Oslo sier nei til Bjørvikamur
Syv av ti i Oslo er imot høybyggene i Bjørvika. Det skyldes manglende informasjon, mener byrådsleder Erling Lae (H).
Folkeopprøret mot høyhusplanene i Bjørvika øker i styrke. I løpet av uken har nærmere 30 000 mennesker signert oppropet mot de såkalte Barcode-byggene. Men motstanden omfatter langt flere. Ifølge en meningsmåling Norsk Respons har laget for Aften denne uken, sier hele syv av ti nei. Bare én av ti støtter planene, mens to av ti ikke har noen oppfatning.Forslaget er noe mer populært i de yngste aldersgruppene, mens de over 60 år er mest negative. Motstanden er aller størst i Groruddalen, men er ellers jevnt fordelt over hele byen. Også de politiske skillelinjene er visket ut: RVs og Venstres velgere er mest kritiske. Men i samtlige partier er skepsisen massiv.
Jubler
Vala Bjørnsson startet den nettbaserte underskriftskampanjen.— En fantastisk oppslutning som bekrefter at politikerne er på feil spor. De må ta dette signalet fra folk og gå tilbake til tegnebrettet, sier hun. Men byrådsleder Erling Lae (H) vil ikke uten videre forkaste planene.- Vi kan ikke si: Å, en meningsmåling! Da velter vi hele planen, sier Lae, som tror mye av motstanden skyldes at folk har fått ensidig informasjon. - Slik debatten har vært, er det ikke så rart folk protesterer. Hadde jeg bare lest Dagbladet, ville jeg også skrevet under. Han tror mange vil få et mer positivt syn når de skjønner at byggene skal være smale for å skape åpenhet og unngå en sammenhengende mur.- Er det ikke arrogant å avfeie motstanden med at folk har misforstått?- Jeg bebreider ikke folk. Men de har fått for ensidig informasjon. Både planmyndigheter og vi politikere har kommunisert altfor dårlig. Det vil vi prøve å rette opp, blant annet ved å lage bedre illustrasjoner.Lae forsikrer likevel at han vil lytte til protestene.- De er ikke hellig at vi må bygge 22 etasjer. Jeg er ingen høyhustilhenger i utgangspunktet. Men vi må ta diskusjonen ut fra riktig informasjon.
- Ulykkelig situasjon
Aps byrådslederkandidat, Rune Gerhardsen, tror ikke motstanden bygger på feil informasjon.- Folk har overhodet ikke misforstått, og jeg er ikke forbauset over resultatet, sier Gerhardsen, som selv steilet da han så det første bygget reise seg.- Dette er en ulykkelig situasjon hvor de økonomiske avtalene har tatt overhånd. Når offentlige selskaper handler med hverandre, burde vi spurt hva vi har lyst til å bygge, ikke hva vi har råd til.- Hva bør skje nå?- Nå er det helt nødvendig å ta en timeout og roe ned.