Oslo

Skiltet på Bislett stadion er byttet ut – til sterke reaksjoner

– Det gamle skiltet på Bislett var fint, og jeg skjønner at folk synes det er dust å bytte det, sier kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Dette er den nye fasaden på Bislett stadion. Foto: Robert Gjestad

  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

Bislett stadion har fått nye skilter på fasaden. Det vekker reaksjoner:

«Hvilken idiot i kommunen mente at dette var en god idé?», skriver Twitter-brukeren E-rland. Han er blant dem som har delt bildet av det nye skiltet.

«Dette er pokker meg det verste jeg har sett», skriver én annen Twitter-bruker.

«Det her går faktisk ikke an», skriver en tredje og legger til kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) i diskusjonen.

Slik svarer byråden på Twitter:

Slik ser det ikke ut foran Bislett Stadion nå. Det gamle skiltet er byttet ut. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I en SMS til Aftenposten skriver Hansen (Ap) at hun foretrekker det gamle skiltet.

– Det gamle skiltet på Bislett var fint, og jeg skjønner at folk synes det er dust å bytte det. De burde beholdt det sånn det var, spør du meg, skriver Hansen.

Del av byens visuelle identitet

Dette var ikke en politisk avgjørelse, forteller kommunikasjonsansvarlig for byråden. Etaten Kultur- og idrettsbygg står bak. Kommunikasjonssjef eiendom, Haakon Berg Jensen, sier til Aftenposten at han er overrasket, men har forståelse for engasjementet rundt skiltet.

Det gamle skiltet ble satt opp i 2005, den gang på helt nye fasader. Skrifttypen på det nye skiltet er en del av Oslos nye visuelle identitet. Den er spesielt utviklet for kommunen.

Slik ser det ut fra rundkjøringen der trikken går. Foto: Robert Gjestad

Byantikvaren: – Mulig å bytte tilbake

– Vi forstår at folk reagerer på den nye fonten. Vi har heller ikke problemer med å se at den tidligere fonten estetisk sett var bedre enn den nye, sier Vidar Trædal, avdelingsleder for byggesaksavdelingen hos Byantikvaren.

Byantikvaren ble bedt om å uttale seg om planene for nye skilter på Bislett stadion i fjor høst. Da hadde de ingen merknader å komme med.

Byantikvaren mener at det nye skiltet ikke er skjemmende for kulturminnet, altså selve bygningen. Trædal påpeker også at kommunen ganske enkelt kan bytte ut skiltet igjen.

– Etter reaksjonene som er kommet, så vil vi tro at det er uproblematisk å gå tilbake til den gamle fonten, sier Trædal.

Haakon Berg Jensen i Kultur- og idrettsbygg sier at etaten vil komme tilbake til spørsmålet om å henge opp igjen det gamle skiltet så snart det lar seg gjøre. Til Aftenposten forteller han at deler av det gamle skiltet er blitt destruert, og noe er tatt vare på.

Kan fort bli gammelt og utdatert

Frode Helland i Monokrom Skriftforlag mener det gamle skiltet burde blitt værende.

– Jeg tror at den gamle skrifttypen er en variant av Futura, som er en modernistisk tolkning av antikke bokstaver. På samme måte er bygget en modernistisk tolkning av antikk arkitektur. Assosiasjonen gjør at bokstavene passet veldig naturlig på et bygg som handler om idrett, sier Helland.

Han mener at de nye bokstavene fort kan oppleves som gamle og utdaterte.

Haakon Riekeles, bystyrerepresentant for Oslo Venstre, håper at det nye skiltet er kommet på plass ved en feil. Foto: Olav Olsen

Håper det er en feil som skal rettes opp

– Det er nedslående at de velger å ødelegge totaluttrykket til Bislett stadion på denne måten, sier Haakon Riekeles, bystyrerepresentant for Oslo Venstre.

Han kaller bygningen en kilde til identitet for hele Oslo. Riekeles sier at han forventer å høre at dette er en feil som skal rettes opp.

– De har prioritert feil om de ikke ser at et slikt kulturminne har en helhetlig profil som er viktigere enn kommunens visuelle profil, legger han til.

Riekeles synes det er vanskelig å forstå at byantikvaren ikke har noen merknad til det nye skiltet.

– Det er veldig skuffende at byantikvaren har den holdningen. Jeg har selv sittet i diskusjoner om vindusrammer som knapt nok er synlige på verneverdige bygg, sier Riekeles.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Rina Mariann Hansen