Oslo

Spar i gang Oslos nye prestisjeprosjekt

I dag setter kulturbyråd Hallstein Bjercke og Deichman-sjef Kristin Danielsen første spadetak i tomta hvor Oslos nye hovedbibliotek skal reises.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke og biblioteksjef i Oslo, Kristin Danielsen, viser hvordan nye Deichman blir seende ut.
  • Martin Skjæraasen
Her, mellom Operaen og Oslo S, skal det nye hovedbiblioteket stå. Dørene åpner i 2017.
Slik blir utsikten i en av "loungene" i det nye hovedbiblioteket. Bygget får både restaurant, flerbrukssal og kino.

— Biblioteket blir terskelfritt, åpent, en fortsettelse av fortauet. Det blir en allmenning, både bokstavelig og innholdsmessig.

Kulturbyråden peker og forklarer. Der skal trikkealleen ligge. Inngang der, der og der. Det blir fri sikt fra Oslo S til Operaen. Og fin skøytebane på det planlagte vannspeilet mellom Jernbanetorget og Operaen.

— ... du skal føle deg velkommen, at det er ditt sted, sier Bjercke.

Se video:

Les også

Slik blir Operaens nye nabo

Men det er lenge igjen. Grunnen skal spuntes og stabiliseres. Først neste vår blir første byggestein lagt. Så tar det ytterligere to år å ferdigstille praktbygget til 2,6 milliarder kroner. I 2017 åpner dørene for allmennheten.

Bibliotekmeldingen

Før den tid vil det sannsynligvis dukke opp flere utfordringer for hovedbiblioteket. Oslos forrige prestisjeprosjekt, Holmenkollen, sprakk med 1,3 milliarder kroner. Operaen med 3,4 milliarder. Og nye Deichman koster allerede 342 millioner kroner mer enn hva som var antydet i 2009.

Her, mellom Operaen og Oslo S, skal det nye hovedbiblioteket stå. Dørene åpner i 2017.

Siden den gang har prosjektet utviklet seg videre, og det er foretatt en ekstern vurdering av kostnadsanslagene.— Per i dag er det ingenting som tyder på overskridelser. I tillegg har vår eksterne prosjektledelse, ÅF Advancia, god erfaring til å levere bygg til riktig kost, sier Håkon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Kulturbyggene i Bjørvika.

- Kan dere garantere at dere ikke går på en kostnadssmell?

— Vi jobber veldig hardt for at det ikke skal skje.

Besøket daler

Videre låner gjennomsnittsnordmannen stadig færre bøker og besøker bibliotekene sjeldnere. Oslo er blant bunnfylkene på Nasjonalbiblioteketsutlåns- og besøksstatistikk. I 2004 besøkte en gjennomsnittlig osloborger biblioteket 4,9 ganger. I 2012 var tallet 3,71. For ti år siden lånte hun 3,23 bøker. I 2012 bare 3.

- Dette er nasjonale trender og henger sammen med den digitale utviklingen. Vi må dyrke bibliotekenes møteplassfunksjon og vise folk hvilken merverdi det ligger i å oppsøke biblioteket, sier Kristin Danielsen.

— Samtidig må det sies at Deichman er Norges best besøkte kulturinstitusjon, og vi har et mål om å trekke enda flere, skyter Bjercke inn.

Ifølge utlånstall fra Bibliotek-Systemer fører nye bibliotekbygg til en voldsom vekst både besøkende og utlån. Oslo kommune forventer at nye Deichman vil firedoble forgjengerens besøkstall, til to millioner besøkende per år.

— Dette bygget ligger i Oslos mest sentrale punkt, og plasseringen vil føre til vekst i antallet besøkende, sier kulturbyråden.

Usikkert for filialene

Likevel er det mange som frykter at bibliotekpalasset i Bjørvika vil ramme småfilialene. I høst ble det rabalder da Kulturetaten foreslo å legge ned fire bibliotek. Da budsjettet for 2014 ble vedtatt i desember, ble de fritatt for kutt.

Byrådet jobber nå med en ny bibliotekmelding, som skal skissere planene for Oslo-bilbiotekene frem til 2017. Den overleveres til bystyret i løpet av første kvartal i år. Men innholdet i den vil ikke Hallstein Bjercke snakke om.

— I 2014 legges det ikke ned en eneste bibliotekfilial. Hva som skjer fremover, kommer det snart svar på.

Fredes alle Oslo-filialene frem til 2017?

— Oslo er en av Europas raskest voksende byer, og bibliotekene er en historisk struktur. Å frede en hvilken som helst struktur i denne byen, vil være uklokt, svarer Bjercke.

På øvrige spørsmål om lokalfilialenes fremtid, henviser han til den kommende bibliotekmeldingen.

Les også

  1. Bokpalass til begjær

  2. Fabian Stang vant vannkrig mot Riksantikvaren

  3. - Ligger en lite folkelig tanke bak

  4. Selvbetjente bibliotek på vei inn i Norge