Tyske soldater tegnet pin-up på veggen i fangehull

Tyske soldater som satt i kakebu i kjelleren på Lilleborg skole, gikk på veggen – og tegnet. Marlene Dietrich var et elsket motiv.

Marlene Dietrich var de tyske soldatenes store idol og Liebling under krigen, som Vera Lynn var for de britiske. Finn Erik Steen, eiendomskonsulent i Undervisningsbygg, sørger nå for at disse tegningene blir bevart.
  • Edel Bakkemoen
Ikke bare et fangehull, men også et rottehull, skal vi tro skribenten. Han trøster seg med at hvordan skjebnen enn seg snur, så har alt en ende.

Tiltak er nå satt i verk for å redde tegningene i «rottehullet».

Under den annen verdenskrig tok tyske Wehrmacht mange av Oslos skoler i bruk. Lilleborg ble brukt som arrest. I et lite rom under hovedtrappen opp til administrasjonen satte tyskerne sine egne soldater i kakebu. Der henger det nå en enkel lyspære i gammel armatur, men man vet ikke om den var der da.

Minimuseum på Lilleborg skole

– Har man visst om dette rommet og tegningene der?

«Das darf doch einen Funker nicht erschüttern», står det på bjelken i taket. Det betyr «det får ikke ryste en radiooperatør» og henspiller nok på sangen «Das kann doch einen Seemann nicht erschüttern».

– Det har vært kjent for skolens ledelse hele tiden, men det har vært avlukket og ute av fokus. Historielaget Sagene -Torshov rettet søkelys mot det og fortjener heder for å ha gitt støtet til renoveringen, sier Finn Einar Steen, eiendomskonsulent i Undervisningsbygg. Det er Undervisningsbygg som nå eier skolene i Oslo, og Steen har ansvar for kunstverkene der.

Marlene Dietrich tegnet av tysk soldat i tysk fangenskap.
Marlene Dietrich.
Les også

Redder Oslo-skolenes kunstskatter

– Dette er jo noe helt annet enn bestilte utsmykninger, men det er naturlig at eieren også tar vare på det kulturhistoriske i skolen, sier Steen. Han forteller at Lilleborg dessuten har fått pusset opp et lite rom, som tjener som minimuseum med gjenstander fra skolens historie.

Godt portrett med blå øyne

Skriften på veggen viser hvordan soldatene talte og tilbragte sine dager i arresten.

Marlene Dietrich (1901–92) var en tysk skuespillerinne og sangerinne, som spilte i stumfilmer før hun dro til Hollywood og ble filmstjerne der. Sangen «Lili Marlen» var en stor schlager mange forbinder henne med.

– Det er en utrolig god tegning av henne på veggen, kanskje tegnet etter et fotografi. Det ser ut som om det er brukt kullstift. Øynene er blå, sier Steen.

– Hva skjer videre med tegningene i fangehullet?

Leter etter nazistenes hemmelige tunneler
I fangehullet med tegninger fra krigens dager er det sørget for nennsom rengjøring og ny ventilering. Lokalet skal skal sikres i samråd med Byantikvaren.

– Vi skal ha et møte med Byantikvaren for å diskutere og sette inn sikringstiltak i nær fremtid, slik at det blir mulig for publikum å slippe til i løpet av våren, forteller Steen.

Trolig blir Marlene satt bak glass i en dør med lås og slå for fremtiden, slik at man kan se inn til henne.

Eiendomskonsulent Finn Einar Steen i møte med en dame som er hjertelig til stede nede i kjelleren.