Oslo

Vandaler tagget ned minnesmerke for motstandsfolk

Minneparken ved Carl Berners plass skal hedre dem som reddet 1000 nordmenn under krigen. Nå er minnestenen tagget ned med skjellsord.

_MG_9909-nW6KL_N6uu.jpg
  • Olav Eggesvik
    Journalist

Like ved Carl Berners plass er en minnepark, med kunstneren Victor Lind i spissen, i ferd med å bli ferdigstilt. Parken er til minne om Carl Fredriksens transport, en aksjon under krigen som reddet omkring 1000 nordmenn, de fleste av dem jøder og folk i Milorg.

Torsdag rundt klokken 16 observerte en nabo tre personer med spraybokser i parken. Personene har tagget ned flere benker, og skrevet «jøder» og «SS» på et minnesmerke. På en kikkert i parken har de skrevet «neger.» Taggerne har også skrevet «DMT», som står for Det Mosaiske Trossamfund.

— Veldig stygt

Kunstneren Victor Lind er initiativtakeren til parken, som han har jobbet med siden 2008. Da Osloby snakker med ham har han nettopp vært på stedet.

- Hva synes du om det som er gjort?

_MG_9921-xwYGThPtts.jpg

— Det er veldig stygt. Dette er et sted for å hedre helt alminnelige mennesker som har gjort en fantastisk innsats og reddet livet til 1000 mennesker. Det er en mangel på respekt, sier Lind til Osloby. Høsten 2013 skal parken etter planen stå ferdig. Lind er usikker på om hærverket vil forsinke arbeidet. Mest bekymret er han for stjerne-steinen.

— Jeg er redd for at det blir vanskelig å fjerne taggingen fra steinen. I verste fall kan man komme til å måtte gjøre ting om igjen, sier han. Fredag skal han ta kontakt med firmaer som kan fjerne tagging.

Under en av benkene står det skrevet DMT. Kunstneren tror det kan stå for Det Mosaiske Trossamfunn.

— Dette er veldig trist. Inntil det motsatte er bevist velger jeg å tro at dette er ungdom som mangler kunnskap, sier Lind.

- Tankeløst

— Jeg tror ikke at det er gamle menn som står bak dette, men unge folk. Det er tankeløst å drive med slikt, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo (DMT).

Han er særlig bekymret over en av taggene.

_MG_9922-rPJs0Jb0Lh.jpg

— Jeg har fått tilsendt bilder av dette. En av taggene bekymrer oss mer enn de andre. Noen har nemlig tagget «DMT». Dette tyder på at taggerne faktisk vet litt mer enn man skulle tro, sier Kohn.Han understreker viktigheten av parken.

— Det er mye som er underkommunisert rundt annen verdenskrig. Det at nordmenn gjorde heltemodig innsats for å redde jødiske nordmenn, er noe av dette. Derfor er parken viktig, sier Kohn.

- Gravskjending

Venstre-politiker Odd Einar Dørum karakteriserer hærverket som gravskjending.

— Dette er nesten som gravskjending. Parken skal hedre mennesker som risikerte livet sitt, noen mistet til og med livet, for å redde 1000 mennesker. Det er trist og beklagelig at man skjender minner til mennesker som satte livet sitt på spill for andre. Carl Fredriksens transport er en enestående redningsaksjon, sier Dørum som har tysk-jødisk mor.

Også han er bekymret over de rasistiske motivene fra taggerne.

— Det kan tyde på at dette er mer enn vanlige taggere. Mye tyder på at et politisk, rasistisk eller antisemittisk miljø kan stå bak dette. De fleste taggerne skriver ikke slike ord. Jeg regner med at saken politietterforskes, sier Dørum.

Etterforsker saken

Ordfører Fabian Stang (H) var til stede under åpningen av første byggetrinn av parken.

— Denne episoden forteller meg at vi må fortsette å jobbe fast og trutt for å få forståelsen på at alle mennesker er likeverdige, og at vi ikke kan akseptere sjikane mot noen. Dette er tankeløst dumskap, sier ordføreren.

Selv prøver han å være med på alle markeringer til minne om jøder under annen verdenskrig.

— Jeg bruker nesten enhver mulighet i taler til å presisere at vi må respektere hverandre. Det er også viktig å kunne leve normalt. Hvis vi ikke klarer å gjøre det, så har de negative kreftene vunnet, understreker Stang.

Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt opplyser til Aftenposten at de har hatt en patrulje på stedet som har tatt bilder og opprettet sak. Den er nå overført til Grønland politistasjon for videre etterforskning.