Oslo

Har spist pølse hver dag i 59 år

Grisen er en viktig del av pølsemaker Tore Teigens liv.

Pølsemakermester Tore Teigen (72) på Manglerud blir faktisk aldri lei av pølser.

  • Trond Bruce Hansen

Teigen begynte i pølsemakerlære i 1954.

— Er det helt sant at du har spist pølse hver dag siden da?

- Ja, det er det. Jeg har spist pølse hver eneste dag i 59 år.

Les også

Kvalitetsknekk og seige tarmer

— Men de få dagene du ikke spiser pølse, blir du urolig da? Vanskeligheter med å sove om kvelden? - Du hører vel hva jeg sier? Det kan jeg ikke uttale meg om. For det har jeg aldri opplevd.

Pølsemakermester Tore Teigen snakker sant. Han ser meg rett inn i øynene uten å blunke. Det er nesten så jeg ser konturene av en bratwurst langt der inne.

- Blir du aldri lei?

— Nei, aldri. Det har jo noe med interessen for faget å gjøre. Det å få være med å teste nye produkter, komme med gode råd til produsenter og utvikle gode pølser gjør selvfølgelig sitt til at jeg ikke blir lei, sier den pensjonerte pølsemakermesteren, som fortsatt driver sitt lille konsulentfirma der han opererer som rådgiver for kjøttbransjen.

- Pølser ikke fet mat

Noen sunnhetsdiskusjon gidder han ikke å la seg lokke inn i. Men de som påstår at wienerpølser er usunn kost, møter motstand.

- Tenk på at en wienerpølse på 50-60 gram kun inneholder 18-20 prosent fett. Det er ikke mye å snakke om det, vet du. Det er mye mer fett i en brødskive med et lag med smør på, mener Teigen.

Han er ikke sen om å sette opp en typisk ukesmeny - et middagsoppsett han neppe deler med særlig mange:

  • Mandag: Røkt bratwurst med salat og stekte poteter.
  • Tirsdag: Vossakorv, kålrabistappe og kokte poteter (evt, kålrabistappe med poteter).
  • Onsdag: Stekte, røkte kjøttpølser med makaronistuing.
  • Torsdag: Vanlige grillpølser med pommes frites og salat.
  • Fredag: Diverse spekepølser med eggerøre og tomater.
  • Lørdag: Wienerpølse i brød eller lompe, med finkuttet løk.
  • Søndag: Medisterpølser (grillet eller stekt), med surkål og kokte poteter.

Teigen fikk pølseinteressen allerede da han var gutt.— Jeg vokste opp hos besteforeldrene mine i Ås under krigen. Bestefar var gårdsslakter og jobbet på gård. Jeg var med og rørte i blodbøtta før jeg begynte på skolen. Etter hvert vokste interessen for slakt, kjøtt og pølser. Pølsemakerfaget kom liksom av seg selv, forklarer Tore Teigen, som også har junior, Bjørn Tore Teigen, med på pølsemakermesterlaget.

— Ja, han var med meg i pølsemakeriet så ofte han hadde anledning helt siden skoledagene. Det eneste han klagde over var all vaskingen. Men pølsemaker ble han.

- Ikke å anbefale

Senior er nok en smule inhabil når det gjelder pølsers innvirkning på kroppen vår. Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge hos Grete Roede AS får svare på pølsens sunnhetsgehalt.

— Pølse i seg selv er ikke direkte usunt. Men å spise pølser så ofte at det eventuelt går ut over variasjonen i kostholdet, er ikke å anbefale, sier ernæringsfysiolog Bugge, som gjerne tar en god grillpølse, men altså ikke hver dag.

Tore Teigen har skrevet pølsekokeboken «Den store pølseboken», han har vært dommer under NM i kjøttprodukter og flere ganger vært Aftenpostens jurymedlem i pølsetester og har en eksepsjonell oversikt over pølsemarkedet. Når den pensjonerte pølsemakermesteren blir spurt om hvilken wienerpølse som er hans favoritt, tenker han seg ikke lenge om:

- I dag er det Gildes wiener med stemplet nummer 111 på pakken. Det tilsier at pølsene kommer fra slakteriet i Stavanger. Det er de aller beste. Men nummer 109 er også kjempegode. De kommer fra Tønsberg.

- Og favorittpølsetypen?

— Det står nok mellom grill eller wiener. Jeg tror nok jeg sier wiener. For den nyter jeg både trukket, grillet, stekt eller kald på maten, ler Teigen, mens han kikker ut på de solfylte gressplenene mellom blokkene på Manglerud.

Han gleder seg nok veldig til grillsesongen.

Grisen er en viktig del av pølsemakermester Tore Teigens liv.