Oslo-byrådet åpner for å overta klimatoppmøtet

Oslo åpner for å overta klimatoppmøtet i desember etter at Chile onsdag varslet at landet trekker seg som arrangør.

Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne, Raymond Johansen fra Arbeiderpartiet og Sunniva Holmås Eidsvoll fra Sosialistisk Venstreparti under pressekonferansen om byrådsforhandlingene i Oslo

Det skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding onsdag kveld. Dette skjer etter at det ble klart Chile trekker seg som arrangør som følge av de enorme demonstrasjonene i landet med påfølgende politisk kaos.

«Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019. De siste fire årene har vi vist at vi kan kutte raskt i klimautslippene. De neste årene skal vi sørge for at Oslo blir verdens første utslippsfrie storby. Oslo vil derfor være en fantastisk ramme for FNs klimatoppmøte», skriver byrådslederen i pressemeldingen.

Inviterer Elvestuen til samarbeid

«Jeg vil invitere klima- og miljøminister Ola Elvestuen til et samarbeid om å se på mulighetene for å legge klimatoppmøtet til Oslo. Det er ikke sikkert det er praktisk mulig, men vi bør se på mulighetene. Jeg håper regjeringen vil følge opp min invitasjon», skriver Johansen.

FNs klimatoppmøte består av flere enn 190 land, som samles for å finne løsninger på verdens klimaproblemer. Oppfølging av Parisavtalen fra 2015 er planlagt som et viktig tema på klimatoppmøtet i desember.

Chiles president  Sebastian Pinera (i midten) har varslet at landet ikke vil være vertsskap for klimatoppmøtet i desember.

Elvestuen påpeker at det i år er Latin-Amerikas tur til å arrangere klimakonferansen.

– Nå må både vi og de andre partene til klimakonvensjonen avvente neste skritt fra klimasekretariatet i Bonn før vi kan avgjøre hva som skal skje, sier Elvestuen, som synes det er synd at konferansen ikke kan holdes i Santiago.

Les også

Kriserammede Chile trekker seg som arrangør av FNs klimakonferanse

– Har ikke råd til å miste ett år

Arbeiderpartiet på Stortinget støtter byrådets initiativ til at Oslo skal overta som arrangør av klimatoppmøtet i desember etter at Chile trakk seg som vert.

Det opplyser Espen Barth Eide, Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann og tidligere utenriksminister, til NTB.

Han mener det er viktig at Norge raskt varsler overfor FN at vi kan overta som arrangør.

– Midt oppe i klimakrisen har vi ikke råd til å miste ett år, sier Barth Eide.

Han vil være varsom med å tallfeste tallet på delegater Oslo eventuelt kan håndtere, men ser for seg et møte i en mindre skala enn det som var planlagt i Chile, der det var ventet 25.000 delegater fra hele verden.

Vil bruke videokonferanse

– Det er et akutt problem, og da trengs en kriseløsning. Vi kan bruke anledningen til at en del skjer virtuelt via videokonferanse. Det kan kunngjøres som et klimavennlig klimamøte, sier den tidligere utenriksministeren, som trekker frem at Norge har erfaring med å holde arrangementer av denne typen.

Han har mener det er lite sannsynlig at et annet latinamerikansk land ønsker å overta som arrangør – eller at et økonomisk presset FN er i stemning for å holde det i New York.

Opptøyer og enorme demonstrasjoner har ført til kaos i Chiles hovedstad.

Oslo var raskt på banen

Klimakonferansen COP25 var planlagt arrangert i den chilenske hovedstaden Santiago fra 2. til 13. desember, og blant annet hadde den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg planlagt å være der. Årsaken til at Chile trekker seg som arrangør, er den pågående uroen i forbindelse med en stor protestbølge mot regjeringen.

Miljøstiftelsen Bellona var onsdag ettermiddag raskt ute med å ta til orde for at Oslo, som i år er Europas miljøhovedstad, tar over som vertskap. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det bør kunne la seg gjøre og mener Oslo vil være «en fantastisk ramme for FNs klimatoppmøte»