Endelig toalett igjen på Youngstorget

Nå skal det bli slutt på nedtissede gatehjørner. Tirsdag åpnet det første reklamefinansierte og selvstyrte toalettet på Youngstorget i Oslo. Flere er snart på plass.

  • Forf>olav Urdahl (foto)
  • <forf>camilla Høyem<

— Dette er en stor dag.Dette har jeg ventet på lenge, sier byråd Hilde Barstad (h). Debatten om å få satt opp reklamefinansierte toaletter har versert i Oslo kommune helt siden 1986. - Jobben vår er jo å ivareta primærbehovene til Oslos innbyggere. Det gjør vi nå, endelig, smiler hun.Leder i samferdselsetaten, Knut Gabe-stad, er enig:- Vi er de siste av Nordens hovedsteder som får slike toaletter. Det har vært et savnet tilbud. Nå vil Oslo fremstå som en mer helhetlig by.

Hightech-toalett

Det nye toalettet, tegnet av osloarkitekten Birger Heyerdahl, har en moderne design, formet som en iskube passer dette bra inn i arkitekturen på Youngstorget. Veggene er herdet med laminert glass, som har innebygget belysning for mørke vinterkvelder. - Toalettet har to rom: ett toalettrom og et pissoarrom. Toalettsetet har varmetråder, slik at kalde stumper ikke behøver å frykte for vinterkulden. Prisen er fem kroner pr. toalettbesøk, mens pissoaret er gratis og laget slik at det kan brukes av både kvinner og menn, forteller prosjektleder Jon Bugge.Han forteller gjerne om alle de tekniske finessene toalettet har å by på.- Etter hvert toalettbesøk spyles toalett, gulv og vask med såpevann. Dette toalettet er ikke som andre offentlige toaletter, som blir fort skitne og ekle. For å spare på vannet renses det og brukes på nytt 35 ganger før det går ned i avløpet. Etter vaskingen aktiviseres varmetråder i gulv og toalett som sørger for at toalettet tørker. Hele vaske- og tørkeprosessen tar to- tre minutter, sier Bugge.- Alt skjer etter at man er ferdig og døren er lukket. Man risikerer derfor ikke å bli våt. Men om du har vært mer enn 20 minutter på toalettet, åpnes døren, advarer prosjektlederen.Alt av uregelmessigheter og feil som skjer på toalettet, registreres av JCDecaux Norge, firmaet som står for levering og drift av de reklamefinansierte toalettene.Det er ikke alle toaletter som blir gjort så mye stas på som dette: Oslo Sporveiers saksofonkvartett og Oslo storband spiller vakre toner. Forfatter Arne Ruste leser dikt om urbane Oslo. Folk stopper opp og undrer hva som foregår.- Wow, toalettet er skikkelig lekkert, jo, utbryter venninnegjengen Helle Engmark (43 år), Kristin Torp (53) og Kikki Stormo (29). De er mektig imponert over kommunens nye bidrag til byen.- Nå kan vi få gjort vårt fornødne uten å måtte kjøpe cappuccino på en café. Dette er et utrolig bra konsept, sier de, og føler de blir nærmest nødt til å prøve det til helgen - da skal de en tur på by'n.Toalettet er spesialtilpasset for rullestolbrukere. Det er god plass og er tosidig tilgjengelig, slik at funksjonshemmede med nedsatt førlighet i enten høyre eller venstre side skal kunne bruke det.Rullestolbruker Hans Christoffer Johansen (23) er godt fornøyd med toalettet.- Jeg prøvde det i sted, og det funker utmerket. Det er lett for meg å komme til på begge sider, sier Johansen.Seks toaletter skal plasseres i Oslo sentrum. Planen er å få satt opp ett toalett på Stortorvet og ett i Sofienbergparken før jul.