Nasjonalmuseet skal kles i Oppdalskifer

Her er skiferen som skal kle det nye nasjonalmuseet på vestbanen.

I 2020 åpner det nye nasjonalmuseet på Vestbanetomta i Oslo. Skifer fra Oppdal Sten skal dekke museets fasade, gesims, innvendig forblending og heller på tak.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

Fra skiferbrudd sør for Oppdal i Sør-Trøndelag skal 22.000 kvadratmeter med naturstein tas ut de neste årene for å kle Norges dyreste og største kulturbygg på vestbanetomta.

-Dette er uten tvil det største enkeltoppdraget for vår del, sier Petter Bye, daglig leder i Oppdal Sten AS.

Da anbudsfristen gikk ut i sommer hadde fem leverandører meldt seg på i kampen om å få levere skifer til det nye nasjonalmuseet. Dette ble senere redusert til fire.

Les også

Oppdal-stein på Nasjonalmuseet: Symbolsk skifer

Nå har Statsbygg besluttet å gi oppdraget til Oppdal Sten og det tyske firmaet Hofmann Naturstein. Skiferen, som skal dekke museets fasade, gesims, innvendig forblending og heller på tak, skal tas ut i Oppdal, for deretter å bli fraktet til byen Werbach-Gamburg, 100 kilometer sørøst for Frankfurt. Her vil steinen bli foredlet, før den blir fraktet tilbake til Oslo for montering på det mye museet.

Høy puls

— Selv om all skiferen skal tas ut her på Oppdal, har ikke vi kapasitet til å produsere så store mengder selv. Vår del av denne avtalen utgjør omtrent en årsomsetning for oss, rundt 35 millioner kroner, sier Bye. I tillegg til å ansette flere ansatte vil Oppdal Sten også bli nødt til å investere i nytt maskineri.

Anbudet fra Oppdal Sten og Hofmann Naturstein var det nest billigste på 96 millioner kroner. Billigst var Jogra Naturstein/Liskifer med 95,9 millioner.

Steinen gjennom tøffe tester :

Les også

Her avgjøres Nasjonalmuseets fasade

Det betyr at Oppdalsskiferen har vunnet frem på andre kriterier enn bare pris, noe som har vært viktige for Statsbygg. Pris er blitt vektlagt med 45 prosent, utseende 35 prosent og gjennomføringsevne 20 prosent. Skiferen som har vært med i konkurransen har derfor vært gjennom omfattende testing hos Sintef i Trondheim, med blant annet trykktester, varmesjokk og tester for frostmotstand, i tillegg er det blitt lagt vekt på arkitektoniske og estetiske egenskaper.

Disse var dyrest

Minera Skifer i Oppdal la inn det desidert dyreste anbudet, 100 millioner over det nest dyreste anbudet. Det skyldes at Minera var de eneste som ønsket å produsere hoveddelen av leveransen i Norge.

— Vi var forberedt på dette utfallet, så det er bare å gratulere naboen med anbudet. Samtidig er vi glad for at det ble valgt Oppdal-skifer, selv om vi gjerne skulle fått jobben. For oss har dette likevel vært en nyttig anbudsprosess, det har ført til innovasjon innenfor nye produksjonsmetoder og en optimal utnyttelse av råmateriale. Resultatet er at vi på nyåret lanserer tre nye produkter av skifer fra Minera, sier Arnstein Sæteren, daglig leder i Minera skifer.

Les også

Nå starter steinkampen om Nasjonalmuseet

Han mener valget av skifter fra Oppdal vil gi det nye nasjonalmuseet et helt særegent uttrykk.

— Oppdalsskifer har et helt spesielt uttrykk, selv om det er nyanser innenfor de ulike bruddene. Kvaliteten er også veldig god. Dette valget vil uansett løfte norsk skiferindustri, og blir et viktig utstillingsvindu som vil komme alle i skiferbransjen til gode, sier han.

Ville ha norsk

Valget av italiensk marmor på Operaen i Bjørvika skapte sterke reaksjoner, ikke minst da marmoren fort viste seg å gulne. For arkitekt Klaus Schuwerk har det derfor nærmest vært et ufravikelig krav om at museet han tegner måtte bli kledd i norsk naturstein.

I finalen var det derfor kun norske skiferbrudd. Foruten Oppdal Sten/Hofman Naturstein og Minera skifer, var også Dovre Skifer ved Naturstein Montering og Skifer fra Lierne ved Jogra Naturstein med helt inn til målstreken.

-Dette var hverken en grad av flaks eller bevisst gjort. Det vi gjorde var at vi har kjørt en veldig grundig prekvalifisering hvor vi spesifiserte veldig tydelig hvilken type stein vi var på jakt etter, både i uttrykk og kvalitet. Basert på disse kriteriene ble disse fire aktørene prekvalifisert, noe vi er godt fornøyd med, sier Nikolaisen.

Nå har de andre aktørene ti dager på seg for eventuelt å klage på vedtaket. Hvis så ikke skjer vil Statsbygg signere avtalen med Oppdal skifer og deres tyske samarbeidspartner.