Oslo

Blir dette den nye Oslo-trikken?

Innen 2020 vil trolig dagens Oslo-trikker være byttet ut. Det jobbes med tre alternativer, melder TU.no

Siden 90-tallet har kollektivbrukere i Oslo irritert seg over bråkete blåtrikker. Kommer Alstom Citadis til å erstatte de gamle og langt på vei forhatte Italia-trikkene?
  • Henrik Arneberg

Sprukken asfalt, høy støy og ubehagelige vibrasjoner. Blåtrikken, nærmere bestemt Italia-trikkene av typen SL95, har siden de dundret inn i Oslos gater på 90-tallet forvoldt enorm frustrasjon for byens kollektivkunder.

Om fem år vil det hele forhåpentligvis være historie. Da er trolig hele trikkeparken byttet ut.

Bakgrunn: Trikkefadesen

Elendig skinnegang

Oslo Vognselskap, Sporveien og Bymiljøetaten i Oslo har med Ruter i spissen siden i fjor samarbeidet om et utviklingsprogram for trikk i Oslo. Formålet er å anskaffe nye trikker, oppgradere infrastruktur og utrede fremtidige basebehov, skriverTU.no.

Men før nye trikker kan plasseres ut må moderne infrastruktur inn, blant annet ved å oppgradere skinnegangen på alle strekninger i Oslo.

Les også: «Italia-trikkene kaller vi for Raymond-trikkene».

Flere milliarder

Ifølge direktør for trikkeprogrammet, Thorbjørn Thoresen, er arbeidet med infrastrukturen kommet godt i gang. Det vil likevel ta flere år og koste flere milliarder kroner før alt er ferdig.

— Målet er å bli ferdig med oppgraderingsarbeidet til de nye trikkene er klare for levering. Vi kan ikke kjøre nye trikker på gammel infrastruktur. Da vil de slites unødig mye og bråke mer enn vi ønsker, sier Thoresen til TU.no.

Totalt er det snakk om å kjøpe inn cirka 80 nye trikker. Prislappen for hele prosjektet ender på et sted mellom 2 og 2,5 milliarder kroner.

Ifølge TU.no er dette de tre alternativene det jobbes med:

  • Siemens: Avenio
  • Bombardier: Flexity
  • Alstom: Citadis
    I Teknisk ukeblad kan du lese mer om de tre alternativene.