I dag kan butikkene og serveringsstedene gjenåpne. Her er koronaendringene i Oslo.

Oslo er fremdeles blant kommuner med de strengeste koronatiltakene, men kan fra onsdag lette på flere av tiltakene.

Oslo har halvert antall smittetilfeller siden første uke i januar. Derfor har byrådsleder Raymond Johansen bestemt seg for å lette på tiltakene.

Det ble innført svært strenge koronatiltak i ti kommuner lørdag 23. januar. Disse kommunene fikk betegnelsen ring 1-kommunene. Også Oslo fikk da status som ring 1-kommune.

Fra og med onsdag er det flere kommuner som ikke lenger er en del av ring 1, men Oslo er fremdeles å regne som ring 1-kommune.

Her er endringene i Oslo fra onsdag:

  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går fra rødt til gult tiltaksnivå.
  • Fritidsaktiviteter og idrett åpnes for barn til og med ungdomsskolealder. Det gjelder både innendørs og utendørs. Men cuper og kamper vil fremdeles være forbudt. I Oslo og andre kommuner med de strengeste koronarestriksjonene vil ishallene forbli stengt til i alle fall 10. februar.
  • Toppidretten kan gjenoppta organisert trening. Det åpnes for organisert aktivitet utendørs for ungdom under 20 år.
  • Bibliotekene gjenåpnes.
  • Svømmehaller og lignende anlegg åpner for skolesvømming. Organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for barn og unge til og med ungdomsskolealder.
  • Butikker og serveringssteder åpner. Men i tråd med nasjonale regler skal kjøpesentre og varehus fortsatt holde stengt. Dette gjelder likevel ikke matbutikker, apotek, vinmonopol og andre virksomheter som det er gitt unntak for. De nasjonale reglene sier at det fortsatt skal være skjenkestopp.
Fra onsdag kan butikker og serveringssteder gjenåpne i hovedstaden.

– Oslo har halvert antall smittetilfeller siden første uke i januar. Med unntak av juleferien har vi ikke hatt lavere smittetall siden oktober. Lave smittetall, i kombinasjon med at det har kommet strengere tiltak mot importsmitte, åpner for lettelser i koronatiltakene i Oslo.

Det skrev byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding mandag.

Under pressekonferansen lørdag slo regjeringen også fast at det er ikke lenger er en anbefaling om å unngå besøk i hjemmet. Den nasjonale anbefalingen gjelder.

Det vil si at man rådes til å ikke ha flere enn fem gjester i tillegg til dem som allerede bor der. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Det er forbudt å arrangere eller delta på private samlinger med flere enn 10 personer til stede.

Samtidig gjelder fortsatt rådet om å begrense sosial kontakt og hjemmekontor.

Her er Oslo kommunes oversikt over hvilke regler og råd som gjelder nå.