Øya-budsjett i 1999: 400.000
Øya-budsjett i 2016: 69 millioner

Øyafestivalen har vokst seg stor siden den startet for 17 år siden. Det har også artistene – og de har blitt dyrere. Det skaper utfordringer for bookingsjefen.

I 2014 spilte Queens of the Stone Age på hovedscenen under Øyafestivalen.

Førstkommende onsdagbraker det løs i Tøyenparken da rundt 90 artister og grupper skal underholde rundt 80.000 besøkende på seks forskjellig scener i løpet av fire dager.

– Jobben for 17 år siden og jobben nå er som to helt forskjellige verdener, forteller festivalens bookingsjef Claes Olsen til Aftenposten.

Han har jobbet med festivalen siden starten i 1999 - da den ble arrangert på Kalvøya i Bærum med én scene og hadde rundt 1000 besøkende.

I takt med størrelsen på selve festivalen har også totalbudsjettet økt: Fra 400.000 kroner i 1999 til årets budsjett på 69 millioner kroner. Aldri har budsjettet vært høyere enn i år.

Måtte doble bookingbudsjettet

En av årsakene til at totalbudsjettet har økt så kraftig er at det har blitt dyrere å få tak i artister.

– Vi bruker utrolig mye penger på å booke artister. Vi får hele tiden mail fra folk som ønsker å spille gratis, men det handler om å finne de riktige artistene og dem vi ønsker å få frem.

– Hvor mye av totalbudsjettet bruker dere på å få tak i artister?

– Det er ikke halvparten. Men jeg kan si at i løpet av de syv siste årene har vi nok doblet bookingbudsjettet vårt.

Bookingsjef Claes Olsen på kontoret sitt i Øyafestivalens lokaler i Oslo sentrum.

– Fallhøyden er mye høyere

Årsaken til at artistene blir dyrere er mange - blant annet at den norske kronen nå er svak, og da blir det dyrere å betale for utenlandske artister.
Han vil ikke gå inn på konkrete honorarer for konkrete artister, men litt letter han på sløret.

– En artist som koster 100.000 dollar ville kostet 600.000 kroner for to år siden. Nå koster vedkommende 840.000 kroner - det er 240.000 kroner i forskjell.

– Hvordan har det økonomiske aspektet formet festivalen?

– Vi legger lista vår på artister like høyt som tidligere. Så det gjør til at risikoen blir høyere. Vi har økt budsjettene, men vi selger ikke vesentlig mer billetter - og det fører til at fallhøyden er mye høyere. Men vi som festival føler ikke at vi kan gå ned i kvalitet selv om den norske kronen synker.

– En annen faktor er at det dukker opp mange nye musikkfestivaler i USA. Og de er ofte mye mer kommersialisert og har vanvittige sponsorbudsjetter. Da er det vanskelig å få dem til å bruke tid på Europa.

– Hva er mest utfordrende med jobben din?

– Å takle alle nedturene. Alle artistene man er giret på å få tak i, men ikke får, ler Olsen.

Olsen mener at timingen var perfekt da de fikk tak i Kanye West i 2011: – Egentlig var han litt for stor for oss, men vi fikk det til.

– En kamp for å få artister til å komme i august

For å være en norsk festival på det globale konsertmarkedet er ikke bare bare – spesielt hvis den er i august.

Derfor har Øyafestivalen tett samarbeid med den svenske festivalen Way Out West og finske Flow - som blir arrangert samme helg. I tillegg til rundt 15 andre europeiske festivaler som er i samme måned.

– Ofte er mye av kampen å få artister til å velge august i stedet for juni. I utgangspunktet er det slik at midten av juni til første uken i juli er da de store artistene reiser i Europa. Men heldigvis er det lettere nå enn det var for ti år siden ettersom det er flere artister å velge mellom, sier Olsen og fortsetter:

– I dag er det ikke slik at det er fire store artister man må ha, det er et hav av artister som gjør det bra. På årets plakat er det nok ni eller ti som kunne fylt Oslo Spektrum. For fem år siden hadde vi kanskje to.

– Det er noen som mener at årets festival mangler de store, kjente navnene?

– Jeg forstår ikke helt hva folk mener med det. For vi har mange av de samme headlinere som de største festivalene i verden: Slik som PJ Harvey, The Last Shadow Puppets, New Order og Massive Attack - de spiller hos oss, og så spiller de på festivaler som tar 70.000 mennesker hver dag. Mulig de tenker på store navn som headliner store festivaler, som Rammstein og Guns N’ Roses, men dem vil vi jo helst ikke ha.

– Internasjonalt er vi sett på som en festival som har store artister på et lite sted, mener han.

The Weekend var en av artistene Øyafestivalen kjempet om å få til Tøyenparken, men han bestemte seg heller for å dra på turne med Rihanna - for så å avlyse store deler av turneen. – Så vi er nå glad for at vi ikke fikk ham, for da hadde vi hatt et hull i planen vår.

Legger bud på artister 15 måneder før festivalen

Og skal man ha tak i de største artistene må man være ute i god tid:

– De siste årene har vi lagt inn bud på dem 14 eller 15 måneder i forveien. Det blir bare tidligere og tidligere for hvert år.

Men det som tar mest tid når man skal arrangere en musikkfestival er de «små» artistene: Å finne de ti man ha lyst å satse på blant flere tusen kandidater.

– Vi bruker nok mest tid på å høre på nye artister. For de har mye å si for programmet og helheten.

For å finne disse gruppene, bandene og artistene reiser bookingsjefen på flere festivaler rundt om i verden, agentrunder i London og hører på de tusenvis av demoene som blir sendt til inn til festivalen.

– Det er denne delen av jobben som er mest inspirerende: Å se seg ut en ny gruppe som vi tror kan bli noe - i stedet for å krangle med en agent. Det gir meg en energi som gir meg lyst til å fortsette. Den dagen jeg ikke får glede av å finne nye band eller artister er den dagen jeg må finne på noe annet.

Folk sitter i gresset i Tøyenparken og ser på hovedscenen.

Aftenposten livestreamer flere konserter

Kommer du deg ikke på Øyafestivalen i år? Fortvil ikke!

Aftenposten kommer til å fortløpende publisere nyheter, konsertanmeldelser og stemningsrapporter fra festivalområdet.

Flere av konsertene på hovedscenen vil også bli streamet live hos oss - følg med på aftenposten.no!