Oslo

78-åring ble ranet for 100.000 kroner på åpen gate

Han har lungesykdommen kols og hadde bare satt seg ned for å ta en pust i bakken. Da ble 78-åringen slått ned og ranet.

78-åringen, som ønsker å være anonym, viser frem bildene som ble tatt av ham etter ranet.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

– Han hadde kanskje sett at jeg hadde to mobiltelefoner. I det han passerte meg snudde han seg seg og dyttet borti vesken min, hvor den ene lå. Han tok tak, men jeg forsøkte å få ham unna. Da slo han meg i hodet. Jeg våknet først da jeg lå i ambulansen. Det er helt uvirkelig, forteller 78-åringen.

Et langt yrkesliv, blant annet som brannmann, ga ham kols. I tillegg er han hjerteoperert. Sammen gjør de at han ikke orker å anstrenge seg. Det var derfor han hadde satt seg ned for en hvil på en liten forhøyning utenfor et P-hus.

Ranet skjedde 23. mai mellom Grønland og Tøyen i Oslo, få meter fra et av områdets travleste gater. I 10-tiden mandag formiddag er det vanligvis mange fotgjengere ute. Det hadde ingenting å si denne dagen.

Bilder fra overvåkingskameraet til P-huset viser at han ble slått med en gjenstand og gikk rett i bakken.

78-åringen ble kjørt til legevakten og deretter hjem, men ble kort tid senere innlagt for observasjon på Aker sykehus. Mannen var fortsatt preget av ranet da vi møtte ham der. Selv om såret i hodet har grodd pent, vitner skrubbsår om hendelsen.

Les også

LES OGSÅ: Oslos 10 mest kriminelle ungdommer

Hadde tilfeldigvis mye kontanter

Den norske pensjonisten forteller at han ikke har for vane å gå rundt med store kontantbeløp på seg. Han har familie i utlandet, og akkurat denne dagen var valutakursen litt mer gunstig enn ellers. Derfor hadde han tatt dem ut. Totalt ble han frastjålet 101.750 kroner, ifølge eget anslag.

– Jeg skulle jeg veksle dem i dollar. Jeg skulle bare 2-300 meter ned i gaten til Forex-filialen der. Så gjerningsmannen hadde griseflaks, forteller offeret.

Tor Erik Hoøen leder ransgruppen i Oslo-politiet.

Ifølge Tor Erik Hoøen, som leder ransgruppen ved Grønland politistasjon, er det ingenting som tyder på at gjerningsmannen hadde sett seg ut 78-åringen som offer på forhånd eller kjente til at han hadde svært mye kontanter på seg.

Det var et tilfeldig sammentreff.

Les også

LES OGSÅ: Her ble 198 tatt i politikontroll på to dager

Svært uvanlig ran

Ranet av 78-åringen var spesielt av flere grunner:

 • Det skjer sjelden at eldre personer blir ranet.
 • Det skjer sjelden ran på høylys dag og med tilskuere.

– Det er svært uvanlig, så dette ser vi alvorlig på. Slik kan vi ikke ha det i Oslo, sier Hoøen i politiet.

Statistikken viser også at Oslo generelt er en trygg by. I 2015 ble det anmeldt 477 tilfeller av ran og utpressing, en nær halvering i løpet av to år. Man må tilbake en generasjon, til 80-tallet, for å finne like lave tall.

Les også

LES OGSÅ: Laget felle for ID-tyv med segway

Sikret overvåkingsbilder

Politiet satte inn store ressurser på å ta gjerningsmannen, ikke minst på grunn av de spesielle omstendighetene.

Aftenposten har flere ganger skrevet om det svært høye antallet overvåkingskameraer i Oslo sentrum. En opptelling for åtte år siden viste at det var minst 1200 kameraer innenfor Ring 2. I dag er det enda flere. Så lenge de følger loven, kan hvem som helst sette opp et slikt kamera på egen grunn.

Men det som ellers er en kilde til bekymring blant annet for Datatilsynet, bidro i denne saken til en rask oppklaring.

– Vi sikret oss videobilder fra P-huset og området rundt. Vi snakket også med vitner i området. Vi brukte endel tid på å gjennomgå bildene, og en som jobber med analyse i ransgruppen kjente da igjen gjerningsmannen, forteller Hoøen.

Han mener det var avgjørende for en rask oppklaring at de har et etablert miljø i politiet som over tid jobber med denne typen saker og dermed har god personkunnskap om aktuelle gjerningsmenn.

– De er fordelen med å være en gruppe som jobber med bare én type kriminalitet, sier Hoøen.

Les også

Hun er blitt frastjålet ni sykler på fire år

Har tatt mulig gjerningsmann

Allerede halvannet døgn etter ranet pågrep politiet en norsk statsborger i 40-årene, som Hoøen beskriver som en kjenning av politiet. Hjemme hos mannen fant de et stort kontantbeløp. Politiet mener det er ransutbyttet.

Den pågrepne sitter ikke i varetekt, men er i stedet overført til soning av en tidligere dom.

78-åringen forteller at han for noen år siden opplevde å bli frastjålet lommeboken da han var på butikken. Også den gang hadde politiet overvåkingsbilder, men saken ble henlagt av kapasitetshensyn.

– Man har ikke alltid like stor tiltro til politiet, det er så mye som henlegges. Så de skal ha all skryt og ros for at de handlet så raskt nå. Det er utrolig hvis de har tatt ham. Jeg håper jeg får berget pengene, reiseforsikringen min dekker bare et lite beløp, sier 78-åringen.

Les også

 1. LES OGSÅ: Fire typer sykkeltyver - her er oversikten

Les mer om

 1. Ran
 2. Krim
 3. Politiet
 4. Oslo
 5. Grønland