Oslo

Byrådslederen møtte tidligere Veireno-ansatte: - Vi er avhengige av dere

Én gang runget applausen over parkeringsplassen på Alnabru. Det var da renovasjonsarbeiderne ble lovet ordnede forhold og pensjonsinnskudd etter at Oslo kommune overtok de ansatte fra konkurstruede Veireno.

Byrådsleder Raymond Johansen lovet renovatørene som han mandag ble øverste sjef for, ordnede forhold og sikre pensjonsutbetalinger frem til 2019.
  • Stein Erik Kirkebøen
Storfolket fra rådhuset møtte arbeidsfolk på Alnabru. Fra v. konstituert renovasjonsdirektør Arild Sundberg, Byråd Lan Marie Nguyen og byrådsleder Raymond Johansen.
Anne Sandberg fra Fagforbundet var en av flere fagforeningsfolk som var fornøyd til stede da Raymond Johansen hilste på sine nyansatte.
Spente renovatører ventet på hva deres nye arbeidsgiver hadde å melde.

Det var et slags kulturkræsj da politikerne fra rådhuset i sine dresser, frakker, kåper og elegante fottøy møtte det arbeidende folk på en parkeringsplass i vårløsningen øverst på Alnabru hvor de digre søppelbilene kom dundrende inn. Byrådslederen, byråden og den fungerende renovasjonsdirektøren kom for å møte sine nye ansatte etter at de søndag slapp nyheten om at de nå overtar søppelinnhentingen i kommunen fra konkurstruede Veireno, som siden oktober har hatt store problemer med å håndtere søppelinnhentingen i byen.

Dere blir i kommunen til 2019

– Vi har overtatt og kommer til å ha ansvaret for renovasjonen her i byen frem til valget i 2019, lovet byrådsleder Raymond Johansen.

Da kan det være klart for et nytt anbud, men til da lovet han stø kurs og forsvarlig drift etter at han hadde takket renovatørene for jobben de gjør og har gjort og bedt dem om å støtte Vålerenga og å hjelpe til med å fylle stadion til høsten.

– Dere er så viktige for byen!

Men aller størst applaus høstet deres nærmeste sjef, konstituert renovasjonsdirektør Arild Sundberg, da han lovet punktlig lønnsutbetaling og innbetaling av pensjon:

– Vi har samlet inn alle kontrakter, og er i ferd med å gå gjennom dem og å legge dere inn i våre lønnssystemer. Dere får ikke lønn i dag, men vi jobber for at dere skal få den inn på konto i morgen eller onsdag.

  • Bakgrunn: Veireno trolig konkurs – kommunen overtar søppelhentingen
  • På rådhuset krangler de om hvem som har skylden for søppelkaoset.

Lønningsdag uten lønning

I sluttavtalen mellom Veireno og Oslo kommune kommer det frem at Veireno skylder de ansatte 5,6 millioner i lønn for januar.

– Vi har lønningsdag i dag, men ingen ting er kommet inn på konto, sier Rafael Koltun. Han har jobbet for Veireno siden begynnelsen, i oktober. Som de andre vi snakket med, har han ingenting å klage på når det gjelder lønn.

Nestleder Harald Markussen i Oslo transportarbeiderforening bekrefter at det stort sett har gått greit, men at noen medlemmer har slitt med å få utbetalt overtiden de har hatt rett på.

– Uansett så er dette en dag vi lenge har sett frem til.

Rafael Koltun har fått sin lønn hos Veireno, men har ikke bare gode erfaringer med norske arbeidsgivere, og ser frem til at kommunen overtar for Veireno.

– Jeg har norsk lønn, og jeg har fått utbetalt alt jeg skal ha til rett tid. Helt til i dag. Men jeg har vært her i landet siden 2006, og alle arbeidsgivere har ikke vært like flinke til å betale inn pensjon. Derfor tror jeg det blir enda bedre når kommunen overtar ansvaret.

Og det var gjennomgangsmelodien på parkeringsplassen. Det har vært greit, men det blir sannsynligvis greiere med kommunen som arbeidsgiver.

Fortsetter som før

– Jeg tror ikke det er lurt å gjøre store endringer nå. Nå går driften stort sett greit. I forrige uke fikk vi 569 klager på 125.000 tømminger. Det er vår beste uke. Ikke perfekt, men det er akseptabelt, sier direktør Sundberg.

– Inntil videre kommer de samme folkene i de samme bilene på de samme rutene til å fortsette å gjøre den samme jobben. I første omgang gjør vi ikke andre endringer enn at vi setter inn ytterligere kompetanse fra Renovasjonsetaten for å styrke administrasjon og arbeidsledelse. Vi styrker støtteapparatet.

– Det gjør ikke noe, sier Glenn Lund, en av arbeidslederne. – For om gutta ute på bilene har hatt lange dager og mange overtidstimer, så har det ikke blitt noen færre på oss som sitter på brakken og forsøker å få det hele til å fungere. Avlastning er velkomment.

– Vi får en ny start

– Kanskje kan flere av oss nå få muligheten til å sove om natten, sier tillitsvalgt Vytautas Usinskis. Han er foreløpig avventende til av som skjer: – På mange områder kan det ikke blir verre enn det var. Men det er historie, nå får vi en ny start og jeg håper alt blir bedre.

Det håper også Geir Edvardsen. Han har jobbet med renovasjon i Oslo i 17 år.

– Dette er det mest surrete selskapet jeg har jobbet for. Vi har vært lite effektive. Jeg er glad for at Oslo kommune overtar.

Benjamin Ifediora fikk ingen løfter om en sikret fremtid i kommunen av byråd Lan Marie Nguyen Berg

Ingen løfter

Benjamin Ifediora er an flere som hadde en korttidskontrakt med Veireno som løper ut i neste måned. Den avtalen har kommunen overtatt. Byrådslederen lovet at kommunen vil ta ansvar for driften helt frem til 2019. Men Benjamin er selvfølgelig mest opptatt av sin egen skjebne, hvor lenge får han være med på ferden? Han benyttet anledningen, og spurte byråd Lan Marie Nguyen Berg.

– Hun var hyggelig, men hun ga meg ingen løfter.

Ifølge Oslo kommune er Veireno på randen av konkurs, men det var mandag ikke innlevert oppbudsbegjæring til Follo tingrett, som er rettsinstansen det Enebakk-lokaliserte selskapet sogner til.

Aftenposten har det siste døgnet gjort en rekke forsøk på å få kontakt med Veireno-sjef Jonny Enger, uten å lykkes. En automatisk svarer hos eierselskapet VT-gruppens sentralbord henviser til Renovasjonsetaten. I en pressemelding søndag kveld sa Enger følgende:

– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres. Vi ønsker Oslo kommune og Renovasjonsetaten lykke til med oppdraget og er glade for at våre ansatte overføres til kommunen og blir ivaretatt der, sier Enger.

Les mer om

  1. Raymond Johansen