Her er det falske Stortinget

I slutten av juni startet rehabiliteringen av Stortinget. I den forbindelse har stortingsbygningen fått en fasadeinnkledning prikk lik originalen.

Ingen grunn til panikk: Dette er kun et trykk av stortingsbygningen. Originalen er under oppussing. Legge merke til balkongen der stortingspresidenten står under barnetoget 17. mai.
Stortingets fasade mot Karl Johans gate er tildekket. Her ser man den originale og uoriginale fasaden sammen.

Du går oppover Karl Johans gate og legger merke til at det er noe rart med stortingsbygningen. Er fasaden nyvasket? Eller har den fått en annen farge?

Vel, ingen av delene. Stortingsbygningen langs Karl Johan er pakket godt inn på grunn av pågående oppussing.

Som Notre-Dame

Den ærverdige bygningen er tildekket med en fasadeinnkledning som er påført trykk av stortingsbygningen, slik at bygningens verdighet og bybildet ellers bevares best mulig. Dermed ser man heller ikke stillaset langs bygningen.

En tildekking av kjente bygninger på denne måten er ikke helt ukjent fenomen i Europa. Da Notre-Dame i Paris ble pusset opp for noen år siden, ble det brukt samme metode. Dermed kunne turistene se katedralen med innkledning som var påført trykk av katedralen.

Også under oppussing av juridisk fakultet i Karl Johans gate i Oslo har samme type bildeinnpakning vært benyttet.

Råteskader

Det er presidentfløyen til Stortinget som pusses opp nå. Årsaken er omfattende råteskader og problemer med varmetap.

– Rehabiliteringen er helt nødvendig blant annet for å unngå at råteskader i denne delen av bygningen utvikler seg, sier Stortingets direktør Ida Børresen.

– Fordi Stortinget er en vernet bygning, skjer arbeidet som nå skal gjøres i tett dialog med antikvariske myndigheter, legger Børresen til.

Rehabiliteringen vil koste 22 millioner kroner, og skal etter planen være ferdig i september.