Tyske soldater tegnet pin-up på veggen i fangehull
Tyske soldater som satt i kakebu i kjelleren på Lilleborg skole, gikk på veggen – og tegnet. Marlene Dietrich var et elsket motiv.
Tiltak er nå satt i verk for å redde tegningene i «rottehullet».
Under den annen verdenskrig tok tyske Wehrmacht mange av Oslos skoler i bruk. Lilleborg ble brukt som arrest. I et lite rom under hovedtrappen opp til administrasjonen satte tyskerne sine egne soldater i kakebu. Der henger det nå en enkel lyspære i gammel armatur, men man vet ikke om den var der da.
Minimuseum på Lilleborg skole
– Har man visst om dette rommet og tegningene der?
– Det har vært kjent for skolens ledelse hele tiden, men det har vært avlukket og ute av fokus. Historielaget Sagene -Torshov rettet søkelys mot det og fortjener heder for å ha gitt støtet til renoveringen, sier Finn Einar Steen, eiendomskonsulent i Undervisningsbygg. Det er Undervisningsbygg som nå eier skolene i Oslo, og Steen har ansvar for kunstverkene der.
Redder Oslo-skolenes kunstskatter
– Dette er jo noe helt annet enn bestilte utsmykninger, men det er naturlig at eieren også tar vare på det kulturhistoriske i skolen, sier Steen. Han forteller at Lilleborg dessuten har fått pusset opp et lite rom, som tjener som minimuseum med gjenstander fra skolens historie.
- Visste du at nazistene lager flere hemmelige ganger i området under Oslo Handelsgymnasium? Les saken her.
Godt portrett med blå øyne
Marlene Dietrich (1901–92) var en tysk skuespillerinne og sangerinne, som spilte i stumfilmer før hun dro til Hollywood og ble filmstjerne der. Sangen «Lili Marlen» var en stor schlager mange forbinder henne med.
– Det er en utrolig god tegning av henne på veggen, kanskje tegnet etter et fotografi. Det ser ut som om det er brukt kullstift. Øynene er blå, sier Steen.
– Hva skjer videre med tegningene i fangehullet?
Leter etter nazistenes hemmelige tunneler– Vi skal ha et møte med Byantikvaren for å diskutere og sette inn sikringstiltak i nær fremtid, slik at det blir mulig for publikum å slippe til i løpet av våren, forteller Steen.
Trolig blir Marlene satt bak glass i en dør med lås og slå for fremtiden, slik at man kan se inn til henne.