Mann skutt ved Birkelunden i Oslo

En mann er sendt til sykehus etter at han ble skutt på Grünerløkka lørdag ettermiddag. Politiet leter etter en eller flere gjerningspersoner.

Politiet undersøker åstedet der en mann ble funnet med skuddskader i lysken.

Legen Svein Sande (45) var på vei hjem til leiligheten sin ved Birkelunden – med matvarer i begge hender – da det skrikende skyteofferet kom løpende mot ham.

– Han roper at han hadde blitt skutt, og at vi må løpe unna. Jeg er jo lege, så jeg tenker at jeg må prøve å bidra. Men jeg tenker også på at det kanskje var en pistol i nærheten, sier Sande til Aftenposten én time etter hendelsen.

Han tar en rask avgjørelse om å hjelpe mannen, og ber ham løpe til seg. Derfra fører han skuddofferet til enden av parken, legger ham ned, og gir ham førstehjelp.

Offeret blødde kraftig da den tilfeldig forbipasserende legen trådte til. Sande beskriver ham som omtrent 25–30 år gammel, med utenlandsk bakgrunn.

– Det var antageligvis en arterieblødning ved lysken – det er potensielt livstruende. Uten komprimering ved skuddinngangen, som var cirka en centimeter bredt, kunne han blødd ut der og da, forteller Sande.

Sande peker på hvor han møtte offeret og deretter ga ham førstehjelp. Han bor selv i gaten der skyteofferet kom løpende mot ham, til høyre i bildet.

Tror offeret kommer til å overleve

Sande ringte deretter politiet, og tok hånd om offeret til ambulansepersonell ankom.

– Han var på vei inn i sjokk da han ble lagt i ambulansen, men han kommer nok til å klare seg, forteller Sande.

– Det er ikke første gang jeg redder et liv, men det er noe av det største man kan gjøre som lege. Det gir mening til mange år med hardt arbeid.

Offeret ble jaget nedover Grünerløkka

Politiet fikk meldingen om skyting ved Birkelunden klokken 16.03 lørdag.

– Vi rykket ut med flere enheter etter melding om skyting ved Birkelunden. Deretter varslet vi ambulanse, som tok med én person til sykehus, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt.

Vitner har forklart til politiet at de så en person som ble jaget nedover Toftes gate.

Ifølge politiets innsatsleder på stedet, Christian Bortne, er det blitt funnet blodspor andre steder enn i området politiet har sperret av.

– Det tyder på at skytingen har foregått et annet sted. Det er heller ingen vitner som har hørt skudd i nærheten av der offeret ble funnet, sier Bortne til Aftenposten.

Politiet kjenner ikke identiteten til gjerningsmannen, men vitner skal ha forklart at mannen var i begynnelsen av 20-årene. Våpenet hans er ikke funnet.

Ifølge innsatslederen undersøker politiet nå ett eller flere miljøer tilknyttet offeret.

Politiet hadde sperret av et større område på gatehjørnet der Toftes gate møter Seilduksgata lørdag ettermiddag.

Hørte skrik

Et øyenvitne sier til Aftenposten at hun hørte skrik før hun så en mann som løp haltende nedover Toftes gate mens blodet fosset ut av låret.

– Jeg så at offeret la seg ned på asfalten og fikk behandling av en lege som tilfeldigvis var i området, sier kvinnen til Aftenposten.

Deretter forteller kvinnen at hun så den antatte gjerningsmannen løpe oppover gaten og ut av syne.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Vidar Pedersen, kan ikke si noe om alvorlighetsgraden på skaden til mannen.

– Vi søker etter en eller flere gjerningsmenn, sier Pedersen.

Politiet er i kontakt med flere vitner. Flere områder på Grünerløkka er sperret av for å sikre beviser.

På bakgrunn av spor der den skadde mannen ble funnet, tok politiet seg inn i en leilighet i Falsens gate i etterkant av hendelsen.

Politiet sperret også av nærliggende Nissens gate og flere andre områder i femtiden lørdag ettermiddag. Blodspor fra mannen, som angivelig skal ha blitt jaget nedover Grünerløkka etter skyteepisoden, ble funnet flere steder.

Offeret skal være ved bevissthet og utenfor livsfare

– Offeret har en skade i lysken, som så langt vi vet ikke er kritisk, sier Janne Kroglund, vaktleder ved kriminalvakten, til Aftenposten klokken 19.30.

Hun opplyser at mannen skal være ved bevissthet, og at politiet har gjort forsøk på å avhøre ham, uten å lykkes. Kroglund ønsker ikke å oppgi detaljer om offerets identitet.

– Hva vet dere om gjerningsmannen?

– Vi har ingen opplysninger om gjerningsmannen.

Ifølge vaktlederen vil politiet og kriminalvakten jobbe videre med vitneavhør utover lørdagskvelden.

– Offeret er våken og vi har snakket med ham, sier vaktleder Roger Hjertø ved krimvakten i Oslo politidistrikt til Aftenposten klokken 22.50. Han ønsker ikke å kommentere etterforskningen ytterligere.