Oslo

Fredsfrø fra Hiroshima til Oslo

Frø fra trær som overlevde Hiroshima-bombing blir sådd i Oslo lørdag.

Fredsfrø fra trær som overlevde Hiroshima-bombingen blir sådd og skal spire i Botanisk hage i Oslo. Overrekkelsen av frøene skjer på Tøyen hovedgård.
  • Hilde Bjørhovde
    Hilde Bjørhovde
    Journalist

I forbindelse med Nobels fredsprisutdeling til ICAN - Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen - blir det lørdag overrakt frø fra fredstrær i Hiroshima til Oslo. Det hele skjer i en seremoni lørdag på Tøyen hovedgård i Botanisk hage. Organisasjonen Green Legacy Hiroshima ønsker å spre frø fra trærne som overlevde atombomben som fredssymboler og minnesmerker til botaniske hager og institusjoner verden over.

  • Les også: Hvorfor USA slapp atombombene over Japan

Trærne overlevde atombombesprengningen i Hiroshima

Frøene kommer fra trær som overlevde atombombesprengingen i Hiroshima 6. august i 1945. Trær man trodde var drept av bomben skjøt grønne skudd allerede neste vår.

Naturhistorisk museum skal motta fire ulike arter som vil kunne vokse utendørs i Norge. Frøene skal sås og dyrkes frem i Botanisk hage og etter hvert plantes på offentlige steder i Oslo.

Den 9. desember kommer ordførerne fra Nagasaki og Hiroshima og en gruppe som overlevde atombombene. Under seremonien vil frøene overrekkes og sås. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og direktør ved Naturhistorisk museum Tone Lindheim er vertskap. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen skal ta imot frøene på vegne av kommunen.

Frø fra trær som overlevde Hiroshima-bombingen blir overrakt som fredssymbol i Botanisk hage lørdag.

Les mer om

  1. Oslo
  2. Nobels Fredspris
  3. Museum