Oslo

- Vi er allerede godt i gang, stadig flere vil redusere biltrafikken

  • Stein Erik Kirkebøen
Rasmus Hansson mener De Grønne er godt i vei mot å nå sitt overordnede mål i Oslo, å hindre øning i trafikken inn til byen.
  • Det er mildt sagt useriøst å late som om en slik avtale ikke kan endres. Det er ikke en eneste avtale i Norge som ikke kan endres før 2032. Politikk er nettop det, å endre, sier Rasmus Hansson.

Ifølge Østlandssendingen må alle parter, Oslo, Akershus og staten, være enige for at Oslopakke 3 skal kunne endres før den løper ut, i 2032. De Grønne ønsker å endre planene for utbygging av E18 nå. Akershus ønsker ikke å endre vedtatte planer.

  • Her kan du lese mer om hva de andre partene mener.
    Rasmus Hansson, partiets nasjonale talsperson og eneste stortingsrepresentant, tar det mes stor ro. Han mener De Grønne allerede er kommet langt mot sitt mål, og det er å ikke bygge ut og øke veikapasiteten inn mot Oslo.

— Vi er ikke imot å gjøre noe med E18. Det vi er imot, er å øke kapasiteten for biltrafikken inn til Oslo. Vi kan ikke slippe flere biler inn ibyen. Det er vårt hovedpoeng. Derfor ønsker vi å endre de opprinnellige planene for E-18. Og det har vi stadig flere med oss på, mener Hansson.

- Klimaet er endret

— Klimaet er fullstendig endret. Synet på privatbilen i byen er i ferd med å endre seg. Vi har allerede Arbeiderpartiet med på laget, og de andre kommer etter. Mens bystyret opprinnelig la opp til en stor økning i biltrafikken, konkurrerer nå alle partier, også Høyre og Fremskrittspartiet, om å slå fast at vi ikke må øke bil trafikken inn til byen. Alle er enige om at byens vekst ikke kan baseres privatbiler, men at den må være kollektivbasert. Det er stadig økende enighet om at det er nok biler i byen.

— Men det er Oslo, det er også andre parter inen i avtalen?

Ser frem til forhandlinger

— Ja, og de skal vi forhandle med. Og det ser vi frem til. Det er selvfølgelig helt useriøst å si at gjeldende planer ikke kan endres før i 2032. Holdningene er i ferd med å endre seg, og det må vi ta hensyn til, sier Hansson.

  • Interessert i politikk, hør Aftenpostens podcast. Hør Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Thomas Boe Hornburg diskutere det ferske byrådet i ukens Aftenpodden. Har du Iphone? Abonner via denne lenken.

Les også

  1. Dette blir de viktigste politiske endringene i Oslo

  2. Her skal MDG, Ap og SV forhandle

  3. Slik vil Miljøpartiet De grønne skvise bilene ut av Oslo