Oslo

Justisministeren: - Sånn kan vi bare ikke ha det

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er svært kritisk til at politiet henla saken der Frode Nicolaysen-Bye anmeldte to menn for å ha dopet ham ned og robbet ham i hans eget hjem. Nå viser det seg at to tilsvarende saker også ble henlagt.

- Vi har hatt en uheldig utvikling de senere årene, der antall anmeldelser er gått ned, mens antall henleggelser i saker med antatt kjent gjerningsmann går opp, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).
  • Frode Sætran

Aftenposten kunne onsdag fortelle om Frode Nicolaysen-Bye, som har anmeldt to menn for å ha dopet ham ned på fest i hans eget hjem og rundstjålet ham.

Politiet henla saken av kapasitetshensyn, men da tok han saken i egne hender og sporet selv opp de mistenkte.

— Uheldig utvikling

- Sånn kan vi bare ikke ha det. Det er ekstremt viktig at befolkningen ikke mister troen på rettsstaten, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) om oppslaget i Aftenposten.

— Vi har hatt en uheldig utvikling de senere årene, der antall anmeldelser er gått ned mens antall henleggelser i saker med antatt kjent gjerningsmann går opp, sier Anundsen.

Han skrev nylig et brev til riksadvokaten og Politidirektoratet der han understreker at det er viktig at saker med antatt kjent gjerningsmann ikke blir henlagt av kapasitetshensyn:

«Det rokker ved folks rettsoppfatning når de får inntrykk av at slike saker prioriteres bort», skriver justisministeren i brevet.

- Hva gjør Regjeringen og du som justisminister?

— Vi gir allerede mer penger, vi sørger for at politidekningen i Norge samlet går opp. I løpet av inneværende år vil det på landsbasis bli opprettet 340 nye stillinger. Jeg forventer at politiledelsen i det enkelte distrikt setter inn ressursene der de trengs mest, svarer Anundsen.

Les også:

Les også

Ble dopet ned og rundstjålet- sporet opp mistenkt selv

November

Aftenpostens oppslag onsdag 5. februar.

22-åringen som Frode Nicolaysen-Bye har identifisert som gjerningsmann, meldte seg på Sentrum politistasjon mandag og ga sin forklaring. Da hadde etterforskerne lett etter ham på bopelen og lagt igjen beskjeder ute i miljøet han ferdes i. — Han har status som siktet. Foreløpig har vi ingen andre konkrete mistenkte, sier politioverbetjent Terje Melvold ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Politiet har innhentet ransakingskjennelser hos 22-åringen. De har også beslaglagt mulige bevis og avhørt vitner. Nå vurderer etterforskningsledelsen å sende en hårprøve av Nicolaysen-Bye til et laboratorium i Frankrike for å undersøke om han ble dopet ned, slik han har beskrevet i sin anmeldelse.

Flere saker

Etter at Aftenposten skrev om Nicolaysen-Bye, har to menn henvendt seg om svært like opplevelser, begge fra London Pub, og der begge fikk beskjed fra politiet om at anmeldelsene ble henlagt.

Én av de to mennene som har anmeldt lignende forhold, er en 40 år gammel mann fra Oslo:

- Jeg anmeldte en svært lik sak i november, sier han. Mannen ønsker ikke å stå frem med navn og bilde, men vil mer enn gjerne snakke med politiet om saken. Politiet kjenner til anmeldelsene.

— Vi har kjennskap til at det er flere, lignende forhold med knytninger til London Pub, og vil se på disse sakene i sammenheng, sier politioverbetjent Terje Melvold.

40-åringens beskrivelse av det som skjedde med ham i november, minner mye om det som står i anmeldelsen fra Frode Nicolaysen-Bye:

Likheter

— Jeg var ute med en venninne og skulle ta drosje hjem fra London Pub da en yngre mann hoppet inn i bilen og sa han ville være med. Hjemme hos meg insisterte han på å blande drinker til oss, og kort tid etterpå sluknet både jeg og venninnen min. Da vi våknet omtrent samtidig ved 10-tiden, var vi begge usedvanlig groggy. Jeg har en sterk oppfatning av at vi hadde blitt dopet ned, sier 40-åringen.

— Det viste seg etterpå at det var forsvunnet to Iphone-er, kostbar parfyme, armbåndsur, to Ipad-er og det som var av penger. Jeg kunne se at han hadde tatt seg god tid og vært innom alle rom, skuffer og skap, sier han.

Les også:

Les også

«Det kan ikke være slik atofferet må gjøre politiets jobb»

— Må bruke skjønn

Fungerende kriminalsjef Gro Smogeli i Oslo synes ikke det er greit at saker med antatt kjent gjerningsmann blir henlagt, men nå bygger oslopolitiet opp en stor kriminalsentral med slagkraft.

Smogeli har ingen problemer med å forstå at folk reagerer negativt på at saker med antatt kjent gjerningsmann blir henlagt, men tror den nye kriminalsentralen Felleskrim vil endre situasjonen.

Fungerende kriminalsjef Gro Smogeli i Oslo synes ikke det er greit at saker med antatt kjent gjerningsmann blir henlagt, men nå bygger oslopolitiet opp en stor kriminalsentral med slagkraft.

— Vi ønsker jo å ta i mot alle politianmeldelser, men samtidig blir vi også bedt om å ha flere patruljer ute i gatene. Vi er nødt til å bruke skjønn med tanke på hvilke anmeldelser vi skal og bør motta straks – og kanskje særlig i helgene. I de tilfellene der det skjer mange ting samtidig og vi mener at blant annet utsatt bevissikring ikke vil ødelegge saken, kan det skje at vi ber folk komme tilbake påfølgende mandag, sier Smogeli.

Felleskrim

Politiet i Oslo har opprettet en sentralisert kriminalenhet, kalt Felleskrim, som er stasjonert i Politihuset på Grønland. Enheten skal overta flere av funksjonene som i dag ligger på stasjonene og samlokalisere etterforskningsressursene i Oslo

— Det blir en del omdisponeringer for at vi skal få en slagkraftig enhet som forhåpentlig vil være i full drift etter sommeren. Vi synes ikke at det er greit med slike tilfeller som Aftenposten skrev om i går. Målet med den nye enheten er at vi skal være i stand til å ta i mot anmeldelser og sette inn ressurser når det trengs, men vi må fortsatt prioritere de mest alvorlige sakene, sier Smogeli.