Oslo

Bollerekord og folkefest i Marka

Det er fem år siden siste det var så flott i Marka.

Ekstrem forvandling: I fjor solgte Kikutstua 70 boller i hele januar. Nå går det 1200 på en helg.

  • Stein Erik Kirkebøen

I Marka er forholdene som de var den gang vinteren var til å stole på. Boller og vafler går unna – som varmt hvetebrød.

– Vi kom helt til bunns i den store fryseren vår i helgen, kvitrer Tove Hansen på Løvlia fornøyd etter en av de beste markahelgene i manns minne. Nå er hun i ferd med å bake seg opp til en ny, stor utfartshelg.

– Det er mye jobb, men veldig moro. Vi har fullt hus helt til påske, sier Hansen.

Tove Hansen er i ferd med å bake seg opp til en ny, stor utfartshelg.

Beste vinteren siden 2013

Moro synes også Hege Blichfeldt Sheriff det er. Hun gjør seg klar for enda en strålende vinterhelg. Hun er løypesjef i Skiforeningen og det er lenge siden hun har vært sjef over så mye.

– Ja, nå er det aller meste av løyper kjørt opp. Der hvor det er kjørt minst kan det være litt løst, men nå er det en glimrende anledning til å velge en annen løype enn den du pleier å gå. Sjekk føremeldingen og ta sjansen på å prøve en ny løype, oppfordrer løypesjefen. Skiforholdene i Marka har ikke vært så fine siden 2013.

2600 km løyper

Hvor mye er du sjef over?

– Det er totalt 2600 km løyper i Marka, Skiforeningen preparerer 2200 av dem, så det er ikke nødvendig å gå sammen med alle de andre fra Sognsvann til Ullevålseter.

– Hvor mange er ute og går?

– Det er ikke mulig å telle det, men vi regner med at 250.000 i Stor-Oslo går på ski, og vi tror de aller fleste vil ta seg tur i helgen, sier løypesjef Sheriff.

Ekstrem forandring

Det er noe helt annet enn i fjor. Da kom ikke vinteren før i februar, og det var en god markahelg.

– I januar i fjor solgte vi 70 boller. Det var stort sett til syklister med piggdekk. Nå selger vi 1200 i helgen og like mange vafler, sier Knut-Arne Løite på Kikutstua som hadde kø over hele tunet i helgen. Han har fullbooket overnattingen i helgene ut vinteren, men det er mulig å få overnatting i noen ukedager.

– Som på 60-tallet

– Det er som det var på 60-tallet, den gangen vinteren var til å stole på: Masser av snø og akkurat passe med kuldegrader, sier Otto Ullevålseter på Ullevålseter. Som de andre markastuene har det vært stinn brakke de siste helgen.

– Vi har ikke noen konkrete tall, men det har vært godt besøk, sier Ullevålseter.

Ta med kontanter for sikkerhets skyld

Det er faktisk så mye snø i Marka at den skaper problemer. På Kikut har de en meter, og der sliter de med både strømforsyning og nett.

– Og søppel. Det er ikke blitt hentet siden 4. januar og nå begynner det virkelig å hope seg opp, sier Løite som ber gjestene om å ha kontanter i bakhånd.

– Det kan være smart. Vi ser egentlig helst at folk betaler med kort, men søndag var nettet nede i halvannen time, så det er greit å ha kontanter for sikkerhets skyld, sier Løite.

Les mer om

  1. Marka
  2. Snø