Oslo

Lambda vedtatt onsdag kveld

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn sier de ikke ønsker å stikke kjepper i hjulet for Lambda.

Oppføringen av Lambda-bygget i Bjørvika ble vedtatt i bystyret i kveld. Foto: Thomas Olsen

 • Wasim K. Riaz
 • David Bach

Klokken 19.46 onsdag 5. juni 2013 vedtok Oslo bystyre at Lambda skal bygges i Bjørvika. Byplansjef Ellen de Vibe var en av flere som ville dokumentere det historiske vedtaket. Foto: Thomas Olsen

Oppføringen av Lambda-bygget i Bjørvika ble vedtatt i kveld. Foto: MIR/HERREROS ARQUITECTOS

En langvarig strid om hvor Oslos nye Munch-museum skal bygges ble endelig lagt død i forrige uke. Lambda-bygget i Bjørvika og en betydelig byutvikling på Tøyen ble resultatet av det politiske kompromisset, som SV, Høyre, Venstre og KrF kunngjorde på Rådhuset tirsdag 31. mai.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet var imidlertid ikke med på planen.

Tøyen først

Hverken bystyregruppens leder for Arbeiderpartiet, Libe Rieber-Mohn, eller Oslo Ap-leder Jan Bøhler, har besvart Aftenpostens henvendelser i forkant av dagens bystyremøte, men flere kilder bekreftet at partiet diskuterte hvordan de skulle forholde seg til saken.

I sitt innlegg under onsdagens bystyremøte bekreftet endelig Rieber-Mohn at Ap er med på laget. Hun sa hun ønsket «å være krystallklar» da hun kunngjorde Aps støtte.

— Når flertallet i dag velger Lambda vil vi trekke alle øvrige forslag knyttet til lokalisering. For at det ikke skal være noen tvil om at strek er satt stemmer vi for forslaget om at reguleringsplan for Lambda, så raskt som mulig, fremmes for bystyret. Vi kommer ikke til å stemme sammen med Fremskrittspartiet og vi kommer lojalt til å følge opp bystyrets flertallsvedtak, sa Rieber-Mohn.

Partiet vil likevel stemme først for Tøyen-alternativet. Når det faller, vil Ap være med på å vedta at «byrådet bes så raskt som mulig å fremme forslag til reguleringsplan for nytt Munch-museum basert på konseptet Lambda på felt B5 i Bjørvika».

Dikt fra talerstolen

Selv om Arbeiderpartiet innser tapet, er moralen fremdeles høy blant Ap-representantene i bystyret. Særlig blant Abdullah Alsabeehg, som diktet fra talerstolen.

Arbeiderpartiet fremmer sin egen politikk

Det gjør vi hver dag, selv om vi får kritikk

Munch på Tøyen har vi ment i 50 år

Det mener vi selv om flertallet mot Lambda ikke står

Områdesatsing i bydel Gamle Oslo vil vi ha

Ordføreren må besøke Tøyen og si «aha»

Men ikke alle tok det like godt.

— Jeg spiser mine brukte boksershorts hvis prisen blir under 2,5 milliarder kroner, lovet Jøran Kallmyr (Frp) fra talerstolen.

Debatten ble ved 19.45-tiden avsluttet med applaus fra representantene.

Da hadde bystyret tidligere på kvelden vedtatt at også Oslo-folk uten stemmerett ved stortingsvalg skal få delta i folkeavstemningen om OL, samt at Oslo kommune skal søke statsgaranti for OL-søknaden.

Stor Tøyen-opprustning

Mot at det spansktegnede Lambda-bygget føres opp i Bjørvika, fikk SV gjennom en 10-punktsplan for en opprustning av Tøyen.

Les også

Prisen for Lambda-avtalen: Minst 6,2 milliarder kroner

— Vi har klart å sette et stort SV-avtrykk gjennom denne avtalen. Dette gjør Oslo til en bedre og tryggere by, sa gruppeleder for SV, Marianne Borgen, da hun presenterte avtalen i Munch-rommet i Oslo rådhus i forrige uke.Mot atSV stemmer for nytt museum i Bjørvika, og dermed gir Lambda flertall, har byrådet forpliktet seg til å gi Tøyen et skikkelig løft.

Oslo kommuneforplikter seg dermed til å sette av 25 millioner i fem år for å bedre levekårene på Tøyen. Blant annet skal Tøyensenteret og Tøyen T-banestasjon rustes opp, et nytt badelandi kommunal regi skal opprettes, Tøyen skoleskal bli en kultur- og miljøskole, og det skal skapes et kultursenter for bydelen.

I tillegg vil Oslo kommune kjøpe600 nye kommunale leiligheter innen 2017, samt selge unna ved Tøyen senter.

 1. Les også

  Storavtale for Munch-museet

 2. Les også

  Marianne Borgen tapte slaget, men vant krigen

 3. Les også

  En seier for Oslo