Vi sjekker: Er russetiden helsefarlig?
Hvordan reagerer egentlig kroppen på tre uker med fest, alkohol og lite søvn? Vi har undersøkt helsen til tre russ før festen begynte. 18. mai skal de sjekkes igjen.
Til vanlig er de tre friske jenter, som lever normale, sunne liv. Men de neste tre ukene legges hverdagen til side. Rød eller blå kjeledress erstatter jeans, og lekser, trening, jobb og søvn byttes ut med sene kvelder, fest og alkohol.
Mille Sofie Michaelsen (18), Michelle Ballou (19) og Ida Gotaas Buøen (18) er helt sikre på at russetiden vil kjennes på kroppen. Jentene tror det er gode sjanser for at de blir syke, at stemmen og halsen får kjenne det, og at de vil merke det på formen.
— Jeg har jo aldri drukket i tre uker i strekk, men det må jo påvirke ganske mye på kondisjon og kanskje vekt, sier Buøen.
Det er gode sjanser for at russen blir syk:
Antibiotikabruken skyter i været etter russetiden
Skal tenke på helsen etter russetiden
Men selv om russen er overbevist om at de neste tre ukene ikke vil ha en positiv effekt på kroppen, skal det ikke legge noen demper på feiringen. De forteller at de heller kommer til å tenke på helsen etter russetiden. — Når noen spør om jeg tenker på helsen i russetiden, så tenker jeg jo over det, men det kommer ikke til å stoppe meg fra å spise «Mc´ern», sier Michaelsen.
Noen forholdsregler har de likevel tatt. Alle tre har tatt vaksine mot hjernehinnebetennelse. De forteller at de også passer på å ha på varme klær, og skal bruke ørepropper.
Elevene om årets russelåter:
– Jeg tror ikke sangene er skrevet for at vi skal tenke over budskapet
Skal ta helsesjekk før og etter
Svaret på hvordan kroppen takler en intensiv periode med dårligere livsstil får de etter 17. mai. For å få en indikasjon på hva russetiden gjør med helsen møtte de Aftenposten mandag for å utføre en generell helsesjekk.Selv om de allerede hadde smakt litt på russefeiringen, var de friske og raske da de blant annet tok en kognitiv test, sjekket kondisjon og lungekapasitet, og tok flere blodprøver. Kort tid etter russetiden skal de ta tilsvarende tester.
— Hensikten er å se om det tilkommer forandringer, sier allmennlege Lars Grytli ved Oslo Akutten. Legesenteret har utført helsesjekken av russen på oppdrag fra Aftenposten. Grytli understreker at dette selvsagt ikke er noen vitenskapelig undersøkelse, og at det ikke kan trekkes noen sikre, allmenne konklusjoner på grunnlag av testene.
Noen av årets russelåter provoserer:
- Russetiden er banal
«Ikke sunt, men permanente skader er sjelden»
På kort sikt kan tre uker med fest, alkohol og lite søvn gi nedsatt immunforsvar, allmenntilstand, og føre til at man presterer dårligere både fysisk og psykisk, forteller Grytli. Han blir ikke overrasket om prøvene viser forbigående økning av leververdier. Men på lang sikt er det liten sjanse for at russetiden vil ha negativ effekt på helsen.
— De aller fleste friske ungdommer tåler tre uker med høyere inntak av alkohol. Det er ikke sunt, men permanente skader er sjelden, sier han. Han tror russen selv vil generelt føle seg slappe, slitne og i dårligere form etter å ha festet i tre uker, noe som kan påvirke eksamen. Men det er individuelt, og avhenger av graden av festing. Det skal ikke mer til enn et par uker med normal livsstil før kroppen stabilisert seg.
Grytlis råd til russen er å ha en hvit uke eller to etter russetiden.
— Da må man prøve å ta seg inn med søvn, trening og slappe av for å få roet ned hele systemet, sier han.
Under russetiden har han ett råd: - Bruk kondom.
Alkoholinntak og søvnmangel påvirker mest
Stein Meyer, allmennlege og medisinsk ansvarlig ved Volvat Nationaltheateret, ser russ på venterommet stort sett hver dag i russetiden, selv om han ikke har eksakte tall for hvor mange som behandles.
— Erfaringsmessig fra Volvat og tidligere jobber, søker russ oftest lege for skader, hjernerystelse og luftveisinfeksjoner, forteller han.Årsaken til at russ skader seg mer og blir oftere syke enn andre unge i mai mener han er sammensatt, men høyt alkoholinntak og søvnmangel nok er de to faktorene som betyr mest.
— Så kommer indirekte følger av dette som for eksempel at man blir mindre kritisk til å drikke av hverandres flasker og lignende. Det gir økt fare for infeksjoner som spres via dråpe og kontaktsmitte. Søvnmangel over tid kan svekke kroppens evne til å håndtere infeksjoner, som igjen gjør en mer mottakelig for disse. Med tanke på skader gjør jo alkohol som sagt at man blir mindre kritisk og mer vågal. Dermed øker faren for skader som følge av uhell og vold betraktelig, sier han.
Hva mener du en intensiv periode med lite søvn, mye alkohol etc betyr for kropp og helse, både på kort og lang sikt?
Med mindre man får noen alvorlige infeksjoner eller skader som gir varige men, tror jeg kroppen henter seg fint inn igjen etter en stund. På kort sikt er det jo helt klart at man blir påvirket både fysisk og psykisk. Søvnmangel kan gi redusert konsentrasjonsevne, som igjen kan gjøre at man underpresterer på eksamen/tentamen, forteller han.