikk øye på telefon, tok jeg telefonen. Jeg spurte: Hva er det? Hun hoppet opp på ryggen min for å ta telefonen.

Kvinnen var ifølge mannen fortsatt på ryggens hans da han stakk henne første gangen. Da gikk hun av ryggen. Ifølge den tiltalte var hun aggressiv, og kranglingen fortsatte.

– Jeg tenkte at hun skulle gi seg nå, men hun angrep meg, fortalte 37-åringen i avhøret.

Han husket ikke noe mer av det som skjedde før kona lå på kjøkkengulvet og var død. Etter flere spørsmål fra politietterforskeren kunne 37-åringen fortelle at kona på ett tidspunkt holdt i to kniver.