DNA og murpuss skal felle de tiltalte

Murpuss på verktøy er blant påtalemyndighetenes viktgste bevis i rettssaken mot de fem tiltalte i "Gullborgen"-saken som startet i Oslo tingrett mandag. Ingen av de fem tiltalte erkjente straffskyld for innbruddet.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre snakker med forsvarsadvokatene i "Gullborgen"-saken da den startet i Oslo tingrett mandag. F.v. Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, advokat Ketil Magnus Berg, advokat Randulf Schumann Hansen, advokat Lars Engdahl, advokat Johnny Veum, advokat Trygve Staff

Les også:

Fem menn i alderen 25 til 40 år risikerer opptil 12 år i fengsel dersom de blir funnet skyldig i innbruddet i gullsmedbutikken Gullborgen i Oslo 14. februar i fjor. Tre av dem er tiltalt for å ha deltatt under selve innbruddet, de to andre for medvirkning.

Ingen av de fem erkjente straffskyld for deltakelse i et av de største innbruddene i en gullsmed de siste årene.

— Det var som forventet, sier aktor og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, til Aftenposten.no.

Hollywood-stil

Innbruddet i Gullborgen er som tatt ut av en amerikansk gangsterfilm, med godt planlagt ransbande, transportører og dekkleiligheter.

I åpningsprosedyren mandag la statsadvokat Trude Elisabeth Sparre frem hvordan påtalemyndighetene mente innbruddet hadde foregått.

Det var vaktmesteren i bygården i Oslo sentrum som oppdaget at det var et innbrudd i kjelleren. Han ringte politiet som kom og fikk se en ståldør som det var slått hull i med en øks.

— Døren var løftet av hengslene, og satt tilside. De tiltalte kom så videre til neste dør, som også var en ståldør, forklarte Sparre for retten.

Også dette skal ha vært en ståldør, som var festet med metallslåer på innsiden.

Krøp gjennom hull i veggen for å komme inn i hvelv

Gjennom dette hullet i veggen har gjerningsmennene krøpet inn i hvelvet til Gullborgen. FOTO: POLITIET

Gjerningsmennene skal ha slått hull gjennom teglstensveggen ved siden av for å få åpnet jernslåene. Vel gjennom denne døren, var det en vanlig dør, som rett og slett ble slått inn.— De kom da inn i et kjellerlokale der det var et smykkelager og et klokkelager, men de rørte ikke klokkene. Men de kom seg derfra videre til døren inn til hvelvet, sa Sparre.

Fra kontoret utenfor hvelvet og inn til hvelvet var det en 50 centimeter tykk murvegg. Her hogg gjerningsmennene seg gjennom veggen og laget et hull på 50 x 50 centimeter. Stort nok til at en person kunne komme seg gjennom og åpne døren til hvelvet fra innsiden.

Fra dette hvelvet kunne gjerningsmennene forsyne seg vilt av gull og diamanter. I tillegg fant de nøkkelen til safen, som inneholdt 150.000 kroner i kontanter.

For å komme seg ut, brøt gjerningsmennene seg ut gjennom et tilstøtende fysioterapistudio.

DNA spor fra Hamar

Politiet etterforskning er også som tatt ut av en amerikansk krimserie.

For da politiet i Hamar fikk høre om brekket i Oslo, så de store likheter til et innbruddsforsøk i Hamar noen måneder tidligere.

I november forsøkte tre personer å bryte seg inn hvelvet til en gullforedningsbedrift ved å bore seg gjennom gulvet. De ble overrasket av vektere, og avbrøt innbruddsforsøket. De la imidlertid igjen en Imsdal-flaske, og på den fant politiet DNA fra en av mennene som nå står tiltalt. Og på et håndtak på en vinkelsliper var det også DNA-spor, også det på den samme tiltalte.

Fremgangsmåten var så lik at politiet regnet med at det var samme personer som stå bak innbruddene.

I vaskekjelleren til Gullborgen ble det funnet DNA på en stikkontakt som innbruddstyvene måtte fjerne for å komme seg inn mot hvelvet. Dette ledet politiet på sporet av mannen som nå er fenglset i Albania.

Flere andre steder rundt i Gullborgens lokaler fant politiet DNA-spor, og Rettsmedisinsk institutt skal møte i retten som vitne for å forklare nærmere om disse DNA-sporene.

Murpuss som stammer fra Gullborgen

Politiet startet så å spane på mannen som deltok i innbruddet i Hamar, og fikk mistanke mot en håndfull andre i hans omgangskrets.

Politiet gjennomførte hemmelige ransakelser, og tilsammen 13 personer ble siktet og begjært pågrepet våren 2010. For seks personer er siktelsen frafalt.

Under ransakelsene ble det blant annet funnet verktøy med murpuss og malingsrester som politiet mener stammer fra Gullborgen, og som dermed kan knytte flere av de tiltalte til innbruddet.

Analyser av murpussen kan være avgjørende i saken mot de fem tiltalte.

Tyvene brøt seg gjennom fem ståldører, før de slo seg gjennom en betongvegg inn i hvelvet. (FOTO: POLITIET)

Utbytte ikke kommet tilrette

Tilsammen fikk de med seg gull og diamanter for 38 millioner kroner. Utbyttet etter ranet er fortsatt ikke kommet tilrette.

Ettersom prisen på gull og diamanter har økt det siste året, er dagens verdi av utbyttet beregnet til 49,7 millioner kroner.

Alle fem erkjente imidlertid straffskyld for enkelte andre forhold de var tiltalt for. Men for hovedpunktet erkjente de ikke straffskyld.

To av de hovedtiltalte har under etterforskningen valgt å ikke forklare seg for politiet.

— Våre klienter vil forklare seg utfyllende for retten, sier advokatene Ketil Magnus Berg og Randulf Schumann Hansen til Aftenposten.no.

DNA på Imsdal

Tilstede i rettssalen er også representanter fra statsadvokaten i Albania. Et av medlemmene i ranslaget er pågrepet og står tiltalt for retten i Albania. Statsadvokaten skal derfor følge deler av rettssaken i Norge som endel av forberedelsene til rettssaken i Albania.

Det var DNA-spor på åstedet som førte til gjennombrudd i saken. 25-åringen som er antatt hovedmann i saken, ble pågrepet etter en biljakt utenfor Tirana i Albania i høst, skrev TV 2 i oktober. Saken vil for ham gå for en albansk domstol.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre. FOTO: FRED C. GJESTAD