Oslo

Forlenget hagesesongen med lekestue

Den isolerte lekestuen med vann til veggen og utekjøkken har mange bruksområder.

Kasper (8) og mamma, Anne-Lise Kvakland, bruker hagen så mye de kan. Foto: Rolf Øhman

 • Edel Bakkemoen
  Edel Bakkemoen
  Journalist

Utekjøkken med vann fra hageslange. Kjøle- og fryseskap samt vannkoker står inne i boden.

Det er bare gjenbruksmøbler i hagen.

Morelltre med villvin, huske, taustige og åtteåring. - Kult tre, sier Kasper.

Slik ser lekestuen ut inni. Foto: Rolf Øhman

Det vanlige kjøkkenet er også i bruk. Foto: Rolf Øhman

afp000772370.jpg Foto: Rolf Øhman

afp000772360.jpg Foto: Rolf Øhman

Eplene faller ikke langt fra stammen - og nesten rett i kurven. Til venstre for boden er det en liten grind inn til naboeiendommen.

- Den første vinteren vi bodde her, satt vi ofte ute og spiste middag. Naboene syntes nok det var rart, sier Anne-Lise Kvakland.

Da var de en familie på fire, som bodde trangt i sin lille del av en gammel firemannsbolig i Tåsen hageby. Leiligheten går over fire etasjer. Den er nå bygget om og modernisert, og to er flyttet ut.

- Vi likte å sitte på skinnfeller ute, men nå holder vi oss inne på det nye kjøkkenet vinterstid, sier Anne-Lise Kvakland.

Hun og sønnen Kasper på åtte år har god plass både inne og ute i hagen, som ligger i enden av eiendommen. Der er det sol fra morgen til kveld, og en fin, liten bod. Kasper sitter eller henger som regel i et tre når han er ute. Morelltreet, plommetreet eller epletreet.

Se flere bilder i bildekarusellen over.

Tid til andre

Utekjøkken med vann fra hageslange. Kjøle- og fryseskap samt vannkoker står inne i boden. Foto: Rolf Øhman

Hagen er ikke stor. Den inneholder litt av hvert. To amerikanske blåbærbusker er siste tilskudd.— Mer skal det ikke bli. Min hage skal være lettstelt. Jeg vil heller bruke tiden til å være her sammen med familie, naboer og venner. Vi lager ofte fellesmiddager, eller noen kommer og spiser med oss, sier Anne-Lise Kvakland. Hun er sykepleier og familieterapeut, og har kort vei til arbeidsplassen, Ullevål sykehus.

- Jeg bruker utekjøkkenet hele sommeren. Pleier ikke engang ta med varene opp til kjøkkenet i annen etasje. Men det hender jo jeg går opp og setter noe i stekeovnen der, sier hun.

Lekestue

Uteboden på åtte kvadratmeter kom på plass den første sommeren de bodde her, for fire år siden. Den er bygget etter reglene i borettslaget, som sier at alt skal oppføres i samme stil, materialer og farger som det opprinnelige hovedhuset.

- Jeg har alltid ønsket meg en lekestue, og nå fikk jeg på en måte dét. Vi er vel de eneste i nabolaget som har isolert bod med strøm, og vann til veggen. Den har vært brukt nettopp som lekestue, som gjestehus, oppbevaringsrom og kjøkken. Jeg har sovet der mens Kasper og nabobarna overnattet i telt rett utenfor, forteller Anne-Lise Kvakland.

Utekjøkken

Det er bare gjenbruksmøbler i hagen.

Utekjøkkenet er primitivt, men praktisk nok. Det skulle ikke koste mye penger. Alle møbler er kjøpt brukt og billig på finn.no. Noen har hun malt. Langs bodens vegg er tre tranchérbord fra Ikea satt sammen til en benk. Oppvasken blir tatt i et emaljert fat og spylt med hageslange.- Det kommer en kran på veggen etterhvert. Vannet varmer jeg i en elektrisk vannkoker. Det er bare hyggelig å stå her og vaske opp, sier hun.

Over to bukkeben har hun lagt en bred plate, og her tilberedes som regel måltidene. Til middag går det i salat og grillmat. Annet må eventuelt kokes eller stekes på kjøkkenet i leiligheten.

Hvitmalt grind

Bak boden har hun fått satt opp en liten, hvitmalt grind i gjerdet inn til naboeiendommen, og det samme er gjort på den andre enden av firemannsboligen. Da slipper barna å gå ut på villaveien for å besøke hverandre; den er blitt full av parkerte biler og ganske trafikkert. De voksne bruker også disse smutthullene i gjerdet både titt og ofte.

- Her bor naboene tett, men ikke for tett. Vi hjelper hverandre, og låner utstyr av hverandre. Jeg synes jeg er veldig heldig som kan ha det slik midt i Oslo, sier den innflyttede trønderen, som dyrker hagebylivet mellom Ring 2 og Ring 3 i hovedstaden året rundt.

 1. Les også

  Urbant hytteliv

 2. Les også

  Hytte i byen

Flere artikler

 1. BOLIG
  Publisert:

  To leiligheter ble til én i hagebyen: Da naboen skulle flytte, spurte de om å få kjøpe.

 2. BOLIG
  Publisert:

  Med kreative grep har Øystein fått et ganske så unikt hjem

 3. BOLIG
  Publisert:

  For Jono El Grande og Ingunn Birkeland ble leiligheten et felles kunstprosjekt

 4. OSLO
  Publisert:

  Firemannsbolig fikk to nye boliger i kjelleren

 5. BOLIG
  Publisert:

  -Det er kanskje ikke så statisk her hjemme

 6. BOLIG
  Publisert:

  Arkitektparet ville at tomten og huset skulle bli billigere enn en ny leilighet i samme størrelse. Det klarte de.